nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Stewia

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Laura7


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 68


Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 13:16
Temat postu: Stewia
Odpowiedz z cytatem


Zakupilam sobie jakis czas temu stewie w postaci lisci.Pochodzi z Paragraju.Za 50 gr suszu zaplacilam 13.50 zl.
Na ulotce jest napisane, ze roslina ta jest 30 razy slodsza od cukru, poza tym nie posiada prawie zadnych kalorii, moze byc z powodzeniem stosowana przez diabetykow, przy nadcisnieniu tetniczym, otylosci. znaczaco zwieksza tolerancje glukozy i hamuje jej przyswajanie.Stosowana jest rowniez w maseczkach kosmetycznych, gdyz ma dzialanie bakteriobojcze.

A tu taka stronka
http://stevia.webpark.pl/

Uzywam jej do slodzenia herbaty i do ciasteczek owsianych. Nadaje specyficzny smak herbacie, lekko ja zmienia.
Dzis zamierzam ja dodac do maseczki.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Nie Cze 29, 2008 20:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A rzeczywiście jest tak słodka? Ile wrzucasz na szklankę herbaty np?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
clajda


Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 240


Wysłany: Wto Lip 01, 2008 16:04
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Na mój język nie wydawała się aż tak słodka, dla mnie nieznośnie słodka jest lukrecja, chyba 100 x słodsza od cukru Laughing. Herbaty nigdy nie słodziłam (bo nie słodzę), ale widok zielonych paproszków skutecznie zniechęciłby mnie do picia, chyba że można wrzucać liście w całości Idea. Słodziłam natomiast sernik i... nie przekonałam się do stewii, wolę dorzucić miodu lub w ogóle nie słodzić...

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer gadu-gadu
cacadu


Dołączył: 26 Mar 2006
Posty: 96


Wysłany: Sro Lip 02, 2008 10:19
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Stewia ma wyczuwalną goryczkę i trochę sztuczny, chemiczny posmaczek. Też nie wyobrażam sobie dodawać ją do ciast z tego powodu, ale do kawy i kakao dodaję (choć wolę aspartam very happy ).
Ja mam w formie pastylek, są białe i rozpuszczają się całkowicie, więc śmieci nie pływają.
Jeśli chodzi o siłę słodzenia to oceniam ją jako znacznie niższą niż ma aspartam, ale wyższą od ksylitolu, wrzucam 2-3 tabletki na szklankę.

Chciałam spróbować też płynną wersję, ale czytałam, że taka się nie miesza gładko z płynami, tylko pływa taka plama po wierzchu Rolling Eyes

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 341
Skąd: Wawa

Wysłany: Czw Lut 04, 2010 0:13
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ktoś stosował stewię albo jej wyciągi zewnętrznie ?

Powtarzam cytat jeszcze raz (jest w wątku o odsiwianiu):
"Zewnętrznie wyciągi wodne stosuje się na raka skóry, wyprysk, łojotok. W maseczkach kosmetycznych - na zmarszczki, trądzik pospolity, różne defekty cery, zapobiega także starzeniu przedwczesnemu skóry. Badania przeprowadzone w Paragwaju wykazały nawet, że koncentrat z rośliny po kilku tygodniach stymuluje wzrost włosów i likwiduje siwiznę!"
http://wegetarianski.home.pl/podstrona/czytnik....na&artykul=85

Jeśli to prawda to ciekawe skąd się biorą takie silne właściwości zewnętrzne.?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Lawenda


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 80
Skąd: Pomorze

Wysłany: Czw Lut 04, 2010 13:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Stosowałam stewię kilka lat temu. Pomijaąc to,że jej smak mi nie leżał, to niestety coś mi niedobrego zrobiła z wątrobą. Podskoczyły mi bardzo próby wątrobowe.Być może moja osłabiona wątroba tak indywidualnie zareagowała, nie wiem. Faktem jest,że stewia to alkaloid, a sporo alkaloidów ma niezbyt dobry wpływ na wątrobę.Ja się na tym nie znam, ale pytałam lekarza, którego mam w rodzinie i on tak twierdzi.
Po odstawieniu stewii wątroba wróciła do normy po ok. pół roku.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 341
Skąd: Wawa

Wysłany: Sob Lut 06, 2010 16:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lawenda napisał:
Stosowałam stewię kilka lat temu. Pomijaąc to,że jej smak mi nie leżał, to niestety coś mi niedobrego zrobiła z wątrobą. Podskoczyły mi bardzo próby wątrobowe.Być może moja osłabiona wątroba tak indywidualnie zareagowała, nie wiem. Faktem jest,że stewia to alkaloid, a sporo alkaloidów ma niezbyt dobry wpływ na wątrobę.Ja się na tym nie znam, ale pytałam lekarza, którego mam w rodzinie i on tak twierdzi.
Po odstawieniu stewii wątroba wróciła do normy po ok. pół roku.


Ciekawa informacja Lawenda z tą wątrobą. Czytałem, że Stewia ma wyjątkowo mało skutków ubocznych, pewnie mniej niż zwykły ziołowy produkt używany często.
Nie jako bocznym torem zauważyłem w opisach, że Stevia ma pozytywny leczniczy wpływ na skórę także w znaczniu kosmetycznym (zmarszczki, łupież, włosy jw.)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Lawenda


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 80
Skąd: Pomorze

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 18:58
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


U mnie to może być reakcja indywidualna. Mam obciążoną wątrobę innymi dolegliwościami. Jednak jakoś coś w stewii mi nie pasowało, taki jakiś chemiczny posmak, coś obcego. I wątroba mnie bolała.
Teraz to się niczym nie przejmuję, sypię cukier ile chcę, tyle tylko,że staram się dawać brunatny. Używam też miodu i melasy, a kiedyś byłam zachwycona sokiem z agawy, który kupowałam w Niemczech. Dla mnie to była rewelacja i zamierzam odnowić zapasy, chociaż to dość drogie.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 341
Skąd: Wawa

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 20:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lawenda napisał:
U mnie to może być reakcja indywidualna. Mam obciążoną wątrobę innymi dolegliwościami. Jednak jakoś coś w stewii mi nie pasowało, taki jakiś chemiczny posmak, coś obcego. I wątroba mnie bolała.
Teraz to się niczym nie przejmuję, sypię cukier ile chcę, tyle tylko,że staram się dawać brunatny. Używam też miodu i melasy, a kiedyś byłam zachwycona sokiem z agawy, który kupowałam w Niemczech. Dla mnie to była rewelacja i zamierzam odnowić zapasy, chociaż to dość drogie.


Ja narazie odstawiłem Ksylitol i tylko po umyciu zębów piję go przed snem. Stevia jest jako słodzik wydajna i aktualnie coraz sobie słodzę. Ciekawe, że nie zauważyłem nigdzie w polskim necie opisów stosowania wywaru ze stevi zewnętrznie. Nie znalazłem też jeszcze materiałów źródłowych po angielsku mimo że w ogólnych info jest podkreślany pozytywny wpływ na choroby skóry, włosy, kosmetykę. Tak na intuicję czuję, że Stevia jako słodzik to tylko część jej potencjału możliwości.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Rebel


Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 7
Skąd: Warszawa

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 0:35
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Żadnych doświadczeń z wyciągami zewnętrznymi Stewii, ani wpływem na wątrobę i zdrowie nie miałem, zatem na ten temat się nie wypowiem.

Natomiast jeśli chodzi o samo użytkowanie, to Stewię używam niemal wyłącznie do słodzenia herbaty. Kolega od którego się o niej dowiedziałem kupił mi jakiś czas temu 100g suszonych liści tej roślinki. Często parzę sobie zieloną herbatę z sypanych liści, dodaję trochę liści stewii i fajnie się komponuje. Sama w sobie zmienia poza słodyczą dodaje trochę goryczki i "ziołowego" posmaku. Najlepiej można go wyczuć ssąc taki suszony liść.

Dostałem też Stewię w postaci 50ml buteleczki koncentratu w płynie z zakraplaczem. Nie ma on ani ziłowego posmaku, ani goryczki jaka mają liście. Porównując jej wydajność z cukrem, to dokładnych testów nie przeprowadzałem, ale myślę że herbata posłodzona 4-5 kroplami tego koncentratu jest równie słodka co posłodzona 2 łyżeczkami cukru. A tą wersję stosuję jeśli chcę sobie posłodzić herbatę torebkową lub inny napój a nie mam akurat miodu.

Poza napojami nie stosowałem jej do słodzenia innych rzeczy, ale myślę że nadawałaby się. Jak czytałem jest odporna na temperaturę, zatem warto spróbować.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Noor


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 537


Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 20:31
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja mam wersję w tabletkach. I radzę kupić/zamówić u dystrybutora najpierw próbkę - moim zdaniem zmienia smak kawy (wrzucam po jednej tabletce, a herbaty nie słodzę).
Zastanawia mnie też dopuszczalna dzienna dawka - raczej dość niska Rolling Eyes

_________________
"Myślisz, że dobre wyniki leczenia ludzie zawdzięczają doktorom?
Mylisz się. Bądź pewien: żeby nie aptekarze - doktorzy wytruliby połowę chorych (…) Tylko aptekarze bronią ludzkiego życia przed doktorami."
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zambezzi


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1153


Wysłany: Wto Maj 08, 2012 1:20
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Rzeczywiscia stewia smakuje jakos plastikowo mialam w formie zelu, plynu i proszki. Chyba ze wszytskiego najlepszy jest plyn. Jakkolwiek, mysle, ze mozna sie przyzwyczaic choc ja jestem wieksza fanka syropu i nektaru z agawy.

Rozbudowujac lekko nasz watek Very Happy ...

Stewia (Stevia rebaudiana) jest roslina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.

Zalety spozywania stewii:

Arrow w pełni naturalny słodzik

Arrow ma zero kalorii

Arrow jest słodsza do 250-450 razy od cukru (sacharozy)

Arrow rozpuszczalna w wodzie i alkoholach

Arrow odporna na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania

Arrow stabilna w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)

Arrow może być długo przechowywana

Arrow nie powoduje próchnicy zębów

Arrow stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi

Arrow jest rowniez bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)

Arrow słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji

Arrow stevia może być uprawiana samodzielnie

http://stewia.info.pl/

Cytat:
Słodki smak stewia zawdzięcza glikozydom, które mogą stanowić ponad 10% masy suchego liścia. Substancje te nie są trawione przez ludzi, dlatego też mają zero kalorii. W liściach stewii znaleziono 8 glikozydów, z których dwa (stewiozyd i rebaudiozyd A) mają największe znaczenie, a pozostałe występują w niewielkich ilościach. Wszystkie glikozydy znalezione w stewii są zbudowane ze stewiolu, dlatego nazywamy je glikozydami stewiolowymi.

Najwięcej glikozydów stewiolowych zawierają liście, następnie (malejąco) kwiaty, łodygi, nasiona i korzenie. Korzenie to jedyna część rośliny, która nie zawiera stewiozydów. Liście są dwa razy słodsze niż kwiaty. Stężenie stewiozydu w liściach i łodygach rośnie stopniowo aż do rozpoczęcia kwitnienia.1 Po wysuszeniu liście niewiarygodnie długo zachowują słodkie właściwości - jedni z badaczy znaleźli 62 letni liść stewii i był on nadal słodki.

Stewiozyd

Liście zawierają go najwięcej (4-13% suchej masy liści). Stewiozyd jest 150-300 razy słodszy od cukru. Stewiozyd ma bardziej gorzki i lukrecjowy smak niż rebaudiozyd A.3 Słabiej też rozpuszcza się w wodzie (w 800 ml wody rozpuszcza się 1 g).4
Rebaudiozyd A (Rebiana, Reb A)

Występuje w mniejszej ilości niż stewiozyd (2-4% suchej masy liści), ale jest najsłodszym z glikozydów stewiolowych (200-400 razy słodszy od cukru). Jest również najlepszy pod względem smaku (najmniej gorzki ze wszystkich słodkich składników stewii).5 Rozpuszcza się w wodzie 6 razy lepiej niż stewiozyd.4
Rebaudiozyd A jest bardzo stabilny, zachował w pełni swoje właściwości po 2 latach przechowywania w temperaturze pokojowej i wilgotności względnej 60%.5
Jest najbardziej stabilny w roztworach o pH od 3 do 8, mniej stabilny w pH poniżej 2. Produktem rozkładu Reb A są słodkie glikozydy stewiolowe, więc rozkład nie wpływa znacząco na utratę słodkości.

http://stewia.info.pl/substancje-aktywne.php

Badanie o wplywie stewii, aspartamu i sacharozy w diecie, sytości i poposilkowym stezeniu glukozy oraz poziomu insuliny
Cytat:
Consumption of sugar-sweetened beverages may be one of the dietary causes of metabolic disorders, such as obesity. Therefore, substituting sugar with low calorie sweeteners may be an efficacious weight management strategy. We tested the effect of preloads containing stevia, aspartame, or sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Design: 19 healthy lean (BMI=20.0-24.9) and 12 obese (BMI=30.0-39.9) individuals 18-50 years old completed three separate food test days during which they received preloads containing stevia (290kcal), aspartame (290kcal), or sucrose (493kcal) before the lunch and dinner meal. The preload order was balanced, and food intake (kcal) was directly calculated. Hunger and satiety levels were reported before and after meals, and every hour throughout the afternoon. Participants provided blood samples immediately before and 20min after the lunch preload. Despite the caloric difference in preloads (290kcal vs. 493kcal), participants did not compensate by eating more at their lunch and dinner meals when they consumed stevia and aspartame versus sucrose in preloads (mean differences in food intake over entire day
between sucrose and stevia=301kcal, p<.01; aspartame=330kcal, p<.01). Self-reported hunger and satiety levels did not differ by condition. Stevia preloads significantly reduced postprandial glucose levels compared to sucrose preloads (p<.01), and postprandial insulin levels compared to both aspartame and sucrose preloads (p<.05). When consuming stevia and aspartame preloads, participants did not compensate by eating more at either their lunch or dinner meal and reported similar levels of satiety compared to when they consumed the higher calorie sucrose preload.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371

Badanie porownujace wchlanianie oraz metabolizm substancji slodzacych glikozydow - stewia i ich aglikonu stewiozydu u szczurów i ludzi.

Cytat:
Stevia mixture, sweeteners extracted from the leaves of Stevia rebaudiana Bertoni, consists mainly of the glycosides of the diterpene derivative steviol. The aims of this study were to investigate the absorption (in rats) and the hepatic metabolism (in rats and humans) of both stevia mixture and steviol. Absorption was investigated both in vivo and ex vivo. In ex vivo experiments using the rat everted sac method, no absorption of stevia mixture was observed, but significant absorption of steviol was noted (equivalent to approximately 70% of the absorption reference- salicylic acid- value). In the in vivo experiment, rats received a single oral administration of either steviol or stevia mixture; a peak steviol concentration in plasma was observed 15 min after its oral administration, demonstrating rapid absorption. However, after oral administration of stevia mixture, the steviol concentration in plasma increased steadily over 8 h, suggesting that stevia mixture components are first degraded and then absorbed as steviol in the rat intestine. Steviol metabolism in humans and rats was examined by incubating steviol with liver microsomes from the two species. Oxidative (monohydroxy and dihydroxy) metabolites of steviol were observed by LC-ESI/MS after incubation with both human and rat liver microsomes. The intrinsic clearance of steviol in human liver microsomes was 4-times lower than that found in rat liver microsomes. In conclusion, this study suggests that there are no major species differences in steviol hepatic metabolism between rats and humans. Absorption from the human intestine can be predicted to occur in an analogous manner to that from the rat intestine.



Badanie o wplywie stewii na na tolerancje glukozy u zdrowych ludzi doroslych.
Cytat:

The effect of aqueous extracts of Stevia rebaudiana leaves on a glucose tolerance test was investigated in 16 normal volunteers. Aqueous extracts of 5 grams of leaves were administered to volunteers at regular 6-h intervals for 3 days. Glucose tolerance tests were performed before and after extract administration. A second group of 6 normal volunteers who ingested an aqueous arabinose solution was also studied to eliminate possible stress effects. The extract of Stevia rebaudiana increased glucose tolerance. The extract significantly decreased plasma glucose levels during the test and after overnight fasting in all volunteers.


Dla ciekawskich wiecej informacji:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18397817?ord...l.Pubmed_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18293214?ord...l.Pubmed_RVDocSum
http://www.stevia.net/safety.htm
http://articles.mercola.com/sites/articles/arch...ed-sweetener.aspx

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB