nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Żelazo - anemicy są wśród nas

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Nie Gru 19, 2010 12:17
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


żelazo syntentyczne niektórym może zaszkodzić szczególnie jak za dużo lub na alkoholu. Objawem który ja miałem i słyszałem to jest mega wysokie ciśnienie, zupełnie jak mega migrena.

A ta pokrzywa jest pyszności, idealna dla wegetarian i tych co go mają mało, wręcz anemicznie mało.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Sihaya


Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 8
Skąd: Łódź

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 16:44
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Jeśli chodzi o suplementację żelaza mam bardzo dobre doświadczenia z żelazem pozyskiwanym z hemoglobiny. Ktoś tutaj podał linka do tego typu preparatów: http://www.hemojern.dk/ Mam właśnie całe mnóstwo takiego proszku, którym zajada się cała moja rodzina Smile

Żadne inne żelazo (medykamenty apteczne, ziółka, warzywka zielone) niestety nie chciało się przyswajać. Sok z buraka jeszcze jako tako - choć bardziej ze względu na inne zawarte w nim pierwiastki śladowe i naturalne witaminy niż samo żelazo roślinne, którego przyswajalność jest rzędu kilku %.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 18:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Z hemoglobiny, czyli z krwi?

Hmm, nie znam duńskiego, ale jestem ciekawy
z jakiej hemoglobiny:)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Sihaya


Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 8
Skąd: Łódź

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 20:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Tak tak, z krwi właśnie Smile krowiej wysuszonej na proszek. Smaczne to to nie jest ale dobrze miesza się w wodzie i doskonale kamufluje się w soku z buraków.
Można zażywać w ten sposób albo zapakować w kapsuły.
Przechowuje się długo, bo ma okres ważności 2 lat od daty produkcji. Efekty naprawdę rewelacyjnie. Doskonale podnosi odporność, przy anemiach z niedoboru żelaza i B12 daje błyskawiczne rezultaty w ciągu 2 tygodni, stymuluje organizm do walki z toczącą się infekcją i uzupełnia ewentualne niedobory pierwiastków. Znajomy kolarz jak zaczął zażywać nie mógł uwierzyć, że taki power w niego wstąpił.
Sporo tam aminokwasów, makro- i mikroelementów oraz sporo witamin z grupy B.

A skład jest taki:
Aspartic acid 9,52%
Threonine 3,49%
Serine 3,65%
Glutamic acid 8,54%
Prolin 3,66%
Glycine 3,92%
Alanine 10,4%
Cystine 0,81%
Valine 7,78%
Methionine 0,45%
Isoleucine 1,86%
Leucine 11,4%
Tyrosine 1,90%
Phenylalanine 5,77%
Lysine 7,57%
Histidine 5,39%
Arginine 4,29%
Tryptophan(hidrol.alkaline) 0,68%

N Organic (N) 14,24%
Potassium ( K) 0,955 g/100g
Phophorus ( P) 0,374 g/100g
Organic Carbon ( C) 52,5 g/100g
Iron ( Fe) 0,231 g/100g
Lead ( Pb) 0,442 mg/kg
Cadmium ( Cd) 0,016 mg/kg
Chromium ( Cr) 1,13 mg/kg
Mercury (Hg) 0,050 mg/kg
Nickel (Ni) 0,560 mg/kg
Arsenic ( As) 0,044 mg/kg
Zinc ( Zn) 28,9 mg/kg
Copper ( Cu) 6,71 mg/kg

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 22:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dzięki Sihaya za inpspirację.

Gdzie można to kupić ? Jestem wege, ale muszę czasem spasować i użyć zwierzęcych preparatów.
Brzmi intrygująco a jeszcze tego nie wrzucałem.


Z tego co wiem to jest też dostępny preparat z wątroby byka argetyńskiego (proszek) jako źródło żelaza.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 22:10
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Google pl pokazuje tylko portal dla ciążowych i LU Smile
Sihaya jak Ty to kupiłaś, szacun Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Sihaya


Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 8
Skąd: Łódź

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 22:49
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Nie łatwo było to zdobyć, ja sprowadzam regularnie z Włoch przez znajomych bezpośrednio od producenta i za każdym razem muszę przechodzić w Polce całą upierdliwą procedurę w Inspektoracie Weterynaryjnym zw. ze sprowadzeniem produktu pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo uciążliwe. Ten preparat z suszonej krwi został przeze mnie wszechstronnie obadany począwszy od jakości używanego surowca, poprzez technikę produkcji i wreszcie badania pod kątem zawartości poszczególnych składników i pałeczek jelitowych. Jest naprawdę okay.
Używam go także dla swoich kotów, które odżywiam naturalnie i które są bardzo zadowolone z suplementacji tym preparatem Smile
Dam sobie rękę uciąć, że widziałam gdzieś podobny preparat Now Foods - to też była sproszkowana hemoglobina, tylko nie pamiętam, czy wieprzowa, czy wołowa. Teraz nigdzie nie mogę odszukać tego linka.

Jak Ty wytrzymujesz bez mięsa? Ja wytrzymałam kiedyś jedynie 3 miesiące na wegatariańskiej diecie do czasu imienin u ciotki, kiedy na stole pojawiły się specjały z tatarem w roli głównej.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Pon Mar 07, 2011 19:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Jakoś wytrzymuję bez mięsa:) Na szczęscie teraz jest wybór wege w sklepach, nawet w dyskontach:)
Jeśli skumuluję tłuszcze z olejów zimnych plus algi plus olej kokosowy, białko z serwatki i jajek plus multiwitaminę to w zasadzie jest ok. Tylko jeszcze witamina B12 której nowe wersje coraz testuje plus żelazo z jajek i pokrzywy.

Niemniej jestem ciekawy tych preparatów jak właśnie ten Twój zeby wypróbować sprawdzić i znaleźć potem w przypadku pozytywnych rezultatów wege odnośniki.

Wiem, że ważna jest biodostępność dlatego nie spoczywam na laurach i szukam ciekawych inpsiracji jak właśnie Twoje info o hemoproszku:)


Ostatnio zmieniony przez vitaman dnia Pon Mar 07, 2011 19:59, w całości zmieniany 2 razy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Pon Mar 07, 2011 19:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Pogratulować zapału z tym sprowadzaniem. Dzięki za info o Now Foods poszukam w sklepach.

A co do tatara to mam spokój, bardziej na pokuszenie na mnie działają zapachy. Na szczęscie jako miłośnik czosnku, pizzy, serów pleśniowych, wędzonych i boczniaków mam super zamienniki:)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Sihaya


Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 8
Skąd: Łódź

Wysłany: Pon Mar 07, 2011 20:21
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja nie widzę żadnego problemu Smile Mogę wysłać Ci na spróbowanie jeśli masz ochotę. Puść mi tylko dane na pv.

A z ciekawości jaką wit.B12 suplementujesz?

Serwatka....czy białka serwatkowe nie są czasem szkodliwe? Co w nich jest takiego super?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 16:42
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Sihaya napisał:
A z ciekawości jaką wit.B12 suplementujesz?

Serwatka....czy białka serwatkowe nie są czasem szkodliwe? Co w nich jest takiego super?


Teraz mam taką witaminkę: http://www.iherb.com/now-foods-instant-energy-b...packets/5286?at=0

dawka 2000 x większa niż oficjalna w zwykłych supelemntach. Można kupić w sklepach kulturystycznych. Czuć po niej power.


a co do serwatki to mam na myśli, czystą i bez żadnej ciężkiej laktozy lub węglowodanów bo tak najbardziej obciąża nerki a tak czysta i bez zapachu o wiele lepiej trawiona i przenika przez nerki.
http://www.extensor.pl/index.php?strona=extreme_95

Taka serwatka jest wręcz uznawana za lek, i np. dobrze działa na włosy, ponieważ zawiera najlepszy profil aminokwasów
http://forum-urody.pl/cystyna-a-wlosy,t1185.html


swoją drogą, gdyby kulturyści ząstąpili swoją ukochaną serwatkę, białkiem zwierzęcym to musieliby jeść górę kurczaków, może to i dobre, ale tak codzień Smile

I w dodatku taka serwatka odchudza budując zdrową tkankę mięśniową wg naturalnych cech organizmu więc nie ma obawy że kobietom np. wyrosną bicepsy.Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Pseudonim


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 313


Wysłany: Pon Sie 01, 2011 13:53
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cytat:
J Agric Food Chem. 2010 Jul 28;58(14):8426-9.
Higher bioaccessibility of iron and zinc from food grains in the presence of garlic and onion.
Gautam S, Platel K, Srinivasan K.
Source

Department of Biochemistry and Nutrition, Central Food Technological Research Institute, India.
Abstract

Bioavailability of micronutrients iron and zinc is particularly low from plant foods. Hence there is a need to evolve a food-based strategy to improve the same to combat widespread deficiencies of these minerals in a population dependent on plant foods. Dietary sulfur-containing amino acids have been reported to improve the mineral status of experimental animals. Our objective was to examine whether sulfur compound-rich Allium spices have a similar potential of beneficially modulating the mineral bioavailability. In this context, we examined the influence of exogenously added garlic and onion on the bioaccessibility of iron and zinc from food grains. Two representative cereals and pulses each were studied in both raw and cooked condition employing two levels of garlic (0.25 and 0.5 g/10 g of grain) and onion (1.5 and 3 g/10 g of grain). The enhancing effect of these two spices on iron bioaccessibility was generally evidenced in the case of both the cereals (9.4-65.9% increase) and pulses (9.9-73.3% increase) in both raw and cooked conditions. The two spices similarly enhanced the bioaccessibility of zinc from the food grains, the extent of increase in cereals ranging from 10.4% to 159.4% and in pulses from 9.8% to 49.8%. Thus, both garlic and onion were evidenced here to have a promoting influence on the bioaccessibility of iron and zinc from food grains. This novel information has the potential application in evolving a food-based strategy to improve the bioavailability of trace minerals and hence contributes to the human health benefit.
PMID: 20597543 [PubMed - indexed for MEDLINE]


W tym badaniu próbowano ustalić czy związki siarki zawarte w czosnku i cebuli mogą poprawić biodostępność cynku i żelaza zawartych w dwóch rodzajach zbóż i roślin strączkowych (ugotowanych i surowych), na zwierzętach doświadczalnych wykazano, że suplementy z aminokwasami zawierającymi siarkę poprawiają gospodarkę mineralną zwierząt.


Dodano 0,25 i 0,5 g czosnku na 10 g ziarna i 1,5 i 3 g cebuli na 10 g ziarna

Wyniki:
dla żelaza biodostępność podniosła się o:
9.4 - 65.9% - zboża
9.9 - 73.3% - rośliny strączkowe

dla cynku biodostępność podniosła się o:
10,4% - 159,4% - zboża
9,8 - 49,8% - rośliny strączkowe

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20597543

---------------------------------
Blokery jelitowego wchłaniania żelaza:

Kod:
http://www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id4=1239&id1=61&id2=&id3=


----------------------------------------
Cytat:
Meat factor, czyli jak zwiększyć przyswajalność żelaza roślinnego

O biodostępności żelaza decyduje nie tylko jego forma chemiczna. Udokumentowano, że żelazo z produktów mięsnych, czyli tzw. hemowe – dostarcza nam statystycznie ujmując zaledwie 15% dziennej puli żelaza. 45 % spożywanego i wchłanianego żelaza to słabo przyswajalne żelazo niehemowe z produktów roślinnych - dominujące w standardowych dietach większości Polaków. Nie wszyscy wiedzą, że każdy z nas w pewnym stopniu stosuje rewelacyjnie prosty i efektywny sposób zwiększenia przyswajalności żelaza niehemowego. Jest nim umiejętne łączenie potraw mięsnych z wybranymi warzywami, produktami zbożowymi, nasionami roślin strączkowych, itp. Robimy to na co dzień intuicyjnie – tak jakbyśmy wiedzieli, że w mięsie ssaków, drobiu i ryb znajduje się potęgujący przyswajalność żelaza roślinnego czynnik mięsny – zwany z angielska meat factor. Czynnik ten znacząco zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego z produktów roślinnych. [1,8.9]


I reszta artykułu:
Cytat:
http://www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id4=1238&id1=61&id2=&id3=



Ostatnio zmieniony przez Pseudonim dnia Wto Sie 02, 2011 11:02, w całości zmieniany 2 razy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sihaya


Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 8
Skąd: Łódź

Wysłany: Pon Sie 01, 2011 14:42
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Tak, ciekawe badania.
Marne szanse jednak aby ten sam schemat zadziałał u człowieka Wink
Nie napisano o jakie zwierzęta chodzi i jak długo poddane były one poddane badaniu. Na ślepo zakładam, że badania robiono na gryzoniach.
Ciekawe jak zwierzęta przetrzymały ten eksperyment, czosnek i cebula cechują się dość wysoką toksycznością,
0,5 g czosnku i 1,5 - 3 g cebuli na 10 g zjadanego ziarna to poważna dawka, na tyle silna aby wywołać objawy aglutynacji erytrocytów i anemię.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Sob Lis 30, 2013 9:23
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Coś nowego - o anemii spowodowanej niedoborem żelaza a stanami lękowymi (i nie tylko):

Iron & Anxiety
http://www.livestrong.com/article/471225-iron-anxiety/

Association between psychiatric disorders and iron deficiency anemia among children and adolescents: a nationwide population-based study
http://www.biomedcentral.com/1471-244X/13/161

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Wto Gru 24, 2013 21:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dzięki Rufkowi trafiłam w końcu na coś lepszego, tańszego i skuteczniejszego niż Ferrum lek w syropie - żelazowy Tardyferon dla kobiet w ciąży:
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2094
Przy okazji też mam takie obserwacje, być może dla niektórych to oczywistości, ale ja dopiero niedawno zauważyłam, że żelazowe braki przekładają się nie tylko na to jak włosy trzymają się głowy (a raczej nie trzymają), ale też jak układają, wywijają, na stopień ich sianowatości itd. Ogólnie: mało ferrytyny to ciągły bad hair day.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Czw Lut 06, 2014 14:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Sihaya napisał:
Jeśli chodzi o suplementację żelaza mam bardzo dobre doświadczenia z żelazem pozyskiwanym z hemoglobiny. Ktoś tutaj podał linka do tego typu preparatów: http://www.hemojern.dk/ Mam właśnie całe mnóstwo takiego proszku, którym zajada się cała moja rodzina Smile


Te zelazo z hemoglobiny takze jadlam i jest lepszy od innych, ale odkrylam jeszcze cos lepszego Wink :

Floradix
Sklad: oztwór wodny (54%) z marchwi, pokrzywy, szpinaku, korzenia perzu, kopru, alg oceanicznych, kwiatu malwy afrykańskiej. Kompozycja koncentratów soków owocowych (29,4%) z gruszki, winogron, czarnej porzeczki, wiśni, jabłek, pomarańczy, buraków, cytryny, wyciągu z miąższu owoców chleba świętojańskiego. Wyciąg z drożdży, miód, wyciąg wodny z dzikiej róży, witaminy, maltodekstryna.
http://www.doz.pl/apteka/p22697-Floradix_natura...i_witaminy_250_ml

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alex


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 613


Wysłany: Sob Lut 08, 2014 0:55
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Poly ten preparat wygląda ciekawie, jednak moje wątpliwości wzubudzają koncentraty soków owocowych. Poza tym przechowywanie zalecają w temp. pokojowej, a preparat ponoć nie ma konserwantów. Confused
A tak poza tym, to dalej jesteś "surowa" ? Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Wto Lut 11, 2014 10:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Floradix kiedyś przerobiłam; możliwe nawet, że jest o nim w wątku. Przy sporych niedoborach to niestety słabizna.
Ja wciąż jadę na rufkowym Tardyferonie fol, tylko lekarz mi podwoił dawkę; dodatkowo dostałam Milgammę. Jakoś tam żyję.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Sro Lut 19, 2014 14:19
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Alex ja przechwuje go w lodowce. Lenna a dawke zawsze pilam podwojna, mi pomogl.

Co do surowego , nie jestem juz w 100% na surowo, ale napewnoe kiedys wroce do tego Wink .W zime jest ciezko o dobrej jakosci owoce czy warzywa i mozna sie nabawic niedoborow, takze nie oszukujmy sie ekonomicznie jest masakrycznie drogo ! W lato to inna bajka , mam ogrodek, owoce i warzywa takze sa sporo tansze Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Pon Lut 24, 2014 11:48
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


tu jest 60 mg/kaps.:

Actiferol Fe Forte
http://www.doz.pl/apteka/p66565-Actiferol_Fe_Fo...g_kapsulki_30_szt

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 2 z 2
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB