nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Oliwa salicylowa

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Retinoidy i kwasy
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Mary80


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 85


Wysłany: Sob Mar 10, 2007 14:34
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Jakiś czas temu kupiłam oliwkę salicylową Salicylol (5% kwasu salicylowego rozpuszczonego w oleju rycynowym). Fajna rzecz, tylko że ze względu na konsystencję rycyny, trudno to nałożyć, poza tym sama rycyna wysusza skórę. Mieszam to z innym olejem, ale wtedy jest zbyt małe stężenie kwasu.

Moje pytanie brzmi: czy dam radę rozpuścić kwas salicylowy bez problemu w oleju, np. migdałowym, z orzechów laskowych albo w mojej ulubionej oliwce HIPP.
Moje wątpliwości wynikają ze znikomego doświadczenia mieszacza i z faktu, że w jakimkolwiek przepisie na oliwę salicylową pojawia się tylko olej rycynowy, ew. rzepakowy, ew. oliwa, a one mi nie służą.

"Rp. 2. Olej salicylowy.

Acidi salicylici - 5-10 g

Ol. Ricini (olej rycynowy) – ad (do) 100 g

M.f.sol. (mieszać do rozpuszczenia i uzyskania roztworu).

D.S. Wcierać w skórę owłosioną ze zmianami łuszczycowymi.


Rp. 8. Oliwa salicylowa

Ac. salicylici – 10%

Ol. Ricini - 20%

Ol. Olivar. (oliwa z oliwek) ad (do) 100 g

M.f.sol. Mieszać do uzyskania roztworu.

D.S. Do przemywania zmian łuszczycowych."

żródło: http://www.rozanski.henryk.gower.pl/psoriasis_therapie50.html

"Maści salicylowe proste i złożone stosowane są w przewlekłych owrzodzeniach, hyperhidrodis, łupieżu i wyprysku, a także w połączeniu z dziegciami i siarką w pasożytniczych chorobach skóry. Z Acidum spiricum wykonywana jest tzw. Oliwa salicylowa (Oleum salicylici), w której rozpuszczalnikiem jest Oleum Ricini et Oleum Rapae."

żródło: http://www.pharma-cosmetic.com.pl/?strona,doc,p...,135,1,0,ant.html

Zaznaczam, że nie mam łuszczycy i nie chcę używac tego do skóry owłosionej, tylko na buzię i dekolt. Głupi pomysł?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Sob Mar 10, 2007 15:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Pomysl jest dobry, o oliwce salicylowej byla wzmianka we wlosach. Zaiteresowalam sie ta oliwka i chcialam jej uzywac do oczyszczania skory glowy, ze zrodel pewnych i sprawdzonych wiem jednak, ze salicyl niszczy wlosy. Ale na paszcze jak najbardziej! Salicyl bez problemu rozpuscisz w kazdym tluszczu. Taka oliwka pomocna tez moze byc na kaszkowata skore na ramionach i udach. Nie ma co kupowac czegos, co za grosze mozesz zrobic sama. Very Happy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mary80


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 85


Wysłany: Sob Mar 10, 2007 16:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dzięki za szybką odpowiedź, rozwiałaś moje wątpliwości, czy w każdym tłuszczu, czy tylko w wybranych. Zrobię sobie zatem na bazie oliwki HIPP (migdał +sezam).

Co do ceny - Salicylol też kosztuje grosze, ale olej rycynowy do stosowania solo na buzię się nie nadaje.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
justy


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 264
Skąd: Warszawa

Wysłany: Sob Mar 10, 2007 21:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


kwas salicylowy rozpuszcza się w olejach, z tym, że z różną łatwością. akurat w oleju rycynowym dośc łatwo, w oliwie już słabiej.
rozpuszczalność kwasu salicylowego w oleju rycynowym to 1:10, a w oleju rzepakowym 1:80; rozpuszczalności dla oliwy nie znam

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mary80


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 85


Wysłany: Sob Mar 10, 2007 22:52
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



justy napisał:
kwas salicylowy rozpuszcza się w olejach, z tym, że z różną łatwością. akurat w oleju rycynowym dośc łatwo, w oliwie już słabiej.


Ale ja chciałabym go rozpuścić w migdałowy, a najlepiej w oliwce HIPP, ani rycyna, ani oliwa mi nie służą.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
karakoner


Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 46


Wysłany: Pon Lis 26, 2007 19:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Mary80 napisał:
chciałabym go rozpuścić w migdałowy, a najlepiej w oliwce HIPP, ani rycyna, ani oliwa mi nie służą.


Wyciągam stary wątek - Mary, udało Ci się w oliwce hipp?
Pytam bo zasadzam się na zrobienie podróbki Olejku regulującego LEMON z biochemiiurody , w wersji tańszej i do ciała (z wciapaną wit. E, kw. salicylowym i eterycznymi olejkami na cellulit). Boję się tylko że a). w hippie mi się salicylowy nie rozpuści, b). zapach hippa nijak się nie skomponuje z zapachem, powiedzmy, rozmarynu i cytrusów.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mary80


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 85


Wysłany: Sob Gru 29, 2007 12:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Wreszcie rozpuściłam salicylowy kwas w Hippie, rozpuszcza się łatwo. Robię jednorazowe porcje, jak zwykle na oko. Mi zapach Hippa nie koliduje z olejkami, wręcz zawsze go podperfumowuję, zwłaszcza cytrusami, ylangiem, czy rozmarynem.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mru_mru


Dołączył: 30 Gru 2010
Posty: 7
Skąd: Warszawa

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 18:11
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Czy ktoś może rozpuszczał kwas salicylowy w oliwce Babydream tej dla kobiet ciężarnych? Zawiera ona następujące oleje- sojowy, migdałowy, słonecznikowy, jojoba, makadamia. Ja właśnie usiłowałam, w proporcji 1-12 (gdzieś tu na forum wyczytałam o takim stosunku), aby smarować się tymże codzień na noc i niestety, nie rozpuściło się Confused Pasuje mi ta konkretnie oliwka, bardziej, niż Hipp czy Babydream dla dzieci, ale nie wiem czy salicyl da radę rozpuścić się w niej. Pogrzewałam i też nic. Wyraźnie wytrąca się i zaraz osiada na dnie... Dlatego mam też pytanie, mam nadzieję, że ktoś zajrzy Smile Czy jeśli kwas nie rozpuścił się, oznacza to, że nie będzie działał? Czy wystarczy wstrząsnąć bezpośrednio przed użyciem? A jeśli trzeba go jednak rozpuścić, to w jaki sposób powinnam zabrać się do tego, skoro tak najprościej się nie da? Czytałam, że najlepiej rozpuszcza się w oleju rycynowym, ale on chyba może mocno zapychać? Będę wdzięczna za wskazówki, a najlepiej gdyby ktoś miał doświadczenia właśnie z tą oliwką Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
farmaceuta


Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 1


Wysłany: Wto Lut 22, 2011 19:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Najlepiej rozpuszcza sie kw salicylowy na cieplo- proponuje ogrzac butelke w cieplej wodzie (napewno wiecej sie rozpusci niz na zimno) P.S. Jak sie nie rozpusci raczej nie zadziala Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
beacia41


Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 49


Wysłany: Pią Lis 11, 2011 16:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


próbował ktoś rozpuszczać salicyla w oleju z pestek winogron? chciałabym zrobić sobie olejek z kwasem alfaliponowym i salicylowym a mam nadmiar oleju z pestek winogronowych tłoczonych na zimno.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
zambezzi


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1152


Wysłany: Pią Lis 11, 2011 21:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Beaciu sprrobu jak w poscie powyzszym,wrzuc butelke do cieplej wody. Oczywiscie daj znac.

Ja poddalam sie po wielokrotnych probach z rozpuszczenia tego kwasu. Najlepiej jednak w olejku rycynowym i to organicznym. Zupelnie inny olej niz ten kupowany w aptece.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Retinoidy i kwasy
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB