nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Watek pomidorowy, likopen

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Sro Gru 13, 2006 14:52
Temat postu: Watek pomidorowy, likopen
Odpowiedz z cytatem


Konsumpcja pomidorów czasowo obniża poziom testosteronu we krwi, w dłuższym horyzoncie czasowym nie stwierdzono, by ten efekt się utrzymywał, jednak z uwagi na takie działanie warto jeść pomidory od czasu do czasu (co kilka dni). Obniżenie poziomu testosteronu spowodowane jest kombinacją karotenoidów zawartych w pomidorach - głównie likopenu (karotenoid) i fitofluenu (też karotenoid, prekursor likopenu). Jednak w badaniu podkreśla się, że spożywanie całych pomidorów daje lepsze efekty, niż przyjmowanie samego likopenu.
Przypuszcza się, że właśnie dzięki takiemu działaniu pomidory chronią przed rakiem prostaty.

http://www.cancercompass.com/cancer-news/1,11803,00.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Wto Gru 26, 2006 9:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Likopen to jak wiadomo karotenoid o silnych wlasciwosciach antyoksydacyjnych, nadajacy pomidorom czerwony kolor, jego zawartosc jest zalezna od odmiany pomidorow, stopnia dojrzalosci owocow w trakcie zbioru, a takze formy w jakiej zostaja one spozywane. W skrocie mozna powiedziec, ze im pomidor bardziej jest przetworzony tym wieksza ma zawartosc likopenu:
Arrow Sok pomidorowy 9.3mg/100g
Arrow Ketchup 17mg/100g
Arrow Sos do spaghetti 16.0mg/100g
Arrow Koncentrat pomidorowy 29.3mg/100g
Arrow Surowy pomidor 3.0mg/100g
http://www.lycopene.org/content.aspx
Jako substancja rozpuszczalna w tluszczach powinien byz razem z nimi spozywany, najlepiej w towarzystwie oliwy z oliwek.

Za dawke bezpieczna uwaza sie 75mg likopenu dziennie:
Risk assessment for the carotenoids lutein and lycopene.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?d...ist_uids=16814439

Likopen a skora
Najwazniejsza zaleta pomidorow i likopenu zostala juz wiele razy na forum wspomniana, mianowicie zdolnosc do podnoszenia ochrony przeciwko promieniowaniu UV:




Lycopene-rich products and dietary photoprotection.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...amp;dopt=Abstract
Chemoprevention of nonmelanoma skin cancer.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?d...mp;indexed=google
Supplementation with tomato-based products increases lycopene, phytofluene, and phytoene levels in human serum and protects against UV-light-induced erythema.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ist_uids=15830922

Kolejne ciekawe badanie o suplemencie skladajacym sie z likopenu, luteiny, wit.E, beta karotenu i selenu. Po 12 tygodniach suplementacji stwierdzono poprawe parametrow skornych: wzrosla gestosc skory, zmniejszyla sie jej szorstkosc i luszczenie:
Antioxidant Supplements Improve Parameters Related to Skin Structure in Humans.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...amp;dopt=Abstract

O innej wlasciwosci pomidorow (czasowym zmniejszaniu stezenia poziomu testosteronu we krwi) pisala juz Hokus:
http://forum-urody.pl/viewtopic.php?t=899
co oczywiscie moze miec wplyw nie tylko na prostate, ale i na skore Wink

Likopen - inne zalety
- zmniejsza stres oksydacyjny i moze stanowic dodatkowy czynnik zmniejszajacy ryzyko wystapienia osteoporozy u kobiet po menopauzie:
Lycopene consumption decreases oxidative stress and bone resorption markers in postmenopausal women.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?d...mp;indexed=google
- ekstrakt pomidorowy bogaty w likopen i beta karoten moze redukowac cisnienie:
Natural antioxidants from tomato extract reduce blood pressure in patients with grade-1 hypertension: a double-blind, placebo-controlled pilot study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ist_uids=16368299
To dopiero poczatek watku, bo temat jest duzy i wazny Smile no i pomidorowe przepisy tez moga sie przydac Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Pon Sty 01, 2007 19:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


http://www.youtube.com/watch?v=XQkz6fHCwmE

Crying or Very sad

W temacie zup wiele do powiedzenia nie mam, a tomaty... love Najprostsza tomata dla leni to jakis fasolowy wynalazek (soczewica, fasolka szparagowa w sezonie albo namoczona biala fasola), pomidory (moga byc surowe, tylko podziabane bez skorki, albo ze sloika), czosnek, bazylia, peperoncino i wszystko razem gotujemy tak dlugo jak to konieczne, czyli zalezy do straka. Do tego troche oliwy i juz. To takie moje codzienne zrodlo likopenu i bialka, ktore nie wymaga wiekszego zachodu.

O krwawej Marysce to dzisiaj boje sie chocby napomknac Rolling Eyes

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Pią Sty 05, 2007 12:51
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Likopen warto przyjmować z innymi karotenoidami, w szczególności beta karotenem, ponieważ sprzyja to jego przyswajalności. Ponadto przyswajalność likopenu w przypadku pomidorów jest większa, jeśli zostały one przetworzone (obróbka termiczna w różnych pastach, sosach jest więc czynnikiem oddziałującym poztywnie, dodatkowo w takich produktach dodawany jest często tłuszcz, co też jest plusem, najlepiej oliwa).

http://www.cmaj.ca/cgi/reprint/163/6/739.pdf

Bloody Mary mix 156 ml dostarcza ok. 0,6 % dziennego zapotrzebowania na likopen, czyli trzeba byłoby sporo spożyć, żeby dojść do 100% Cool

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PaniKota


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 623


Wysłany: Wto Sty 23, 2007 15:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Likopen + witaminy Naturkaps Hasco-Leku - brak danych o ilości likopenu
http://www.hasco-lek.pl/produkt.php?id=195

Olimp Likopen
Składniki: wyciąg z pomidorów (źródło likopenu), substancje wypełniające - celuloza mikrokrystaliczna i celuloza sproszkowana, substancje przeciwzbrylające - dwutlenek krzemu, stearynian magnezu; żelatyna -otoczka kapsułki. Kapsułka zaw. 12 mg likopenu
http://www.fitnessshop.pl/podstrona.php?p=101

Chyba jednak najlepiej jeść dużo pomidorów. Info ze sportowego forum dyskusyjnego (acz brak źródeł):

http://www.sfd.pl/Likopen-samo_zdrowie,po_co_przep%C5%82aca%C4%87_-t235578.html napisał:
1 kapsułka zawiera 240 mg wyciągu z pomidora tj. 12 mg likopenu
Likopen; 30 kaps.-53,00zł tyle kosztuje srednio likopen jako suplement dla porownania koncentrat pomidorowy - 100g-42mg likopenu
a kosztuje srednio 1,5zl za sloiczek . chyba nie trzeba obliczac, ponadto zawiera potęzna dawke potasu koncentrat pomidorowy (1000 mg/100 g), .


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
PaniKota


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 623


Wysłany: Wto Sty 23, 2007 18:17
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Alex napisał:
Tak, Koto, zgadzam się, ale myślałam tu o stosowaniu zewnętrznym likopenu.

Wiem, ale skoro jest taka różnica w zawartości, to może lepiej zjadać przecier niż wcierać kapsułki - ostatnio trafiają do mnie argumenty, że o skórę lepiej dbać od środka niż od zewnątrz Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Wto Sty 23, 2007 23:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Co za zmiany Kota Wink
Zajadania likopenu w kapsulkach nawet nie rozwazam - pomidory lubie i pozeram, wiec nie ma po co, tym bardziej, ze ilosc jaka jest potrzebna do ochrony p.UV to chyba kilkanascie mg (z tego, co pamietam z BofB) - na kapsulki mozna by zbankrutowac. Typowa wloska kuchnia, jak wiadomo plywajaca w pomidorach, dostarcza ok. 13mg likopenu dziennie, wiec jak sie lubi pomidory to spokojnie da sie taka ilosc wyciagnac.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PaniKota


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 623


Wysłany: Sro Sty 24, 2007 0:40
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:
Co za zmiany Kota Wink

spokojnie, nie od razu Rzym zbudowano Very Happy
Cytat:
Zajadania likopenu w kapsulkach nawet nie rozwazam - pomidory lubie i pozeram, wiec nie ma po co, tym bardziej, ze ilosc jaka jest potrzebna do ochrony p.UV to chyba kilkanascie mg (z tego, co pamietam z BofB) - na kapsulki mozna by zbankrutowac. Typowa wloska kuchnia, jak wiadomo plywajaca w pomidorach, dostarcza ok. 13mg likopenu dziennie, wiec jak sie lubi pomidory to spokojnie da sie taka ilosc wyciagnac.

Czy suszone w oliwie też zawierają likopen? Czułabym się usprawiedliwiona, bo dość drogie są Wink Pomidory uwielbiam, ale zimą tego, co sprzedają jeść się nie da, zostaje tylko pulpa z kartonika (plus czosnek i spaghetti, mniam)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Sro Sty 24, 2007 1:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



PaniKota napisał:
Czy suszone w oliwie też zawierają likopen? Czułabym się usprawiedliwiona, bo dość drogie są Wink Pomidory uwielbiam, ale zimą tego, co sprzedają jeść się nie da, zostaje tylko pulpa z kartonika (plus czosnek i spaghetti, mniam)

po przeszukaniu kilku baz (ciezko w nich o takie rarytasy) w koncu cos mam:
2g suszonych na sloncu pomidorow -> 0.815mg likopenu
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/SR18...list/sr18a337.pdf

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Pon Sty 29, 2007 15:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



jerzyl napisał:
w kapsułkach immenov czy jakoś tak likopen połączony jest z jakąś formą mleka czy serwatki co wielokrotnie zwiększa jego przyswajalność może zatem jakaś mleczno przecierowa potrawa byłaby prawdziwym eliksirem młodości.


Zgadza się, w kapsułkach Inneov Jędrność skóry (są jeszcze dla grubych włosów i Sun) składnikiem aktywnym jest likopen, który ma 'zapobiegać zmniejszaniu się grubości naskórka i poprawiać gęstość skóry właściwej ' - cytat ze strony produktu.

Likopen połączono z laktoproteinami, co ma znacznie zwiększyć jego przyswajalność przez układ pokramowy człowieka - w linku są wykresy obrazujące zwiększone wchłanianie.

Może dodam jeszcze, że w składzie Innneov Jędrność jest jeszcze wit. C i izoflawony sojowe, a cena za 60 kapsułek to ok. 80 zł. Zaleca się brać 2-3 kapsułki dziennie - czyli bardzo droga kuracja Shocked

http://www.inneov.pl/

Co do zmieszania likopenu z jakimś produktem mlecznym - to mogłoby być ciekawe, nie tylko ze względu na ewentualne zwiększenie wchłaniania - chociaż nie wiem, czy w przypadku skóry taki pozytywny efekt też by był, ale też z uwagi na możliwość osiągnięcia łagodniejszego koloru. Po zmieszaniu czerwieni z białym wyszedłby bliżej różowego Very Happy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jerzyl


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 199


Wysłany: Pon Sty 29, 2007 15:51
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Stąd zapewne sos śmietanowo pomidorowy Knorra Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alex


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 612


Wysłany: Pon Sty 29, 2007 20:31
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Jerzy, nie posądzasz chyba Knorra o tak wnikliwe (jeśli w ogóle jakiekolwiek Rolling Eyes ) badanie właściwości prozdrowotnych swoich produktów Question Twisted Evil

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Sob Lut 10, 2007 14:12
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Arrow Tomato-Broccoli Combo Shown To Be Effective In Shrinking Prostate Tumours
http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=60874
Badanie o zaletach mixu brokulowo-pomidowego. Okazuje sie, ze brokuly i pomidory - warzywa znane ze swoich antynowotworowych wlasciwosci - dodane do codziennej diety, polaczone poteguja swoje dzialanie w w/w zakresie. Podczas przeprowadzonego badania wykazaly zdolnosc do szybszego obkurczania guzow prostaty jesli zostaly spozyte razem.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 22:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cytat:
Najlepiej udokumentowane wydają się badania dotyczące raka prostaty oraz chorób układu krążenia. Naukowcy z Toronto stwierdzili, że likopen zapobiega utlenianiu tzw. złego cholesterolu - LDL - zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy, która jest początkiem wszystkiego, co najgorsze w układzie krążenia. A badacze z University of North Carolina dorzucili do tego informację, że osobom z wysokim poziomem likopenu znacznie rzadziej przytrafia się zawał serca. Jeśli zaś chodzi o raka prostaty, naukowcy z Harvard Medical School, po sześcioletnich badaniach obejmujących prawie 50 tys. mężczyzn, skonstatowali, że choroba atakuje zdecydowanie rzadziej tych, którzy jedzą przetwory z pomidorów częściej niż dwa razy w tygodniu.

Naukowcy podejrzewają też likopen o łagodzenie skutków działania promieniowania ultrafioletowego, wspomaganie działania limfocytów T, a więc i całego układu odpornościowego, a także ochronę przed nowotworami układu pokarmowego. Trzeba jednak pamiętać, że badania epidemiologiczne, które starają się uchwycić zależność między stanem zdrowia a wybranym czynnikiem środowiskowym, są wyjątkowo trudne, niełatwo bowiem wyeliminować wpływ innych czynników. Z pewnością upłynie jeszcze wiele lat, nim można będzie z czystym sumieniem przypisać likopenowi rolę strażnika ludzkiego zdrowia.

Nie zrażają się tym producenci preparatów w kapsułkach. W oczekiwaniu na zysk wprowadzili już oczyszczony likopen do aptek. Kapsułka zawierająca 5 mg likopenu to równoważnik około pół kilograma pomidorów. Czy warto zażywać ten lek? Doświadczenia z innymi tego typu preparatami zachęcają do ostrożności. Nawet jeśli nie zaszkodzą, niekoniecznie pomogą. W świeżej żywności z pewnością jest jeszcze wiele ważnych, a dotąd niezidentyfikowanych składników, bez których czysty likopen może stracić swą dobroczynną moc.

Ketchup pomidorowy 12 mg
Sos do makaronu 15 mg
Zupa pomidorowa 8 mg
Arbuz 4 mg
Czerwone grapefruity 4 mg
Świeże pomidory 3 mg


http://archiwum.wiz.pl/2000/00071100.asp

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Nie Maj 13, 2007 22:12
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Pomarańczowe lepsze od czerwonych

http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_1957.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Pią Sie 17, 2007 23:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Pomidorówka na płodność?

Cytat:
Naukowcy z Uniwersytetu w Portsmouth przeprowadzili eksperyment z 6 zdrowymi mężczyznami tuż po czterdziestce. Przez dwa tygodnie wolontariusze codziennie jedli 400 gramów zupy pomidorowej. Wszystko po to, by zbadać, jaki wpływ ma dieta na zawartość likopenu w spermie.

Stężenie likopenu, który pomidorom nadaje czerwoną barwę, w nasieniu wzrosło o 7-12%, co Anglicy uznali za znaczny, czyli istotny statystycznie, skok. Naukowcy chcą przeprowadzić dalsze badania, by sprawdzić, czy jedzenie pomidorówki wywoła taki sam wzrost zawartości likopenu u niepłodnych mężczyzn (British Journal of Urology).

http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_3666.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 20:50
Temat postu: Re: Watek pomidorowy
Odpowiedz z cytatem



Hokus napisał:
Konsumpcja pomidorów czasowo obniża poziom testosteronu we krwi, w dłuższym horyzoncie czasowym nie stwierdzono, by ten efekt się utrzymywał, jednak z uwagi na takie działanie warto jeść pomidory od czasu do czasu (co kilka dni). Obniżenie poziomu testosteronu spowodowane jest kombinacją karotenoidów zawartych w pomidorach - głównie likopenu (karotenoid) i fitofluenu (też karotenoid, prekursor likopenu). Jednak w badaniu podkreśla się, że spożywanie całych pomidorów daje lepsze efekty, niż przyjmowanie samego likopenu.
Przypuszcza się, że właśnie dzięki takiemu działaniu pomidory chronią przed rakiem prostaty.

http://www.cancercompass.com/cancer-news/1,11803,00.htm

Poszukuje uparcie diety optymalnej:) i troche ostatnio czytalam na temat likopen vs androgeny.
No i wyczytalam, ze przy wyzszych dawkach zostaje zaburzony metabolizm i 'sygnalizacja' androgenna, dodatkowo obniza sie poziom IGF-1, a wzrasta poziom bialka, ktore go wiaze, czyli z punktu widzenia prostaty, skory i wlosow bardzo dobrze.

Trafilam tez na patent, ktory brzmi az za dobrze, bo wg niego dzieki likopenowi (solo lub w polaczeniu z dodatkami typu palma sabalowa, sojowe aglikony etc) mozna podkurowac takie dolegliwosci jak tradzik, hirsutyzm, lysienie itd. Dawki od kilku do 50mg/d, czyli juz sporo:
Novel use of lycopene
http://www.freepatentsonline.com/20060069151.html
Majac na uwadze caly ten watek, na pewno nie zaszkodzi sprobowac. Wart jest jeszcze przypomnienia watek arbuzowy, bo w arbuzach barwnika tez sporo, jest przyswajalny i w polaczeniu z pomidorowa pasta da sie wyciagnac z diety calkiem spora ilosc likopenu.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Sro Lis 21, 2007 14:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Likopen a IGF
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?tmpl=N...dopt=AbstractPlus

IGF - insulin-like growth factor; pośrednio może być odpowiedzialny za powstawanie nowotworów
W badaniu przyjmowano sporą dawkę (3omg/d) przez 8 tygodni. Odnotowano podwyższenie poziomu białek wiążących IGF (IGFBP-I u kobiet i IGFBP-II u kobiet i mężczyzn). Nie stwierdzono jednocześnie większych różnic w poziomie IGF-I, IGF-II i IGFBP-III.
Jednocześnie potrzebne są dalsze badania na większej grupie osób, jako, że wyniki dosyć mocno różniły się dla różnych badanych.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 10:12
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cutaneous concentration of lycopene correlates significantly with the roughness of the skin.
Cytat:
Antioxidant substances in the skin are expected to slow down photo ageing. We therefore developed the hypothesis that high levels of antioxidant substances may be correlated to lower levels of skin roughness. By utilizing modern optical non-invasive in vivo methods, the structures of the furrows and wrinkles as well as the concentration of lycopene were analyzed quantitatively on the forehead skin of 20 volunteers aged between 40 and 50 years. In a first step, the age of the volunteers was correlated to their skin roughness. Here, no significant correlation was found. In a second step, a significant correlation was obtained between the skin roughness and the lycopene concentration (R=0.843). These findings indicate that higher levels of antioxidants in the skin effectively lead to lower levels of skin roughness, and therefore support our hypothesis.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18411044

nie wysile sie z tlumaczeniem Wink -> stwierdzono zwiazek miedzy koncentracja likopenu w skorze a jej szorstkoscia. kolejny plus dla pomidorow.

przy okazji trafilam na tekst dot. laktolikopenu
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/132/3/404
czyli tego magicznego skladnika w kapsulkach na jedrnosc skory - jest on przyswajalny podobnie co tomaty, wiec chyba sprawa jasna czy jest wielce wart uwagi.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 21:52
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Nie wiem czy są osobniki nielubiące pomidorów i trzeba kogokolwiek przekonywać, ale poczytać warto:

Antyzmarszczkowy pomidor
http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_6991.html

Wart uwagi jest fragment:

Cytat:

Akademicy z Manchesteru i Newcastle zebrali 20 ochotników. Dziesięciu podawali 55 g pasty pomidorowej i 10 g oliwy dziennie, pozostałym dziesięciu tylko oliwę. Po 3 miesiącach od wszystkich pobrano próbki skóry. Okazało się, że w grupie pomidorowej skuteczność obrony przed oparzeniami słonecznymi wzrosła aż o 33% (odpowiada to sytuacji użycia kremu z niskim filtrem), ponadto zwiększyła się zawartość prokolagenu. Jest to prekursor kolagenu, czyli białka tkanki łącznej, które zapewnia skórze elastyczność.


Wszyscy dziurawi - do pomidorówki! Mr. Green

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
iyo


Dołączył: 27 Lis 2008
Posty: 43


Wysłany: Wto Lut 02, 2010 0:44
Temat postu: INNEOV JĘDRNOŚĆ czy można zrobić samemu??
Odpowiedz z cytatem


jak w temacie:czy mozna samemu zrobic takie same kapsulki (tzn w gotowych otoczkach zelowych - do kupienia np na mazidlach)?
i jesli tak to co dokladnie wrzucic do srodka i gdzie to znalesc?
wiem,ze sklad jest taki:

Skład: Substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana. sole magnezowe kwasów tłuszczowych); ekstrakt soi (w tym 40% izoflawonów) substancje glazurujące (hydroksypropyloceluloza, hydroksypro-pyiometyloceluloza, talk); białka mleka; witamina C: esktrakt pomidorów (w tym 10% likopenu); substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu); emulgatory (polisorbat 80, lecytyna sojowa); barwniki (E171, E110, E129, E132); skrobia kukurydziana laktoza; substancja słodząca (E951*). Cool

ale nie moge znalesc dokladnych ilosc w mg. moze ktos pomoze? glowne substancje to lipo-likopen,wit.C i izoflawonoidy.

pomozcie Embarassed

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pseudonim


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 313


Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 17:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cytat:
Antyzmarszczkowy pomidor

Dobra wiadomość dla osób, które lubią pomidory. Naukowcy z uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle zauważyli, że dodawanie do różnych dań 5 łyżek pasty pomidorowej dziennie zwiększało zdolność skóry do obrony przed szkodliwym oddziaływaniem promieni ultrafioletowych. Związkiem, któremu najprawdopodobniej zawdzięczamy ten efekt, jest likopen.

Likopen z pomidorów przetwarzanych przyswaja się lepiej niż z surowych. Dobrze jest je więc ugotować w wodzie z dodatkiem jakiegoś tłuszczu, np. oleju, ponieważ barwnik się w nim rozpuszcza (podobnie jak witaminy A, E, D czy beta-karoten). Zawartość karotenoidu w pomidorze zależy od wybranej odmiany oraz stopnia dojrzałości owocu. Pasty są skoncentrowane, dlatego stężenie likopenu jest w nich wyższe.

W ramach wcześniejszych badań wykazano, że główny barwnik pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty.

Akademicy z Manchesteru i Newcastle zebrali 20 ochotników. Dziesięciu podawali 55 g pasty pomidorowej i 10 g oliwy dziennie, pozostałym dziesięciu tylko oliwę. Po 3 miesiącach od wszystkich pobrano próbki skóry. Okazało się, że w grupie pomidorowej skuteczność obrony przed oparzeniami słonecznymi wzrosła aż o 33% (odpowiada to sytuacji użycia kremu z niskim filtrem), ponadto zwiększyła się zawartość prokolagenu. Jest to prekursor kolagenu, czyli białka tkanki łącznej, które zapewnia skórze elastyczność.

Podwyższone stężenie prokolagenu sugeruje możliwość odwrócenia procesów starzenia się skóry – twierdzi Lesley Rhodes, profesor dermatologii z Uniwersytetu w Manchesterze. To ważne spostrzeżenie, ponieważ wolontariuszy nie karmiono olbrzymimi ilościami pomidorów.

Eksperci podkreślają, że jedzeniem pomidorów nie można zastąpić kremów z filtrami. Poza tym badania objęły zbyt małą liczbę osób i trwały zbyt krótko, by wyciągać z nich jakieś ostateczne wnioski. Teraz należy je powtórzyć na dużo większej próbie.


Autor: Anna Błońska

Źródło: BBC

http://kopalniawiedzy.pl/pomidory-likopen-promi...-Rhodes-4749.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Płaszczoobrosła


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 22


Wysłany: Nie Cze 08, 2014 14:43
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Na polskim rynku chyba nie ma suplementu mającego więcej niż 50 mg na tabletkę, jedyny taki jaki znalazłam to Likobon - stosowałam 2 miesiące, fajny jest, niestety dla mnie 30pare zł za 60 tabletek to na ten moment za dużo. Szkoda bo chciałabym stosować całe wakacje.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB