nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Wpływ probiotyków na skórę i nie tylko

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Czw Lis 23, 2006 20:47
Temat postu: Wpływ probiotyków na skórę i nie tylko
Odpowiedz z cytatem


Badanie, ktore dowodzi, ze przyjmowanie probiotykow nie tylko dobrze dziala na roznego rodzaju infekcje, w tym gastryczne, ale takze skutecznie chroni skore przed szkodliwym dzialaniem UVR.
Supplementation with oral probiotic bacteria maintains cutaneous immune homeostasis after UV exposure.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ist_uids=17101471

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Czw Lis 23, 2006 21:02
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Saskia napisał:
Badanie, ktore dowodzi, ze przyjmowanie probiotykow nie tylko dobrze dziala na roznego rodzaju infekcje, w tym gastryczne, ale takze skutecznie chroni skore przed szkodliwym dzialaniem UVR.
Supplementation with oral probiotic bacteria maintains cutaneous immune homeostasis after UV exposure.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ist_uids=17101471

Jeszcze jeden powod dla ktorego warto jesc jogurt!

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Czw Lis 23, 2006 21:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



marzena napisał:
Jeszcze jeden powod dla ktorego warto jesc jogurt!


Warto, warto Very Happy , tylko nalezy zaznaczyc ,że chodzi o nauralny, a nie z dodarkiem owocow, ktore są super "zakonserwowane", tak aby nie zgnily i bez dodatku cukru.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Czw Lis 23, 2006 22:25
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Wlasnie sie zastanawiam Poly, jest taka metoda na owoce - liofilizacja, w pelni naturala, zawsze myslalam, ze takie owoce sa dodawane, przestraszylas mnie, bo mojemu malemu daje codziennie po 2 serki lub jogurty z owocami Evil or Very Mad

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Czw Lis 23, 2006 22:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A Wy macie sklad zarcia wyszczegolniony na opakowaniach? Bo jak owocki sa zakonserwowane to powinno pisac.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Czw Lis 23, 2006 22:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ciagnac temat liofilizacji...zmam taka osobe, ktora do swoich produktow masowo sprowadza rzeczy liofilizowane, mozna nawet liofilizowac kapuste kiszona i mieso (na przyklad kotlety schabowe) Laughing, a nawet serki homogenizowane - wlasnie takim jedzeniem zywila sie Martyna Wojciechowska podczas jej himalajskiej wspinaczki Wink
Marzenko, ja kupuje produkty Danona, ale jakas pomrocznosc jasna mnie chyba dopadla, bo ze skladu nic u mnie nie wynika - jakies "wsady owocowe" Shocked

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Czw Lis 23, 2006 22:39
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Zerkne u siebie, jak bede w sklepie. Ja te jogurty czasem kupuje i jakos nigdy nie przyszlo mi do glowy dokladnie im sie przyjrzec.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zambezzi


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1152


Wysłany: Czw Lis 23, 2006 23:42
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja jogurt jem codzinnie, jednak spożywam naturalne bez cukru. Sama czasami również zrobię,ale z uwagi na posiadaną od niemowlaka awersję na mleko. Nie robię za często. Samo patrzenie wywołuje u mnie niezbyt ciekawe objawy, a co dopiero jego zapach.
Ostatnio zachwyca mnie jogurt bałkański niebo w gębie suoper gęsty http://www.hipernet24.pl/prodinfo.phpitem_id=20...&pro_id=&char_id=

Używam go do wszystkiego - owoców i tzatziki.
Jogutrów owocowych nie jadam, bo mają pełno pustych kalorii, paskudnie słodkie i zero jakichkolwiek wartości.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Pią Lis 24, 2006 14:34
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


U nas na opakowaniach na jogurtach nie ma zadnej informacji jak przetworzyli owoce. Dziwne ,że to producenci przemilczeli i to jest podejrzane Rolling Eyes . Zwykly owoc dodany do jogurtu po prostu sfermentuje. Ja swojemu dziecku wole kupic jogurt waniliowy czy z dodatkiem czekaldy niz owocowy. Jak wiadomo naturalnego nie zje, poniewaz nie slodkie Confused .
Fajnie byloby znalezdz takie informacje jaka firma czym konseruje owoce. Przynajmniej mialoby się pewnosc Rolling Eyes .

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Pon Maj 28, 2007 1:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Prebiotyki zapobiegają atopowemu zapaleniu skóry
http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_356.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Nie Paź 21, 2007 7:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Zestaw zlozony z probiotyku (jogurt), oleju z ogorecznika, witaminy E i polifenoli z zielonej herbaty ma wlasciwosci wzmacniajace bariere lipidowa skory, juz po 6 tygodniach. Po kilkunastu tygodniach TEWL zmniejsza sie o 25%. Szczegolna zaleta jest podobno polaczenie jogurtu i oleju z ogorecznika, ktory jest lepiej i szybciej przyswajalny w jogurtowym towarzystwie niz sam.
Cytat:
Improvements in stratum corneum barrier function from a probiotic yogurt containing borage oil, green tea polyphenols and vitamin E
There is ample evidence demonstrating that topical application of skin-improving ingredients via creams and lotions can improve and provide protection to the skin. However, ingestion of appropriately selected nutrients may provide a more widespread delivery to act on skin functionality. We evaluated the effect of a probiotics- containing yogurt that also was formulated with borage oil, green tea polyphenols and vitamin E. Firstly, we evaluated the oral bioavailability of the ingredients clinically. It was established, compared to borage oil alone, that the probiotic-containing yogurt increased the absorption of borage oil in the chylomicron lipoprotein fraction in the blood. Not only was the time to maximal absorption decreased for the probiotics-containing yogurt (4.55h vs. 2h; P<0.01, the total amount absorbed was almost doubled (Area under the curve =15.2µg/ml/h vs. 27.9µg/ml/h; P<0.001). So, borage oil was absorbed more quickly and to a greater extent in the probiotic-containing yogurt compared with the oil alone. In contrast, moderate changes in the blood levels of green tea polyphenols were observed. Secondly a single-centre, randomised, double-blind, clinical trial in healthy female volunteers (BMI <25) conducted over a period of six months to demonstrate the effects of the probioticcontaining yoghurt on the barrier function of the skin. We established that the our product improved stratum corneum barrier function compared to a control product as early as 6 weeks after the oral supplementation (4.2g/m2/ vs. h 6g/m2/h; P<0.01). On average there was a 22.3% reduction in transepidermal water loss (TEWL) for the treatment group with a maximum of 25% after 18 weeks consumption. The reduction in TEWL related to placebo was maintained throughout the trial despite seasonal differences. In conclusion, we have demonstrated for the first time that a yogurt containing probiotics and several nutrients improved skin barrier function
as measured by a reduction of skin water loss.

http://www.stratumcorneum2007.com/assets/abstra...SCV_ABSTRACTS.pdf

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Wto Lis 27, 2007 15:47
Temat postu: Probiotyki zmniejszają wrażliwość skóry
Odpowiedz z cytatem


Propobiotyki, takie jak bakterie Lactobacillus paracasei spożywane samodzielnie albo w połączeniu z bakteriami Bifidobacterium lactis znacząco zmniejszają nadwrażliwość skóry i poprawiają możliwości regeneracyjne bariery skórnej.

Efekty konsumpcji obydwu szczepów bakterii wykazuje bardzo obiecujące działanie, jeśli chodzi o stymulację systemu immunologicznego. Wyniki badań sprawiają, że te szczepy bakterii w połączeniu są interesujące, jeśli chodzi o dietę osób cierpiących na różne alergie, podrażnienia skóry.

Badania przeprowadzono na ludziach, trwały po 8 tygodni, sponsorowało je Nestle, ale są chyba warte uwagi.

Cytat:
A combination of Lactobacillus paracasei CNCM I-2116 and Bifidobacterium lactis CNCM I-3446 probiotic strains decreases skin reactivity
A Gueniche1, J Benyacoub2, L Breton1, I Bureau-Franz2, S Blum2, J Leclaire1 1L’Oréal Recherche, Clichy, France 2Nestlé Research Center, Lausanne, Switzerland
Over the last decades the prevalence of reactive skin symptoms has increased in industrialized countries. Sensitive skin is associated with smarty and itchy condition. Probiotics are defined as live microorganisms that, when ingested in sufficient amount positively balance the host microbiota and have a beneficial impact on health. Beyond the effect on the intestinal microbiota, some probiotic strains show potent immune-modulatory properties. The aim of this study was to evaluate the effect of probiotics on reactive skin symptoms. For that purpose, a mixed preparation of Lactobacillus paracase&iuml; CNCM I-2116 and Bifidobacterium lactis CNCM I-3446 was tested in a randomized double-blind placebo-controlled trial. This probiotic mix is expected to have health promoting effects all along the gut (upper and lower gut intestinal tract). Moreover, with regards to potential antagonistic effect on allergy and inflammation both strains display very promising immune modulation properties in vitro as well as in vivo. Sixty female volunteers (18-35 years old) with reactive skin ingested daily either probiotic (1010 CFU of each probiotic strain) (n=33) or placebo (n=33) powders suspended in drinking water for 8 weeks. Skin reactivity was assessed by a stinging test performed at initiation, middle and end of the study. We have found a significant diminution of cutaneous neurosensitivity (p=0.02) in volunteers receiving probiotic mix compared to those taking control powder at the end of the treatment. These results provide the first clinical demonstration that specific probiotics strains can have beneficial effects on skin reactivity and afford new opportunity to device strategies to improve sensitive skin.


Cytat:
Probiotic strain Lactobacillus paracasei CNCM I-2116 decreases skin reactivity
A Gueniche1, J Benyacoub2, I Bureau-Franz2, I Castiel1, S Blum2, J Leclaire1 1L’Oréal Recherche, Clichy, France 2Nestlé Research Center, Lausanne, Switzerland
Reactive skin is characterized by a marked sensitivity of the skin to physical or chemical stimuli and impaired skin barrier repair ability. Probiotics are defined as live microorganisms that when ingested in sufficient amount positively balance he host microbiota and beneficially improve health. Some probiotic strains display potent immune-modulatory properties including at the skin level. The aim of this study was to evaluate the effect of probiotics on skin reactivity. For that purpose, a preparation of Lactobacillus paracase&iuml; CNCM I-2116 powder was tested in a randomized double-blind vehicle-controlled trial. 66 female volunteers with reactive skin received probiotics (n=33) vs. placebo (N=33) powders at a daily dose of 10 10 CFU for two months period. Skin sensitivity was assessed by stinging test and skin barrier function recovery was determined by the evaluation of the TEWL following disruption by repeated tape-stripping. These evaluations were performed at initiation (day1), d29, d43, at the end of the supplementation (day57) and during a follow-up period at days 64 and 78. The results showed that the volunteers who received L. paracasei CNCM I-2116 presented a significant decrease in skin sensitivity over the treatment period. Moreover the barrier function recovery, following tape-stripping disruption, was significantly faster for the volunteers having received L. paracasei CNCM I-2116 compared to the volunteers taking control powder.These effect was also observed during the follow up period. Cutaneous moisturizing factors such as urea and lactate remained unchanged throughout the study in the volunteers receiving probiotics whereas they were decreased in the placebo group. The results of the study demonstrate that oral supplementation with the probiotic L. paracasei CNCM I-2116 has a beneficial effect on reactive skin. This finding supports new strategies based on a nutritional approach for the treatment and/or prevention of the symptoms related to reactive skin.



37th Annual Meeting of the European Society for Dermatological Research
http://www.esdr.org/pdf/2007ESDRAbstracts.pdf

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Sro Lis 28, 2007 8:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Fajne info Hokusiku yes mnie tylko zastanawia mechanizm dzialania bakterii na skore. W pierwszym linku Saskii jest takie zdanie:
Cytat:
In the absence of UV exposure, probiotic bacteria had no detectable effect on the immune system of the skin, thus acting only to re-establish skin homeostasis.

czyli jakby poprzez wzmacnianie odpornosci przywracaly rownowage, w tym skorna, jesli cos sie dzieje.
Ciekawe czy to musza byc te konkretne szczepy, zeby byl podobny efekt (badanie jest lorealowe, wiec moze maja/beda miec jakis suplement?), zmniejszenie skornej reaktywnosci bardzo bym mnie interesowalo. no i gdzie ich szukac.
Lactobacillus paracasei
Zapobiega toksycznemu działaniu związków chloru na organizm. Bierze udział w regulacji systemu odpornościowego i być może zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
http://www.zdrowie.klips.org/kochane_bakterie_nowy.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
justy


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 264
Skąd: Warszawa

Wysłany: Sro Lis 28, 2007 9:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


może oprócz "bakterii na opalanie" następny Inneov będzie zmniejszał wrażliwość skóry? Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Sro Lis 28, 2007 10:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



justy napisał:
może oprócz "bakterii na opalanie" następny Inneov będzie zmniejszał wrażliwość skóry? Smile


Bardzo możliwe, że dzięki prowadzonym badaniom opis stanie się bogatszy w swej treści Laughing

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Sro Lis 28, 2007 10:44
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:
Ciekawe czy to musza byc te konkretne szczepy, zeby byl podobny efekt (badanie jest lorealowe, wiec moze maja/beda miec jakis suplement?), zmniejszenie skornej reaktywnosci bardzo bym mnie interesowalo. no i gdzie ich szukac.


Niżej podaję linka do patentu, w którym jest napisane, że szczepy mogą być inne niż te, na których prowadzono badania, podkreśla się natomiast, żeby były przynajmniej dwa szczepy bakterii, bo wtedy skuteczność takiej kombinacji bakterii jest wyższa.

W tym patencie powymieniane są różne bakterie, których można użyć właśnie w celu suplementacji (patent L'Oreala na wrażliwość skóry, suchość) - może trzeba się zorientować jakie bakterie mogą nam wyrosnąć w różnych produktach poddawanych kiszeniu i z tego skorzystać?

http://www.freepatentsonline.com/20060171936.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Sro Lis 28, 2007 12:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


O, to bardzo fajnie. ja mysle, ze przy okazji suplementacji probiotykami mozna cosik podfermentowac (to chyba nalog). Wiele fermentow w tym takze stosowanych do wew. wykazuje pozytywny wplyw na skore i nie tylko. Np fermentowany ryz vel sake very happy czytalam sporo japonskich badan, wg ktorych sake wypijane i stosowane zew. wzmacnia bariere skorna, nawilzenie itd. Dzieki unikalnym skladnikom, ktore tworza sie z ryzu w procesie fermentacji. Inne fermentowane zboza tez cos tam robia. To tak pol zartem, pol serio Wink

Znalazlam jeszcze wzmianke o kolejnej kwestii, tzn wplywie probiotykow na tradzik, juz o tym cos bylo w probiotykowym watku w dziale skladnikowym, a wg Rozanskiego suplementacja tez dziala przeciwpryszczowo:
Cytat:
26 VII 2005
Szwajcarski serwis naturheilt zaleca w akneterapii preparaty probiotyczne, czyli zawierające żywe kultury bakterii symbiotycznych (saprofitycznych). Probiotyk uzuepłnia, regenruje i modyfikuje skład jakościowy i ilościowy mikroflory przewodu pokarmowego. Zaproponowano austraicki preparat BactoFlor w postaci kapspułek, który zawiera 6 miliardów pożytecznych bakterii. Preparat zażywa sie rano i wieczorem po 1 kapsułce.
BactoFlor zawiera Bifidobacterium longum oraz Lactobacillus acidophilus, rhamnosus i casei. Naturalna mikroflora jelitowa pełni ważną funkcję w utrzymaniu homeostazy. Preparat zapewnia proces rewitalizacji i wzmocnienia tej symbiotycznej mikroflory.
Bakterie przewodu pokarmowego wspomagają trawienie, pobudzają mechanizmy odpornościowe organizmu, są źródłem witamin z grupy B, H oraz witaminy K, przeciwdziałają rozwojowi mikroorganizmów patogennych (bakterii, grzybów i wielu pierwotniaków chorobotwórczych), np. Heliobacter pylori, Staphilococcus aureus, Candida albicans, Clostridium difficile, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa.
Od dawna informujemy również Czytelników, że preparaty probiotyczne efektywnie pomagają w leczeniu zmian trądzikowych, łuszczycy i przewlekłych wyprysków.

http://www.luskiewnik.gower.pl/informacje_lipiec2005.html


Hokus napisał:
może trzeba się zorientować jakie bakterie mogą nam wyrosnąć w różnych produktach poddawanych kiszeniu i z tego skorzystać?

tzn?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Sro Lis 28, 2007 13:35
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:
Znalazlam jeszcze wzmianke o kolejnej kwestii, tzn wplywie probiotykow na tradzik


Jest wiekowe badanie na ten temat (z 1964 r.). Wyniki były bardzo dobre (80% wyleczonych z trądziku, kuracja szczególnie efektywna w grupie wiekowej poniżej 18 roku życia), zastanawiam się więc dlaczego zarzucono dalsze drążenie tematu Rolling Eyes
Badani przyjmowali bakterie Lactobacillus acidophilus i lactobacillus bulgaricus w tabletkach z mlekiem w cyklach: przez 8 dni tabletki, potem 2 tyg. przerwy. Poprawa na ogół występowała już po pierwszych 2 tygodniach. W razie potrzeby cykle powtarzano.

Przekisić można różne rzeczy różnymi bakteriami, niektóre bakterie łatwo nam zdobyć - jogurtowe, sake w sumie też (trzeba tylko poznać recepturę na wyrób domowy kiszonki z ryżu i może da się je rozmnożyć jak te jogurtowe Laughing ).

Edit: zapomniałam podać linka Wink
http://www.natren.com/pages/acne.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Sro Lis 28, 2007 21:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Probiotyki przyszłościa przemysłu spozywczego

Cytat:
Probiotyk według definicji zaproponowanej przez FAO (Food and Agricultural Organization of the United Nations) są to żywe mikroorganizmy, które mają zdolność przeżycia w układzie pokarmowym i wykazują pozytywny wpływ na zdrowie konsumenta. Nazwa pochodzi z języka greckiego ”pro bios”, co znaczy dla życia.

Preparaty probiotyczne zawierają jeden lub więcej probiotycznych szczepów. Mikroorganizmy w takich produktach są żywe lub w stanie anabiozy, czyli krańcowego obniżenia aktywności życiowej. W drugim przypadku szczep po dostaniu się do jelita zyskuje pożądaną aktywność. Najczęściej spotykane szczepy probiotyczne należą do rodzajów Bifidobacterium, Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Propionibacterium i Enterococcus. Jednak nie tylko bakterie są do nich zaliczane. Spotykamy w tym gronie również grzyby należące do rodzaju Aspergillus, oraz drożdże, między innymi Saccharomyces i Candida. Większość szczepów probiotycznych nie zasiedla ludzkiego przewodu pokarmowego, ale nawet ich krótkotrwała obecność wywiera korzystny wpływ na organizm. Dlatego należy pamiętać, że te szczepy które nie zasiedlają w naturze naszego jelita, nie są w stanie się w nim zasiedlić i produkty, które je zawierają trzeba spożywać z odpowiednią częstotliwością.

Rodzaje Bifidobacterium i Lactobacillus są głównymi przedstawicielami zasiedlającymi naturalnie nasz przewód pokarmowy i powinny stanowić 30% wszystkich drobnoustrojów tam bytujących. Jednak tak jest tylko u zdrowych osobników. Stres, zła dieta, zanieczyszczenie środowiska, przebyte choroby mogą spowodować, że równowaga jest zachwiana, a organizm staje się w większym stopniu narażony na szereg zakażeń, wywołanych między innymi enterotoksycznymi bakteriami. Równowagę tą mogą nam pomóc przywróć właśnie probiotyki.

Wiele firm na świecie posiada specjalnie wyselekcjonowane szczepy takich mikroorganizmów. Często są one izolowane od zdrowych ludzi, których dieta jest pod ścisłą kontrolą lub od niemowląt. Zanim zostaną uznane za szczep probiotyczny muszą zostać dokładnie przebadane. Konieczne jest sprawdzenie jak zachowuje się dany szczep po dostaniu do organizmu człowieka. Najlepiej jest uzyskiwać szczep od gatunku w stosunku do którego będzie on później stosowany. Muszą one spełniać szereg kryteriów. Bezwzględnie powinny być bezpieczne dla człowieka. Nie mogą wytwarzać żadnych toksyn, nie mogą wywoływać reakcji alergicznych. Poza tym muszą działać antagonistycznie w stosunku do szczepów patogennych. Takie działanie zapewnia im wytwarzany przez nie kwas mlekowy, który obniża pH treści jelitowych. Wpływa to również na rozpuszczalność soli wapnia i magnezu. Mają one również zdolność do pobudzania układu immunologicznego jelita. Muszą charakteryzować się odpornością na niskie pH i żółć, aby mogły przeżyć podróż przez układ pokarmowy. Patrzy się również na szereg indywidualnych cech szczepu, korzystnie wpływających na nasze zdrowie.

Szczep Bifidobacterium bifidum wyizolowany z przewodu pokarmowego, oprócz szerokiego działania przeciw bakteriom patogennym, jak na przykład Salmonnele, Shidella, Campylobacter jejuni czy Helicobacter pylori, charakteryzuje się zdolnością obniżenia cholesterolu we krwi jak również przywracaniu równowagi mikrobiologicznej po kuracji antybiotykowej. Kolejnym przykładem L. acidophilus LA1 (będący własnością firmy Nestle) obniża kwasowość przewodu pokarmowego, stymuluje układ immunologiczny i oczywiście hamuje wzrost mikroflory chorobotwórczej. Kolejnym szczepem probiotycznym (należącym do japońskiej firmy Yakult) jest L. acidophilus L-1, który ma zdolność do obniżania cholesterolu we krwi. Na skalę przemysłową jest stosowany do produkcji jogurtu (L. casei Sirota). Szwedzka firma Bio-Gaja produkuje jogurt, który zawiera probiotyczny szczep L.reuteri, który oprócz kwasu mlekowego wytwarza również kwas octowy, co zwiększa jego działanie jako szczepu antagonistyczne w stosunku do niepożądanych bakterii i pleśni. Przykładów takich jak te powyżej, na rynku światowym na dzień dzisiejszy możemy znaleźć bardzo wiele. Na półkach polskich sklepów też mamy coraz większy wybór tego typu produktów, na przykład Activia czy Actimel Firmy Danone.

Produkt uznawany za probiotyczny powinien zawierać minimum 106 żywych komórek pożądanych drobnoustrojów w 1 cm3 produktu ( jest to jednak zależne od zastosowanego szczepu, na przykład dla Lactobacillus acidophilus jest to 107 na 1cm3 produktu). W tym momencie dochodzi do różnic w interpretacji tego warunku. Czy taką ilość komórek powinien zawierać produkt który wychodzi od producenta? Czy wartość ta może się wahać we wcześniej określonych granicach czy powinna być stała przez cały okres przechowywania? Teoretycznie odpowiedź na te pytania nie jest trudna. Najlepiej byłoby gdyby produkt zawierał stałą ilość mikroorganizmów przez cały czas, aby konsument miał pewność, że po spożyciu spełni on swoje cele. Jednak w praktyce nie jest to takie proste. Nie mając już bezpośredniej kontroli nad produktem ciężko jest utrzymać pożądaną ilość drobnoustrojów. Niestety w skutek przechowywania ilość mikroorganizmów spada, a określona ich zawartość jest niezbędna do pożądanego działania produktu. Dlatego też narzuca się producentom, aby do końca daty przydatności produktu wartość mikroorganizmów probiotycznych nie spadała poniżej wartości minimalnej. Producent jest w stanie oczywiście tego przestrzegać narzucając odpowiednie warunki przechowywania oraz stosując odpowiednie szczepy w odpowiednich dawkach. Jednak nie ma często wpływu na sposób przechowywania lub transportu produktu, a ten pozostawia wiele do życzenia. Nie zawsze nabywca stosuje chłodnie. Temperatura wtedy, zwłaszcza w upalne dni, może znacznie wzrastać i doprowadzać do zmiany ilości mikroorganizmów.

Do tej pory na rynku dostępne są głównie mleczne produkty fermentowane (np.: jogurty, kefiry) o statusie produktów probiotycznych. Jednak wiele firm proponuje nam nowe rozwiązania. Firma Chr. Hansen Poland proponuje system bezpośredniego szczepienia substancji płynnych (Direct Liquid Inoculation) opracowany wraz z firmą Tetra Pak, dzięki któremu będzie możliwe dodawanie mikroorganizmów probiotycznych bezpośrednio do gotowych produktów takich jak soki owocowe czy warzywne. Technika ta umożliwia wzbogacanie w takie szczepy również wody mineralnej. Tego typy produkty są nazywane produktami probiotycznymi drugiej generacji.

Również wiele firm farmaceutycznych i kosmetycznych (produkcja kremów do twarzy) wykorzystuje preparaty probiotyczne. Firmy farmaceutyczne proponują szereg preparatów, zwykle w postaci kapsułek, które zawierają mieszankę kilku szczepów probiotycznych. Są one zwykle zalecane po leczeniu antybiotykami, gdyż umożliwiają odbudowanie naturalnej flory bakteryjnej, zniszczonej przez działanie tego typu leków.

Probiotyki mogą zatem służyć naszemu zdrowiu, poprawiając między innymi kondycję naszego układu pokarmowego. Należy jednak śledzić publikacje dotyczące tego tematu. W nich możemy znaleźć informacje dotyczące działania takich produktów, jak i norm, które muszą zostać zachowane. Gdyż nie każdy pierwszy lepszy jogurt, który zawiera żywe kultury bakterii jest jogurtem probiotycznym.

http://www.biotechnologia.pl/zywnosc/184/2135542261

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Nie Sie 28, 2011 10:00
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Żuczki, macie moze jakies typy sprawdzonych probiotykow?
Na forum z konkretow znalazlam tylko to, co kiedys pisala Kesja (i do czego sie stosowalam kupujac psu dicoflor przy antybiotykach), tylko to drogie jak cholera na dluzsza kuracje...

kesja napisał:
Dicoflor 60 plus Trillac dwa razy dziennie po jednej kapsułce każdego. Przy takim leczeniu mogę sobie pozwolić na jedną małą słodycz dziennie bez szczególnych skutków ubocznych. Niestety jeśli sobie pofolguję kilka dni z rzędu wszystkie objawy powracają i zabawa zaczyna się od początku.
Aloes też testowałam, jest całkiem skuteczny ale niestety mocno zwiększa apetyt i bardzo po nim przytyłam więc go odstawiłam. Mam nadzieję, że kiedyś pojawi się jakiś rewelacyjny preparat, który pomoże pozbyć się nadmiaru candidy bez szczególnych wyrzeczeń.
(...)
W kwestii probiotyków, przetestowałam kilkanaście i stwierdziłam, że Dicoflor 60 jest najskuteczniejszy na candida, a połączenie z Trilakiem daje najlepsze rezultaty. Szczerze mówiąc w tej dziedzinie jestem już weteranką i w działaniu candidy nic mnie już nie zaskoczy (przynajmniej mam taką nadzieję).


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Nie Sie 28, 2011 13:49
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


stosuję i polecam lactoral

tabela 2 podaje większość dostępnych na naszym rynku preparatów i ich wskazania terapeutyczne
http://www.eioba.pl/a/1o2d/dysbioza-matka-chorob#ixzz1WKLFA9of

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Nie Sie 28, 2011 16:23
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Tak, ja pisałam w wątku o candida parę postów na temat moich doświadczeń z probiotykami /w innym celu co prawda, ale skoro na jedno jest skuteczne to i na drugie pewnie też i chyba nie jest to typowe wishful thinking/.

Mianowice teraz stosuję synbiotyk Multilac - parę razy w tyg. i mam spokój z jakimikolwiek objawami zmniejszonej odporności. Co do ochrony UV ciężko mi coś stwierdzić bo specjalnie się nie opalam, jednakże też niespecjalnie unikam słońca, a nie mam przebarwień.

W aptece stwierdzono, że kapsułka co drugi dzień na noc spokojnie wystarczy.
Tu ulotka
http://pokonajmymenopauze.com/_u/cnt_att/att_23...019_09%281%29.pdf

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pseudonim


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 313


Wysłany: Pon Sie 29, 2011 7:38
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Tutaj ciekawy tekst nt. bakterii.

Cytat:
Kwasooporne oraz żółciooporne probiotyczne bakterie kwasu mlekowego:

Bakterie probiotyczne, które przeżywają niską kwasowość żołądka to np.:
Lactobacillus reuteri – różne szczepy,
Lactobacillus gasseri szczep ADH,
Lactobacillus acidophilus,
Lactobacillus casei rhamnosus szczep GC,
Lactobacillus casei – różne szczepy,
Lactobacillus plantarum 299,
Bifidobacterium,
Saccharomyces boulardii.


http://www.pfm.pl/u235/navi/199942

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
goldberg


Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 3


Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 22:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A co sądzicie o tym probiotyku?:
http://www.doz.pl/apteka/p22087-Ambio_Probiotyk_kapsulki_100_szt

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Czw Sty 12, 2012 2:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


probiotyczny szczep Lactobacillus salivarius LS01 zmniejsza objawy atopowego zapalenia skory u doroslych

Effects of Lactobacillus salivarius LS01 (DSM 22775) treatment on adult atopic dermatitis: a randomized placebo-controlled study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22230409

cd http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/22955359


Ostatnio zmieniony przez ayem dnia Sob Wrz 15, 2012 1:42, w całości zmieniany 1 raz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Sob Sty 14, 2012 19:02
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Zauważyłem, że tego typu preparaty w aptekach są jakieś ubogie w ilość bakterii natomiast w ramach suplementów wyhaczyłem i używam czegoś takiego, np.
http://www.nowfoods.sklep.pl/acidophilus-bifidu...Csid=eilrjdwqpznm

8 miliardów w jednej kapsułce. Tanio i bez refundacji NFZ Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Sob Sty 14, 2012 19:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



goldberg napisał:
A co sądzicie o tym probiotyku?:
http://www.doz.pl/apteka/p22087-Ambio_Probiotyk_kapsulki_100_szt


Wow, jakaś nowość i w dodatku polski preparat, jak zużyję te moje 8miliardowe to zamówię te z twojego linku, wydają się naprawdę ciekawe. Dzięki.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mike


Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 218


Wysłany: Pon Sty 16, 2012 13:01
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja biore ten ambio probiotyk juz od ok 2lat (nie non stop oczywiscie),ale ten z nowfoods wydaje sie lepszy i chyba po zjedzeniu ambio ,zakupie wlasnie ten.dzieki za info:)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Wto Maj 01, 2012 20:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


W ponizszym artykule stawiaja hipoteze, jakoby dysbioza mikroflory jelitowej byla przyczyna syndromu policystycznych jajnikow

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22543078

Na skutek zlej diety, zaburzenia jelitowej flory bakteryjnej powoduja zwiekszenie przepuszczalnosci scian jelit, dzieki czemu nastepuje zwiekszenie przenikania do krwioobiegu lipopolisacharydow, zwiazanych z wystepowaniem w jelitach bakterii gram ujemnych. W efekcie, pobudzony system odpornosciowy i chroniczny stan zapalny zaburzaja funkcjonowanie receptorow insulinowych, zwiekszajac poziom insuliny, co z kolei zwieksza produkcje androgenow w jajnikach oraz zakłóca prawidlowy wzrost mieszków włosowych. Teoria ta wyjaśnia geneze wszystkich trzech objawów PCOS: zaburzen menstruacyjnych, hiperandrogenizmu (tradzik, hirsutyzm), cyst na jajnikach.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Czw Maj 17, 2012 8:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ciekawa sprawa, az dziwne ze przeszla bez echa.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 2
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony 1, 2  Następny
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB