nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Ochrona anty-UV od wewnątrz

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Pon Cze 12, 2006 12:34
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna30 napisał:
A tak poważnie to chyba najlepszy jest złoty środek - trochę herbaty, wody, soków i stronga Laughing


...a jak proporcje ułoży się na korzyść stronga, to i samą wodę się wypije bez problemu następnego dnia Laughing

Cytat:
Skoro to wątek o UV to muszę koniecznie napisać o tych Grycanach very happy Nie mam charakteru, oj nie mam, potrafię wrąbać na razy 2 kubki i nic mnie nie powstrzyma Razz Kto nie jadł - ma czego żałować - to chyba jedyne porządne, tłuste, słodkie lody na śmietanie, cudnie oblepiają podniebie. Mniam mniam mniam...


Jadłam Grycany i muszę powiedzieć, że owszem, dobre, ale spokojnie mogę się bez nich obejść (ale ja jadam lody tak ze 2 - 3 razy do roku i mi ich nie brakuje Wink ). Natomiast...ma wielką słabość do czereśni love i orzechów nerkowca love (ostatnio zachomikowałam w barku 3 kg orzechów i już sam ich widok dobrze na mnie działa, a jak pomyślę, że przede mną jedzenie ich - no pełnia szczęścia Mr. Green ).

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Izolda


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 959
Skąd: Warszawa

Wysłany: Pią Cze 23, 2006 10:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



alraune napisał:
Po prostu mam dzbanuszek do zaparzania litrowy i dziennie sobie robię 2 dzbanuszki


W książce pana Tombaka wyczytałam ze herbatki ziołowe powinno się pić świeżo parzone-nie powinny po zaparzeniu długo stać bo trąca swoje wartości + wytracają się jakieś toksyczne substancje.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Noor


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 624


Wysłany: Pią Cze 23, 2006 10:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Hokus napisał:
...a jak proporcje ułoży się na korzyść stronga, to i samą wodę się wypije bez problemu następnego dnia Laughing


CyberMChair

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Czw Lip 13, 2006 13:53
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ochronne działanie przeciw UV wykazują też izoflawony sojowe:
(nie wiem tylko, co myśleć o gigantycznej dawce, o której jest mowa w pierwszym badaniu; tłumaczenie potem)

Cytat:
Hairless mice were orally administered with soy extract(500mg/Kg body Wt/d) containing isoflavones(30%) and were exposed to UV-irradiation three times a week over one month to afford a total dose of 600mJ/cm2. At the end of the study, it was measured the effects of isoflavones on skin appearance, collagen deposition and epidermal thickness in the UV-damaged mouse skin. In skin fibroblast culture, the effects of isoflavones on synthesis/degradation of collagen and metalloproteinases(MMPs) were determined. Our results showed better skin appearance and less wrinkles in isoflavone treated group compared to UV-damaged, untreated group. Also, skin roughness parameter values(Ra, Rm, Rt) measured by skin visiometer were significantly decreased in isoflavone group. In addition, histological analysis of type 1 pN collagen showed that isoflavone treatment resulted in increased collagen deposition in UV-damaged mouse skin dermis. In fibroblast culture, significantly decreased MMP1 secretion(46.2%) was observed in isoflavone group compared to UVB-irradiated, untreated group. Taken together the results, it seems that increased collagen fibers in isoflavone administered hairless mouse skin is due to the inhibitory effect of isoflavones on the collagen breakdown in UV-irradiated skin. Our study suggests that dietary isoflavones may have photoprotective effect on UV-damaged skin.

Anti-photoaging effect of dietary soy isoflavones in a hairless mouse model
http://ift.confex.com/ift/2002/techprogram/paper_10653.htm


Cytat:
According to SRB assay, fibroblasts treated with 0.01, 0.1, 1, 10mg/ml of genistein showed significantly increased cell viability with a dose related pattern compared to UVB damaged, untreated cells. FACS study indicated that genistein reduced UVB induced G0/G1 population by 66.91% compared to only UVB radiated cells (78.27%). It was also shown that, in presence of genistein, UVB induced apoptosis were decreased to 8.82% with 10mg/ml, 4.34% with 1mg/ml, 3.3% with 0.1mg/ml, 3.5% with 0.01mg/ml and 3.55% with 0.001mg/ml. This study suggests that genistein inhibits UVB induced apoptosis in skin fibroblasts. It seems that the UVB protective effects of genistein is partly due to their antioxidant action.

Genistein reduces UVB induced oxidative damages in cultured human skin fibroblasts
http://ift.confex.com/ift/2002/techprogram/paper_11744.htm

Ale...
Cytat:
In an oral genistein study, mice drank water containing 100 and 250 microg genistein/L for 2 wk before thrice weekly UVB exposure. During the UVB exposure, genistein was supplemented continuously in drinking water for the entire experiment. The results showed that genistein dose-dependently inhibited the UVB induced skin carcinogenesis although the photoprotective effect of oral genistein is less than that of topical genistein (Fig. 3). These studies demonstrate that genistein, either topically applied or orally supplemented, sufficiently inhibits UVB-induced skin carcinogenesis.

Isoflavone Genistein: Photoprotection and Clinical Implications in Dermatology
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/11/3811S

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Wto Lip 18, 2006 12:02
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Izoflawony w takiej ilości jakoś mnie nie pociągają - wolę raczej umiarkowane dawki suplementów. Zostaję więc na razie przy moim zestawie podanym już wyżej.

A jak Wasze zestawy ochronne przed UV? Dobrane czy może stosowane o tyle, o ile pokrywają się z ogólnie przyjmowaną dawką suplementów albo nie stosujecie wcale? Ja przyznam, że czasem nie mam apetytu na jakieś produkty albo zapomni mi się coś wziąć z suplementów gotowych, więc taką 'kolejkę' wtedy opuszczam Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alex


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 612


Wysłany: Nie Sie 20, 2006 22:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:

Nie pamiętam gdzie i nie mogę znaleźć, ale pamiętam, że kiedyś czytałam o tym, że z zieloną herbatą (tyczy to też zwykłej herbaty czy niektórych naparów ziołowych) nie należy przesadzać, bo taka ilość garbników wcale nie służy śluzówkom w przewodzie pokarmowym. Nie dam sobie łba za to uciąć, ale była też tam wzmianka, że pijąc za dużo zielonej herbaty jest się bardziej narażonym na nowotwory przełyku Rolling Eyes

W książce "Apteka Żywności" Jean Carper w rozdziale poświęconym herbacie znalazłam:
"Należy unikać picia zbyt gorącej herbaty. Są dowody na to, że picie wszelkich gorących napojów może powodować uszkodzenie błony śluzowej gadrła i przełyku, prowadzące do rozwoju raka. Badacze indyjscy stwierdzali większą częstość raka przełyku u osób pijących duże ilości herbaty; początkowo uważano, że mogą tu grać rolę jakieś jej składniki, ostatecznie okazało się jednak, że chodzi o temperaturę napoju. W Japonii publikuje się oficjalne ostrzeżenia, że picie zbyt gorącej herbaty może być szkodliwe"

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 10:21
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m0HMW/is_5_7/ai_n6056474

o ekstrakcie z granatu również tu:
http://forum-urody.pl/viewtopic.php?t=541

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Nie Lut 11, 2007 21:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Arrow Panax ( a dokladnie ginsenozyd panoxatriol) tez ma dzialanie ochronne przeciwko promieniowaniu UVB:
UVB induced oxidative stress in human keratinocytes and protective effect of antioxidant agents.
Cytat:
This study aims at exploring the oxidative stress in keratinocytes induced by UVB irradiation and the protective effect of nutritional antioxidants. Cultured Colo-16 cells were exposed to UVB in vitro followed by measurement of reactive oxygen species (ROS), endogenous antioxidant enzyme activity, as well as cell death in the presence or absence of supplementation with vitamin C, vitamin E, or Ginsenoside Panoxatriol. Intracellular ROS content was found significantly reduced 1 h after exposure, but increased at later time points. After exposure to 150-600 J m(-2) UVB, reduction of ROS content was accompanied by increased activity of catalase and CuZn-superoxide dismutase at early time points. Vitamins C and E, and Ginsenoside Panoxatriol counteracted the increase of ROS in the Colo-16 cells induced by acute UVB irradiation. At the same time, Ginsenoside Panoxatriol protected the activity of CuZn-superoxide dismutase, while vitamin E showed only a moderate protective role. Vitamins C and E, and Ginsenoside Panoxatriol in combination protected the Colo-16 cells from UVB-induced apoptosis, but not necrosis. These findings suggest that vitamins C and E as well as Ginsenoside Panoxatriol are promising protective agents against UVB-induced damage in skin cells.

http://tinyurl.com/29cgyx

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 10:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Smalec tez dziala fotoochronnie Wink

Sprzezony kwas linolowy CLA i produkty, ktore go zawiera takze tworza dodatkowo ochrone przed promieniowaniem UVB:
Conjugated linoleic acids (CLA) modulate UVR-induced IL-8 and PGE2 in human skin cells: potential of CLA isomers in nutritional photoprotection.
http://tinyurl.com/2kolwy



zrodlo: http://www.borgis.pl/czytelnia/bz20010106.php

No i na co byl ten caly watek jak sie okazuje, ze co by sie nie zjadlo to jest git? Owoce, warzywa, jogurty, ryby, tluste jagniece befsztyki i uhate... Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 23:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Szpinak zamiast filtra słonecznego?

Cytat:
Jedzenie zielonolistnych warzyw może być w zapobieganiu nowotworom skóry równie ważne, co używanie kosmetyków z odpowiednimi filtrami czy noszenie czapek z daszkiem lub kapeluszy.

Naukowcy z Queensland Institute of Medical Research przez 11 lat prowadzili badania z udziałem 1000 mieszkańców Nambour. Odkryli, że osoby jedzące przynajmniej 3 porcje warzyw z zielonymi liśćmi tygodniowo zmniejszały swoje szanse na zachorowanie na raka skóry aż do 55%.

Dr Jolieke van der Pols tłumaczy, że warzywa takie jak szpinak zawierają zestaw związków chemicznych wspomagających naturalną zdolność skóry do obrony przed uszkodzeniami powodowanymi przez słońce.


http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_1262.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Pią Lis 23, 2007 16:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Inositol oraz inositol hexaphosphate (IP6) wykazały zdolność do ochrony organizmu przed promieniowaniem UVB. Powodują one naprawę DNA komórki uszkodzonej radiacją, a która bez ich pomocy by obumarła, zmniejszając szkody wywołane wpływem promieniowania. Może się to także odnosić do innych typów promieniowania, jak nuklearne.
Obydwa związki wykazują także zdolności naprawcze przy aplikowaniu na skórę.

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071105083735.htm

Inozytol można znaleźć w warzywach strączkowych i otrębach, ziarnach, kolejny argument przemawiający za chrupaniem czasem jak królik Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 9:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


lepiej niz zwykla witamina E (alfa-tokoferol) ochronnie na skore dzialaja tokotrienole. co wazne dodatek sezaminy powoduje ze wiecej tokotrienoli dociera do skory:
Dietary tocotrienol reduces UVB-induced skin damage and sesamin enhances tocotrienol effects in hairless mice.
Cytat:
We have previously reported that substantial amounts of tocotrienols were present in the skin of animals fed a diet containing a tocopherols and tocotrienols rich fraction (T-mix) extracted from palm oil, and further, that sesame lignans enhanced tocotrienol levels in the skin. The present studies were undertaken to determine whether dietary tocotrienols and those with sesamin could protect the skin from damage induced by UVB irradiation in hairless mice fed four diets: a vitamin E-free diet, a 50 mg/kg alpha-tocopherol diet, a 229 mg/kg T-mix (with 50 mg alpha-tocopherol) diet and a 229 mg/kg T-mix with 2 g/kg sesamin diet. In Experiment 1, mice were fed the diets for 6 wk, and half of the mice were exposed to 180 mJ/cm(2 )of UVB light once daily for 7 d. After the intensity of sunburn was scored, vitamin E and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) concentrations in the skin and liver were determined. In Experiment 2, hairless mice were initiated with a single application of 7, 12-dimethylbenz[a]anthracene (DMBA), then 1 wk later mice were fed the experimental diets and subjected to 180 mJ/cm(2) UVB irradiation twice weekly for 20 wk. Tumor incidences were counted once a week. Tocotrienols were detected in the skin of mice fed T-mix, but their concentrations were significantly lower than for alpha-tocopherol. Sesamin elevated tocotrienol contents in the skin. In spite of the high alpha-tocopherol contents, the effects of alpha-tocopherol on sunburn and incidence of tumor were slight. T-mix fed groups reduced the extent of sunburn and incidence of tumor, and further reduction of sunburn and incidence of tumor were observed in the T-mix with sesamin group. These results suggest that dietary tocotrienols protect the skin more strongly than alpha-tocopherol against damage induced by UVB and sesamin enhances tocotrienol effects.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18490840?dopt=Abstract

zrodlem sezaminy jest oczywiscie sezam, a zrodlem tokotrienoli glownie niektore oleje:
Cytat:
Food sources: Palm oil is the largest natural source of tocotrienols. Other good sources are rice bran oil, and coconut oil. Other food sources include cereal grains, such as barley, oats, and rye.

Tocotrienols can be obtained from natural sources using general procedures, labelled as ‘d-tocotrienols’. Tocotrienols concentrates and isomers can be obtained through purification processes.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tocotrienol
porzadny czerwony olej palmowy jest juz dostepny na nayszm rynku i nie jest drogi (jest to tez bogate zrodlo beta karotenu) - carotino:
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?user_id=477

tu i owdzie (na roznych wlosowych forach) zajadaja tez tokotrienole na porost wlosow i p.lysieniu.
http://news.hairlosshelp.com/hair-loss-news/nat...-e-gets-a-patent/

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 19:23
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


jedzenie czekolady moze zapewnic znaczacy stopien ochrony przed uv. nie ma co sie jednak ludzic ze taki efekt da zwykla ciemna/gorzka czekolada. swieze ziarna kakaowca sa bogatym zrodlem flawonoli, jednak ich ochronny potencjal zostaje znacznie zmniejszony w trakcie konwencjonalnego procesu produkcji czekolady. tylko specjalny jej rodzaj, wyprodukowany z zachowaniem duzej ilosci flawonoli dziala ochronnie. po 12 tygoniach w grupie badanych jedzacych 20g bogatej we flawonole czekolady dziennie minimalna dawka promieniowania wywolujaca rumien (MED) zwiekszyla sie ponad dwukrotnie. w drugiej grupie, przyjmujacej konwencjonalny rodzaj czekolady o niskiej zawartosci flawonoli, MED pozostala bez wiekszych zmian.

Cytat:
J Cosmet Dermatol. 2009 Sep;8(3):169-73.

Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light.

Williams S, Tamburic S, Lally C.

Cosmetic Science Group, School of Management and Science, London University of the Arts, London, UK.

Background Cocoa beans fresh from the tree are exceptionally rich in flavanols. Unfortunately, during conventional chocolate making, this high antioxidant capacity is greatly reduced due to manufacturing processes. Aim To evaluate the photoprotective potential of chocolate consumption, comparing a conventional dark chocolate to a specially produced chocolate with preserved high flavanol (HF) levels. Methods A double-blind in vivo study in 30 healthy subjects was conducted. Fifteen subjects each were randomly assigned to either a HF or low flavanol (LF) chocolate group and consumed a 20 g portion of their allocated chocolate daily. The minimal erythema dose (MED) was assessed at baseline and after 12 weeks under standardized conditions. Results In the HF chocolate group the mean MED more than doubled after 12 weeks of chocolate consumption, while in the LF chocolate group, the MED remained without significant change. Conclusions Our study demonstrated that regular consumption of a chocolate rich in flavanols confers significant photoprotection and can thus be effective at protecting human skin from harmful UV effects. Conventional chocolate has no such effect.

PMID: 19735513 [PubMed - in process]


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 8:41
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


ciekawe jak ma się do tych badań kakao? sypię codziennie do kawy sposobem Lenny. nie wszystko się rozpuszcza ale tak z czubata łyżeczka suma sumarum wyjdzie

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Sro Mar 06, 2013 23:43
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Mango równiez działa fotoprotekcyjnie, a tym samym może zapobiegać starzeniu skóry. Suplementacja ekstraktem naświetlanych myszy spowodowała redukcję zmarszczek i zgrubienia naskórka oraz zwiększenie ilości włókien kolagenu w skórze

Protective effect of mango (Mangifera indica L.) against UVB-induced skin aging in hairless mice.
Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2013 Apr;29(2):84-9
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/23458392

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Pią Mar 08, 2013 7:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


OT

Patent na polepszenie smaku mango z polskich sklepów: niedojrzałe mango ładujemy w grubą skarpetę i woreczek foliowy, można położyć na lodówce. Co 2-3 dni zajrzeć czy nabrało mocy i zmiękło.
Takie skarpetowe mango smakuje bardziej słonecznie i słodko niż marketowy niedojrzaluch, a i ten specyficzny, żywiczny smak gdzieś ginie.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Pią Mar 08, 2013 15:09
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



lenna napisał:
OT

Patent na polepszenie smaku mango z polskich sklepów: niedojrzałe mango ładujemy w grubą skarpetę i woreczek foliowy, można położyć na lodówce. Co 2-3 dni zajrzeć czy nabrało mocy i zmiękło.
Takie skarpetowe mango smakuje bardziej słonecznie i słodko niż marketowy niedojrzaluch, a i ten specyficzny, żywiczny smak gdzieś ginie.


Rozumiem, że skarpeta powinna byc nieużywana ? Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Wto Maj 13, 2014 21:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Najlepiej jest łączyć związki pochodzące z różnych źródeł, różnych gatunków roślin. Np połączenie flawonoidów cytrusowych z wyciągiem z rozmarynu działa lepiej niż te same ekstrakty oddzielnie. Po 12 tygodniach u ochotników ochrona mierzona minimalną dawką promieniowania potrzebną do wywołania rumienia zwiększyła się o ponad połowę.

Protective effects of citrus and rosemary extracts on UV-induced damage in skin cell model and human volunteers. Journal of Photochemistry and Photobiology: Biology. July 2014;136C:12-18

Cytat:

Abstract

Ultraviolet radiation absorbed by the epidermis is the major cause of various cutaneous disorders, including photoaging and skin cancers. Although topical sunscreens may offer proper skin protection, dietary plant compounds may significantly contribute to lifelong protection of skin health, especially when unconsciously sun UV exposed. A combination of rosemary and citrus bioflavonoids extracts was used to inhibit UV harmful effects on human HaCaT keratinocytes and in human volunteers after oral intake. Survival of HaCaT cells after UVB radiation was higher in treatments using the combination of extracts than in those performed with individual extracts, indicating potential synergic effects. The combination of extracts also decreased UVB-induced intracellular radical oxygen species (ROS) and prevented DNA damage in HaCaT cells by comet assay and decreased chromosomal aberrations in X-irradiated human lymphocytes. The oral daily consumption of 250mg of the combination by human volunteers revealed a significant minimal erythema dose (MED) increase after eight weeks (34%, p<0.05). Stronger protection was achieved after 12weeks (56%, p<0.01). The combination of citrus flavonoids and rosemary polyphenols and diterpenes may be considered as an ingredient for oral photoprotection. Their mechanism of action may deserve further attention.


Chodzi oczywiście o gotowy suplement, hiszpański NutroxSun, ale ma zostosowanie do zróznicowanej diety.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Wto Maj 13, 2014 22:39
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ekstrakt z melona wykazuje silne właściwości antyutleniające z racji wysokiej zawartości dysmutazy ponadtlenkowej.
Dysmutaza ponadtlenkowa (nadtlenkowa) zwana SOD jest na samym szczycie wśród enzymów antyoksydacyjnych pod kątem skuteczności.
http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Enzymy-antyoksydacyjne/

Znalazłem jeden (dosłownie jeden) polski preparat (SHAILLA OPALISET SUN) z ekstraktem melona zawierający SOD, który wg producenta spożywany chroni przed poparzeniami słonecznymi. Jest tylko małe ale, mianowicie ten preparat już nie jest dostępny. Natomiast jest dostępny opis badań.

http://www.aptekaotc.pl/p/pl/4723/shailla_opaliset.html
http://www.doz.pl/leki/p8223-Shailla_Opaliset_Sun

Naukowcy francuscy badali związek między piciem skondesowanego soku/ekstraktu z melona a dobrym samopoczuciem i okazało się, że taki związek jest wyraźny. Można założyć, że stres emocjonalny ma związek ze stresem oksydacyjnym. Jeśli zmniejszymy ten drugi to i pierwszy będzie mniejszy. Tak w skrócie.

"Zespół Marie-Anne Milesi określał antystresowy wpływ melonowego uzupełnienia diety na 70 zdrowych ochotników. Kilka studiów wykazało, że istnieje związek między stresem psychologicznym a wewnątrzkomórkowym stresem oksydacyjnym. Chcieliśmy sprawdzić, czy zwiększenie zdolności organizmu do radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym może pomóc danej osobie skuteczniej opierać się wypaleniu. [...] U 35 osób, którym podano dysmutazę ponadtlenkową w kapsułkach, odnotowano poprawę w zakresie kilku symptomów postrzeganego stresu i zmęczenia, m.in. koncentracji uwagi, zaburzeń snu czy drażliwości."
http://kopalniawiedzy.pl/melon-przeciwutleniacz...OD-zmeczenie,8500

"Effect of an oral supplementation with a proprietary melon juice concentrate (Extramel®) on stress and fatigue in healthy people: a pilot, double-blind, placebo-controlled clinical trial"
http://www.nutritionj.com/content/8/1/40
http://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-8-40.pdf

Wg badaczy najlepszy jest melon cantalupa, ale inne oczywiście też będą dobre tylko trochę mniej skuteczne. Czyli przed opalaniem warto zjeść melona dla ochrony przed UV i na dobre samopoczucie:)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Płaszczoobrosła


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 22


Wysłany: Nie Cze 08, 2014 14:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A poza likopenem, to czy czasem sylimaryna nie ma od wewnątrz właściwości anty-UV?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Nie Cze 08, 2014 20:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Płaszczoobrosła napisał:
A poza likopenem, to czy czasem sylimaryna nie ma od wewnątrz właściwości anty-UV?


ma: http://forum-urody.pl/sylimaryna,t565.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 2 z 2
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB