nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Olejki eteryczne w pielęgnacji skóry

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
syyyylwia


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 62
Skąd: Wrocław

Wysłany: Sro Sty 25, 2006 23:32
Temat postu: Olejek geraniowy
Odpowiedz z cytatem


Czy któraś z was słyszała o tym, że olejku geraniowego nie można stosować równoczesnie z pigułkami antykoncepcyjnymi, ponieważ stymuluje estrogen? Ja właśnie przeglądałam sobie katalog Polleny aromy, który dostałam przy okazji zakupów i natrafiłam na taką informacje. I muszę przyznać, że jestem conajmniej zaskoczona, ponieważ chcąc sporządzić sobie balsam z olejkiem geraniowym właśnie czytałam trochę o tym specyfiku, ale na żadną taką informację nie trafiłam. Na stronie internetowej Polleny Aromy, na opakowaniu olejku geraniowego i na kosmetykach PA z tym olejkiem(np. Antiveron , do nóg skłonnych do żylaków) właśnie nie ma takiej informacji, więc już sama nie wiem co o tym myśleć. Może znaczenie ma tu stężenie, w jakim używa się o. geraniowego?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Iwona


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 37


Wysłany: Czw Sty 26, 2006 12:21
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Geranium (bodziszek):
http://www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?dz=strony&op=pisz&id=152

No niestety, ja tez spotkałam się z taka informacją:

http://www.kej.pl/olejek_eteryczny_geranium.html

Nie znam mechanizmu działania, ale podobnie jak z dziurawcem - nie należy stosowac razem z pigułkami anty.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Iwona


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 37


Wysłany: Czw Sty 26, 2006 12:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


I jeszcze jeden link:
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53741,39774.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
syyyylwia


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 62
Skąd: Wrocław

Wysłany: Czw Sty 26, 2006 17:19
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Bardzo dziękuję za fajne linki Smile , ale niestety nigdzie ostrzerzenie związane z uzywaniem o. geraniowego nie jest poparte jakimiś dowodami o charakterze naukowym, ani nie są podane konselencje jego stosowania, dozwolone stężenia. No nic będe się dalej interesować tym tematem, ale zapobiegawczo narazie zapominam o o. geraniowym, bo potem będę miała dylemat co powiedzieć ewentualnej pociesze, że jej tatusiem jest TŻ, czy tez olejek geraniowy Shocked
Tak się jeszcze zastanawiam, czy stosowanie olejku geraniowego u kobiet niestosujących tabletek antykonc. tez ma jakiś wpływ na organizm, w końcu wzmaga produkcję estogenów?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mary80


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 85


Wysłany: Pią Sty 27, 2006 0:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Na biochemii urody pytałam o to samo Basię, która nie znalazła potwierdzenia info z polleny o zakazie przyjmowania tabletek podczas stosowania olejku geraniowego.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
syyyylwia


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 62
Skąd: Wrocław

Wysłany: Pią Sty 27, 2006 12:05
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja w takim razie napiszę maila do Polleny Aromy i postaram sie dowiedzieć skąd biorą takie rewelacje.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
syyyylwia


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 62
Skąd: Wrocław

Wysłany: Pią Sty 27, 2006 19:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


oto link, w którym zamieszczono jeszcze inne przeciwskazania do stosowania różnego rodzaju olejków eterycznych:
http://www.naturesgift.com/warnings.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Pią Sty 27, 2006 23:00
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



syyyylwia napisał:
niestety nigdzie ostrzerzenie związane z uzywaniem o. geraniowego nie jest poparte jakimiś dowodami o charakterze naukowym

Zawsze warto pogrzebać w pubmedzie.
Tak na szybko znalazłam tyle:
Cytat:
At high concentrations, estrogenic activity was detected for citral (geranial and neral), geraniol, nerol and trans-anethole, while eugenol showed anti-estrogenic activity (...)
These results show that very high concentrations of some commonly used essential oil constituents appear to have the potential to interact with estrogen receptors, although the biological significance of this is uncertain.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ool=pubmed_docsum

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
syyyylwia


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 62
Skąd: Wrocław

Wysłany: Sob Sty 28, 2006 11:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dziękuję za ten trop Wink . Niestety tam tez używa się określeń nieostrych typu bardzo wysokie stężenie, bez podania konkretnych parametrów. Czy olejek geraniowy PA jest to olejek bardzo wysoko stężony, czy tylko wysoko stężony??????

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1197


Wysłany: Pią Sty 26, 2007 16:44
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Mam całkiem ciekawe badanie nt. olejków eterycznych w pielęgnacji skóry, w którym wykazano, że dodawanie olejków eterycznych do olejów do masażu skóry ma sens, ponieważ olejki przy masażu skóry mają zdolność oddziaływania na elastazę, enzym, który powoduje degenerację elastyny, czego efektem widocznym jest starzenie skóry, utrata elastyczności.

Najefektywniejszy w hamowaniu aktywności elastazy był olejek cytrynowy, grejfrutowy też wykazywał pozytywne działanie.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ist_uids=17147537

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jerzyl


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 199


Wysłany: Nie Sty 28, 2007 14:31
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dzięki Hokus.Tak właśnie myślałem bo skoro podobno olejki odbudowują kolagen i elastyne to muszą blokować niszczące je enzymy brakowało mi naukowego potwierdzenia.Zacznę dodawać greipfruta i rozmaryn do Hippa mimo iż jest perfumowany, ale nawilża i ujędrnia jak żadna oliwka.Olejki eteryczne pobudzają krążenie czyli usuwają złogi toksyczne i wnikają przez skóre do kwioobiegu czyli ich działalność jest dogłębna.Mają pewne wady czyli uczulają i popdrażniają skóre.Procesy naprawcze trwają nawet po odstawieniu olejków.Olejki ze skórek cytrusowych zawierają dodatkowo flawonoidy typu hesperydyny i szereg innych wartościowych związków.Muszą być trzymane w lodówce z racji na szybkie starzenie.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
selya


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 195
Skąd: Gdańsk

Wysłany: Nie Sty 28, 2007 15:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



jerzyl napisał:
Muszą być trzymane w lodówce z racji na szybkie starzenie.

O kurczaki, pierwszy raz słyszę Shocked
Dobrze, że to napisałeś. Dotyczy to wszystkich rodzajów olejków czy tylko cytrusowych?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jerzyl


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 199


Wysłany: Nie Sty 28, 2007 16:26
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Raczej cytrusowych bo one są szczególnie nietrwałe ale i innym lodówka nie zaszkodzi.Jeszcze sosnowy jest bardzo niestabilny i szybko się starzeje nigdy go nie miałem.Wszystkie ze skórek i sosnowy obowiązkowo do lodówki.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
selya


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 195
Skąd: Gdańsk

Wysłany: Pon Sty 29, 2007 0:26
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dzięki Very Happy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Sob Mar 03, 2007 14:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Olejek eteryczny z mirry ma silne wlasciwosci hamujace peroksydacje skwalenu (skladnik sebum):
Protection against singlet oxygen, the main actor of sebum squalene peroxidation during sun exposure, using Commiphora myrrha essential oil
http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.111...2494.2007.00360.x
co z kolei moze miec znaczenie przy hamowaniu zmian tradzikowych i tworzeniu zaskornikow:
A possible role for squalene in the pathogenesis of acne. I. In vitro study of squalene oxidation.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...amp;dopt=Abstract
Peroxidated Squalene Induces the Production of Inflammatory Mediators in HaCaT Keratinocytes: A Possible Role in Acne Vulgaris.
http://www.nature.com/jid/journal/v126/n11/abs/5700434a.html

Tylko skad go wziac?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PaniKota


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 623


Wysłany: Sob Mar 03, 2007 14:44
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:
Tylko skad go wziac?

http://www.primavera.com.pl/index.php?menu=kata...dp=242&link=1
Szkoda, że nie mają własnego sklepiku, tam są ładne lampki.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Nie Mar 11, 2007 22:58
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



wiecej ponizej:
Antimicrobial activities of some medicinal essential oils
http://www.iripz.pl/ftp/06_1_2_8.pdf

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PaniKota


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 623


Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 13:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


http://www.sunspirit.com.au/webcontent7.htm - przepisy na stosowanie olejków eterycznych w pielęgnacji skóry.
Używam tego:
Cytat:
CONGESTED PORES
50g Sunspirit Aloe Gel
10 drops Cedarwood
10 drops Geranium
5 drops Pine or Peppermint
Apply to affected area twice daily.

jeno w dzikiej róży i z nieco większą ilością cedru oraz sosny, jako że geranium nie znoszę. Pory - trochę bardzo, ale zawsze - węższe i jakby płytsze.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 9:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Olejek ze skorki pomaranczy zawiera spore ilosci d-limonene, zwiazek ten w badaniach na szczurach wykazal znaczne dzialanie antynowotworowe, jednak nie byl jak dotad badany jego wplyw w przypadku nowotworow skornych. Ponizsza metoda jest eksperymentalna, pochodzi ze strony, ktora tworza ludzie nekani nowotworami skornymi - i jako eksperyment (o dobrych skutkach) nalezy to traktowac, pamietajac przy tym o fototoksycznosci olejkow cytrusowych:



http://www.topicalinfo.org/Topical.htm#limonene

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Wklejam w ramach sprzatania burdelut:

Arrow olejek herbaciany i jego bakterio- i grzybobojcze wlasciwosci + praktyczne zastosowanie byly opisane tu:
http://forum-urody.pl/viewtopic.php?t=1111

Arrow citral, citronellal i geraniol, zawarte w sporych ilosciach miedzy innymi w olejku z geranium i lemongrass, moga niwelowac brzydki zapach stop:
http://forum-urody.pl/viewtopic.php?t=1107

Arrow olejek z gozdzikowca korzennego (tj ze znanych wszystkim gozdzikow uzywanych jako przyprawa) i jego glowny skladnik eugenol wykazuja silne dzialanie przeciwko wirusom opryszczki zwyczajnej:
Anti-herpes simplex virus activities of Eugenia caryophyllus (Spreng.) Bullock & S. G. Harrison and essential oil, eugenol.
Cytat:
In this study, an extract from the flower buds of Eugenia caryophyllus (Spreng.) Bullock & S. G. Harrison and the essential oil, eugenol, were evaluated for their anti-herpes simplex virus properties on standard HSV-1(F), standard HSV-2(G) and ten HSV isolates. The plaque reduction assay showed that HSV-1(F), HSV-2(G), two HSV-1 isolates (2, 30) and four HSV-2 isolates (1, 2, 3, 21) were inhibited by E. caryophyllus. Only HSV-1 isolates 1 and 30 were inhibited by eugenol. Thus, strains or isolates of viruses may affect the range of inhibition. Moreover, particles of HSV standard strains were directly inactivated by E. caryophyllus and eugenol. The total virus yield of HSV standard strains and isolates at 30 h also declined after treatment with E. caryophyllus and eugenol. The E. caryophyllus extract exerted higher antiviral replication on HSV-2(G) than on HSV-1(F). The inhibition of the viral yield of HSV-1 isolates was higher than standard HSV-1(F) and standard HSV-2(G) was also inhibited more than most of the HSV-2 isolates. The anti-HSV activity of eugenol against HSV-1(F) and HSV isolates was stronger than with the E. caryophyllus crude extract. However, the percentage inhibition was more pronounced on HSV-1(F) than on HSV-2(G). Moreover, HSV-1(1) and HSV-2(1, 32) could not replicate when eugenol was included in the assay. Copyright © 2007 John Wiley & Sons, Ltd.

http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/114291837/
Eugenol ma rowniez dzialanie znieczulajace i silnie p.bakteryjne, stosowany w stomatologii jako srodek usmierzajacy bol (i nie tylko), tradycyjne zastosowanie w postaci zucia gozdzikow na bolacy zab wydaje sie w takim ukladzie miec jakis sens.
Olejek gozdzikowy jest latwo osiagalny, w sklepach denstystycznych mozna kupic czysty eugenol 10g/~15-16zl
http://stoma.abc24.pl/default.asp?kat=5321&pro=28519

Arrow ogolnie olejki eteryczne i ich zastosowanie zostaly bardzo przejrzyjscie i szeroko opisane w ponizszym linku:
Essential Oils Glossary,
Exploring the complex world of organic oils

http://www.dweckdata.com/Published_papers/Essen...oils_glossary.pdf
A tu juz bardziej naukowo - o skladowych poszczegolnych olejkow eterycznych wraz z ich % zawartoscia + metoda pomiarowa:
Essential Oils List
http://www.ics.trieste.it/EssentialOils/EssentialOil.aspx?ID=47

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1197


Wysłany: Sro Paź 24, 2007 13:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Olejek eteryczny neroli dezaktywuje MMPs(matrix metalloproteinases), które odgrywają kluczową rolę w fotostarzeniu skóry. Efektywność olejku zależy od dawki, przy dużych dawkach unieszkodliwił MMPs nawet w 100%.

Cytat:
Essential oil of neroli is a potent inhibitor of MMPs activities
Induction and activation of matrix metalloproteinases (MMPs) including MMP1, MMP2, MMP3 and MMP9 has been demonstrated to play a crucial role in skin photoaging. The aim of this study was to identify inhibitors of MMP1, MMP2, MMP3, MMP9 activities and synthesis in order to counteract the degradation of the extracellular matrix components. To this purpose, several plant extracts were evaluated for their inhibitory potential. Extracts were incubated with MMP activated with paminophenyl mercuric acetate. The enzymatic activity was monitored by the addition of a fluorescent substrate specific for the respective MMP. We observed an inhibition of the activities of the 4 aforementioned MMPs with the essential oil of Neroli (EON) (Bigaradier,Citrus aurantium, extract) and an extract of dried Green Tea leaves (GTL) (Camellia Sinaesis) rich in flavanols which was used as a positive control. Inhibition of MMPs activity, up to 100%, was dose dependent and the MMP2 inhibition was confirmed by gelatin zymography. No regulation of MMP1, pro-MMP2, pro-MMP9 expression by keratinocytes was detected at the concentrations used. Our data demonstrate the essential oils may contain potent inhibitors of MMPs and therefore represent interesting candidates for the treatment of skin disorders due to MMP activation.


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 10:49
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Bazylia na tradzik.

Mowa o odmianie Ocimum gratissimum, czyli po naszemu bazylia eugenolowa:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bazylia_eugenolowa
jak nazwa wskazuje glownym skladnikiem czynnym tego olejku jest eugenol (jak w gozdzikach).
Cytat:
Essential oil of Ocimum gratissimum has well-known activity against P. acnes so it is used in many herbal formulations. Orafidiya et al. conducted a study over a period of 4 weeks on 126 subjects for the treatment of acne by different preparations of ocimum oil and compared it with benzoyl peroxide 10% lotion. They prepared 0.5, 1, 2 and 5% v/v formulations of ocimum oil by using different bases, such as polysorbate 80, cetomacrogol, petrolatum and alcohol (ethanol), and found that preparations, containing 2 and 5% ocimum oil in alcohol and 5% in cetomacrogol were significantly more active than benzoyl peroxide (p < 0.5) but preparations containing 5% oil produced skin irritation. They also discovered that the efficacy of preparations were lowest with petrolatum base (oleagenous) and highest with alcohol and cetomacrogol blend base (hydrophilic). They concluded that the topical preparation, which contains 2% ocimum oil in cetomacrogol blend base, is more effective and well tolerated in treatment of acne vulgaris than benzoyl peroxide 10% lotion.[147]

Treatment of Acne With Special Emphasis on Herbal Remedies
http://www.medscape.com/viewarticle/571625?src=rss

W skrocie: w odpowiednim stezeniu (2-5%) i odpowiedniej bazie olejek bazyliowy jest skuteczniejszy niz 10% nadtlenek benzoilu. Znalazlam jeszcze tekst, w ktorym porownywano jego dzialanie z 1% klindamycyna (Dalacin) i rowniez okazal sie lepszy, przy czym baza byl 50% zel aloesowy.

W wyzszych stezeniach 5% moze powodowac podraznienia. Aloes nasila przeciwtradzikowe dzialanie bazylii, byc moze ze dzieki zwiekszaniu przenikania:

The effect of aloe vera gel on the anti-acne properties of the essential oil of Ocimum gratissimum Linn leaf – a preliminary clinical investigation
Cytat:
Aim: This study was designed to investigate possible synergistic effect of aloe vera gel on the anti-acne properties of Ocimum gratissimum oil and to compare the activities of both agents singly and in combinations with the anti-acne agent Dalacin™ – a 1% Clindamycin phosphate solution.

Methods: 84 subjects presenting with clinically significant Acne vulgaris (mainly undergraduates of a University) were randomly assigned into seven groups and treated with different test preparations (2% v/v Ocimum oil lotion containing graded concentrations (0–≈100%) of aloe gel, placebo or control preparations). Samples tested were applied to the face after washing morning and evening. The numbers of inflammatory lesions (papules and pustules) were counted prior to application and daily for 4 weeks. The efficacy of the preparations was rated in terms of product activity (1/D), which is the reciprocal value of the number of days taken to achieve 50% reduction in lesion count.

Results: The efficacy of the Ocimum oil lotion products increased with increasing aloe gel contents. Products formulated with the undiluted or 50% aloe gels were most active and resolved inflammatory lesions faster than the standard product. The aloe gel alone showed minimal activity. Adverse effect was mild and tolerable.

Conclusion: Aloe vera gel enhanced the anti-acne properties of Ocimum oil; the oil or its combination with aloe vera gel is more effective than 1% Clindamycin in the treatment of Acne vulgaris.

http://tinyurl.com/53gfj6
Cytat:
Orafidiya et al. determined the effect of aloe vera gel on the anti-acne property of ocimum essential oil and found that when it is applied topically in combination with ocimum oil preparation, it increases the activity of ocimum oil with an increase in gel contents. On the basis of a clinical trial, they optimized the formulation containing 2% ocimum oil in 50% aloe gel, which was effective for the management of acne and recommended for not less then 7 days for effective treatment of acne vulgaris. Adverse effects included only mild irritation, which was dose dependent. When aloe gel was administered with insulin or oral hypoglycemic agents, it produced additive antidiabetic effects.[133,151] The author suggested that increase in activity of ocimum oil with aloe gel may be due to a skin-permeation-enhancing effect of aloe gel.

zrodlo j.w.

Przejrzalam lokalny rynek i niestety nie widze czegos takiego jak olejek z bazylii eugenolowej Rolling Eyes zastanawia mnie czy mozna eugenol/olejek z gozdzikow potraktowac jako zamiennik. w sumie jest i tak glowna skladowa olejku bazyliowego, chociaz cholera wie czy to on tam dziala, czy inne blizej niezidentyfikowane zwiazki (gdzies na forum wklejalam info, ze eugenol hamuje 5-LOX lepiej niz tego typu srodki jak chociazby kurkumina, moze ten pomysl jest lepszy niz sie wydaje thinking w dodatku eugenol zdaje sie, ze dziala antyoksydacyjnie...)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 10:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Bisabolol jest glowna skladowa olejku eterycznego z rumianku lekarskiego (jako czysty skladnik bedzie lub jest w ecospa) i poza lagodzeniem, dzialaniem antybakteryjnym/przeciwzapalnym etc moze tez hamowac powstawanie zmian tradzikowych (z tego co zauwazylam jest w wielu preparatach tego typu). O bisabololu - luskiewnik:
Cytat:
Bisabolol (C15H26O) alfa jest to 1-Methyl-4(1,5-dimethyl-1-hydroxyhex-4(5)-enyl)-cyclohexen-1; 6-Methyl-2-(4-methyl-3-cyclohexen-1-yl)-5-hepten-2-ol, czyli seskwiterpen występujący w olejku rumiankowym /ok. 50%/ Matricaria chamomilla (Compositae) oraz Myoporum grassifolium. Bisabolol ma charakter III-rzędowego alkoholu (seskwiterpenalkohol = sesquiterpenalkohol, alkohol seskwiterpenowy). Działa roskurczowo = spazmolitycznie (po podaniu doustnym), przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Bisabolol hamuje aktywność proteaz (enzymów proteolitycznych), dlatego nie należy go stosować równocześnie z peelingami enzymatycznymi, zawierajacymi np. wyciąg z papajowca czy melonowca. W lekach i kosmetykach dermatologicznych występuje w stężeniu 0,1-1%. Najskuteczniejszy jest w stężeniu 1%.
Bisabolol hamuje również podziały komórek (antyproliferacyjny wpływ), przez co zmniejsza nadmierny przerost naskórka i gruczołów łojowych. Może to być również wykorzystane w terapii łuszczycy psoriasis oraz niektórych nowotworów.

zrodlo zgubilam w miedzyczasie.

ciekawa rzecz, ze mimo dzialania lagodzacego (m.in. niweluje podraznienia spowodowane detergentami) jako alkohol terpenowy nasila przenikanie przez rogowa warstwe naskorka. w przeciwienstwie do olejku rumiankowego, ktory moze czasem uczulac - bisabolol tego nie robi. hamuje tez 5-LOX.

jak dla mnie to ciekawy dodatek przeciwtradzikowy.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aniam69


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 518


Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 19:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:
Olejek eteryczny z mirry ma silne wlasciwosci hamujace peroksydacje skwalenu (skladnik sebum):
...

Tylko skad go wziac?


Kupiłam kiedyś olejek z mirry do pazurów.

Preparat o nazwie Onymyrrh, producent Euro Fashion deklaruje, iż jest to 100% mirry.
Mam go jeszcze, ale na gębę nie położę, jakoś mnie blokuje. Poza tym gorzki jest jak diabli.

http://www.eurofashion.com.pl/skleppliki1/opis....&nr_rodzica=8

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maqqa


Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 83


Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 22:53
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:
Olejek eteryczny z mirry ma silne wlasciwosci hamujace peroksydacje skwalenu (skladnik sebum):
...

Tylko skad go wziac?


U nas chyba tylko primavera ma go w ofercie.
Znalazłam dwa sklepy sprzedające ich olejki

http://www.medycynanaturalna.pl/8,5,76,Mirra_konv.html

i w mydlarni hebe ale w tej chwili chyba mirry nie mają
http://www.mydlarnia-hebe.pl/sklep/index.php/cP...39/sort/4a/page/3

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 6:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dla trądzikowców:

Cytat:
Lemongrass oil and citronella oil, which are obtained from Cymbopogon citratus and Cymbopogon nardus by steam distillation, have significant activity against P. acnes. The MIC and MBC values of lemongrass oil are 0.6 µl/ml and, for citronella oil, they are 0.005-0.3 and 0.6-1.2 µl/ml, respectively. Essential oil, which is obtained from Cymbopogon nardus, possessed very good free radical scavenging activity and inhibited the 5-Lox enzyme at a very low concentration, which could be responsible for anti-inflammatory activity. Thus, citronella oil and lemongrass oil may be a good candidate for the control for acne.[152]


czyli wyżej wymienione olejki eteryczne skutecznie tłuką p. acnes, oprócz tego wymiatają wolne rodniki i hamują 5-lox już w bardzo małym stężeniu, dzięki czemu działają przeciwzapalnie. Jak ktoś robi serum z olejową/alkoholową wkładką i ma dostęp do któregoś z wymienionych olejków, to można zweryfikować badanie Razz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 9:41
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


co jest dziewczyny takiego odrzucajacego w olejku z mirry? kleisty i smierdzacy? mnie kusi ta niedostepna bazylia (ciagle mnie cos kusi Rolling Eyes)

wyniuchalam jeszcze u lysych info o olejku cedrowym. wg jakiegos tam badania J&J w stezeniu 0.6% silnie hamuje sebum:
Cytat:
Im certain that peppermint is a strong anti-androgen. Im pretty sure cedarwood oil is also. However blocking an androgen-receptor is considered a "pharmaceutical action" and hence one cannot adverstise these things when promoting a product based on them. Peppermint supposedly inhibits alpha reductase and somehow inhibits testsoterone without interfereing with the androgen receptor, but Im pretty confident that cedarwood inhibits the androgen receptor based on how strongly it inhibits sebum production (it was the best thing that Johnson and Johnson tested for sebum reduction at .6%). Ive been testing cedarwood on my chin for a couple of weeks and that side is definitely very dried out.

http://www.hairlosstalk.com/interact/viewtopic.php?f=32&t=45502

nie wiem czy to to o czym mowa, ale jakis patent J&J, w ktorym wspominaja o drzewie cedrowym znalazlam:
http://www.freepatentsonline.com/EP1172087.html

olejek cedrowy jest relatywnie tani, moze jakis tlustoskory krolik da sie zlapac w sidla eterycznych testow:)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wika


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 71


Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 19:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


stosowałam olejek cedrowy w ubiegłym roku przez okres kilku miesięcy,na jednorazową porcję kremu wkapywałam 2-3 krople,miałam wrażenie,że szybciej się goją wypryski,kompletnie nie zadziałał na moją tłustą cerę

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maqqa


Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 83


Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 22:13
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:
co jest dziewczyny takiego odrzucajacego w olejku z mirry? kleisty i smierdzacy?


Chyba tylko cena Wink
Olejek pachnie pięknie, jest taki mchowogrzybny.
W opisie nie brzmi to może zbyt zachęcająco ale na pewno kojarzycie tę nutę ze starego Fahrenheita Dior'a.
Leje się też z flaszki całkiem komfortowo - nie to co wetiwer czy benzoe, nawet odstana paczula bywa gęstsza.

A tak na marginesie, przy obecnym kursie dolara mirra w moim ulubionym (platonicznie na razie) sklepie z olejkami kosztuje chyba taniej niż u nas ta primavera.
http://www.tiferet.co.il/
Tylko zamówienie trzeba złożyć minimum na 100$.Za to jakie skarby można tam kupić mniam mniam... a firma jest słynna z rzetelności więc raczej bez ryzyka nacięcia się na wyrób olejkopodobny.
Jacyś chętni na składkowe zakupy ?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Nie Maj 04, 2008 17:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


ja bym byla chetna na jakies olejowe zakupy, o ile znajde tam ta specjalna bazylie, ew mirre. musze przejrzec sklepiszcze. a propos tej ostatniej - moze jednak jakis kroliczek sie skusi na wysmarowanie pyska.
o olejku z mirry tym razem Luskiewnik:
Cytat:
Olejek mirra - Oleum Myrrhae działa hamująco na wydzielanie większości gruczołów, silnie przeciwbakteryjnie, pierwotniakobójczo i fungistatycznie. Hamuje stany zapalne, odświeża, działa przeciwbólowo. Spirytus mirrowy, olejek mirrowy działają również pobudzająco psychicznie.
Mirra zastosowana w kosmetyce usuwa nieprzyjemny zapach potu. Hamuje wydzielanie łoju. Niszczy bakterie ropne i trądzikowe. Przyśpiesza gojenie grudek i krostek trądzikowych. Obkurcza rozszerzone pory. Działa pojędrniająco na skórę. Zastosowanie mają wyciągi alkoholowe z mirry, emulsje mirrowe z wodą oraz sam olejek mirrowy, który można stosować na skórę. Mirra działa zabójczo na roztocze.

http://www.luskiewnik.pl/?p=31

a, magga - piszesz tak jakbys mirre stosowala...?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 2
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Idź do strony 1, 2  Następny
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB