nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Olejki eteryczne w pielęgnacji skóry

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
maqqa


Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 83


Wysłany: Nie Maj 11, 2008 14:34
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:

a, magga - piszesz tak jakbys mirre stosowala...?


No, na razie raczej perfumeryjnie - robię sobie olejek myjący z dużą domieszką eterycznych (m.in.z mirrą)i się w tym kąpię.
Może zakrólikuję tę mirrę solo na twarz bo ze względu na zbliżającą się porę letnią planuję odstawić diacneal i kwasy.
Salicylowego olejku który wydaje mi się idealny na tę porę na razie nie mogę bo karmię piersią.
Przeciwtrądzikowego działania mirry pewnie dobrze nie sprawdzę bo od dosyć dawna nic mi się nie robiło ale do testów na zmniejszanie porów nadaję się jak ulał.
Pory mam tak koszmarnie rozszerzone że widać różnicę nawet po hydrolacie cytrynowym.
Dam znać za jakiś czas.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Pią Sie 01, 2008 7:59
Temat postu: Kocanka włoska / Helichrysum italicum - olej
Odpowiedz z cytatem


Helichrysum italicum czyli kocanka wloska. Kocankowy olejek eteryczny jest relatywnie drogi jak cholera, ale wyjatkowo wart obniuchania. Mimo ceny stosowany czesto i gesto w profesjonalnej aromaterapii i sa ku temu powody. Jako jedyny olejek eteryczny zawiera w swoim skladzie diketony, ktore aktywuja w tkankach procesy naprawcze i stymuluja gojenie. olej zawiera tez kurkumen (tak jak kurmuna), ktory odpowiada za dzialanie przeciwzapalne, ale to diketony graja tutaj glowna role. dzieki ich zawartosci kocanka powoduje ze siniaczki i krwiaki wchlaniaja sie szybciej, a blizny sa minimalizowane. ponoc dzieki temu mozna uzyskac nawet poprawe w sladach dosc starych, trzeba tylko wytrwalosci w stosowaniu. i tak polecaja ten olej zarowno na blizny potradzikowe, rozstepy, a nawet slady po usuwaniu tatuazy. zapomnialam nazwiska, ale jakis guru od aromaterapii pisal wlasnie o mixie na bazie oleju z orzechow wloskich, z dodatkiem rozanego (wit.a), tamanu i olejkiem eterycznym z kocanki - taki mix stosowany wytrwale przez pol roku jest w stanie poprawic strukture/splycic blizny.
z powodu wplywu na siniaczki etc olejek kocankowy polecany jest rowniez do pielegnacji skory naczynkowej. stosowany po zabiegach, zranieniach, operacjach nie tylko wspomaga gojenie, minimalizuje blizny, ale i sprawia, ze zasinienia i pekniecia szybciej znikaja. cos jak witamina K.

podobno to jeden z najwartosciowszych i najefektywnieszych olejkow. oczywiscie mnie kusi, zeby pokombinowac z czyms na bazie tamanu, ktorego i tak czesto uzywam. wyczailam, ze olejek etryczny w dosc dobrej cenie jest w Italii i pewnie za pare tygodni porobie za gryzonia Wink

do dostania sa takze hydrolaty kocankowe, w ktorych diketony sa, ale najpewniej w ilosci sladowej - jednak przy przecieraniu skory badz jako baza do serum tez moglyby cos tam zdzialac. na naszym rynku kocanka dostepna jest chyba tylko w formie maceratow (provital, biolander Twisted Evil), ale nie sa to produkty o okreslonej zawartosci diketonow. z pewnoscia jest ona niewielka i chcac celowac w blizny i inne trwalsze uszkodzenia trzeba najpewniej szukac olejku. chyba ze macerat kocankowy z provitala np do ciala na rozstepy? thinking o ile oczywiscie cena bedzie sensowna...

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Eweliniator


Dołączył: 31 Gru 2007
Posty: 58


Wysłany: Pon Sty 19, 2009 0:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Japończycy (znani z zamiłowania do olejków) przebadali 12 olejków eterycznych pod kątem ich możliwości antyoksydacyjnych w obecności promieniowania. Badanie wykonano na ludzkich dermalnych fibroblastach. 8 olejków tłoczonych (T) : Citrus bergamia (Bergamot), Citrus limon (Lemon), Citrus paradise (Grapefruit), Citrus reticulate (Mandarin), Citrus sinensis (Orange sweet), Citrus aurantium (Orange bitter), Citrus junos (Yuzu-T oil), Citrus aurantifolia (Lime-T oil) , 4 pozyskane przez destylacje parową (DP): Citrus aurantifolia (Lime-DP oil), Citrus junos (Yuzu-DP oil), Citrus aurantium var. amara (Neroli), Citrus aurantium var. amara (Petitgrain).
Aktywność antyoksydacyjną w fibroblastach w warunkach promieniowania wykazało 5 olejków i tylko w określonych stężeniach ;

100 % aktywności antyoksydacyjnej :
Lime (T,DP) przy koncentracji w przedziale 0.1-2%
Neroli (DP) 0.1-2%
Petitgrain (DP) 0.1% i 0.4-2%
Bergamot (T) 0.2-0.4% obecność fukokumaryny (bergapten) związku silnie rakotwórczego wyklucza ten olejek z użycia.

50% aktywności antyoksydacyjnej:
Yuzu (T) 0.8-2%
Yuzu (DP) 0.1% i 0.3-2%

100 % działanie prooksydacyjne
Grapefruit, Lemon, Orange sweet, Orange bitter (T) w każdym stężeniu
Bergamot (T) 0.1%
Yuzu (T) 0.1-0.6%
Yuzu (DP) 0.2%

Singlet Oxygen Scavenging Activity and Cytotoxicity of Essential Oils from Rutaceae
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=2459252

Zauważono że olejki prooksydacyjne w swoim składzie mają dużo limonenu (limonene) a mało linalolu (linanool) Proporcje tych terpenów w olejkach antyoksydacyjnych były odwrotne. W podsumowaniu autorzy podkreślają ,że właściwości olejków zależą od ich koncentracji w gotowym produkcie.Mieszanie różnych olejków może prowadzić do synergii lub działania antagonistycznego i poważnych skutków ubocznych. Czy olejki prooksydacyjne przy braku promieniowania są bezpieczne? Według artykułu z pierwszego postu olejki cytrynowy,grejpfrutowy hamują elastazę ,przy czym nie jest sprecyzowane,które składniki olejków odpowiadają za taki efekt. Dla tych którzy nie przekopali się przez ten artykuł ciekawostką będzie ,że olejki cytrynowy i grejpfrutowy w roztworze wodnym już po godzinie traciły 60 % swoich właściwości hamowania elastazy a po 8 h – ok 80 %, jedynie olejek jałowcowy był stabilny w roztworze wodnym.
Inne badanie na fibroblastach i śródbłonku dowiodło cytotoksyczności olejku goździkowego. Przy koncentracji 0.03% przeżywalność badanych komórek spadła do ok 10%. W 73% odpowiedzialny za obumieranie był eugenol - główny składnik olejku , drugi składnik - β-caryophyllene (13% w olejku) okazał się zupełnie nietoksyczny.
Podobne doświadczenie wykonano z bardzo popularnym olejkiem lawendowym (linalyl acetate-53%,linalool-35%). Dla stężenia 0.125% przeżywalność wynosiła 80-100% a dla 0.25% już tylko ok 10%. Linalyl acetate okazał się prawdziwym mordulcem nawet w mikroskopijnej koncentracji. Toksyczność liananolu była podobna do całego olejku lawendowego.

Cytotoxicity of lavender oil and its major components to human skin cells http://www3.interscience.wiley.com/journal/118794300/abstract
Cytotoxicity of clove (Syzygium aromaticum) oil and its major components to human skin cells http://www3.interscience.wiley.com/journal/118565310/abstract

Prawdopodobnie inne olejki mogą wykazywać podobne cechy jak te z powyższych badań. Przed zakupem warto jednak poszukać informacji naukowych o danym olejku ,gdyż sprzedawcy często podają dziwne opisy właściwości zupełnie nie mając do tego podstaw. Co więcej – sugerują dodawanie olejków do kosmetyków stosując metodę na krople np. 5-8 kropli na 10-15 ml ,kiedy firmy specjalizujące się w kosmetykach z olejkami obliczają ich koncentrację do trzech miejsc po przecinku, znając doskonale skład chemiczny danego olejku (a jeden olejek to ok 150 różnych substancji)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
asyly


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 4


Wysłany: Pią Sty 23, 2009 17:37
Temat postu: Re: Kocanka włoska / Helichrysum italicum - olej
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:
...z powodu wplywu na siniaczki etc olejek kocankowy polecany jest rowniez do pielegnacji skory naczynkowej... sprawia, ze zasinienia i pekniecia szybciej znikaja. cos jak witamina K.

Lepiej kupic sobie 1ml olejka kocankowego (3,90€) i dodac do 100ml serum/toniku/..., czy kupic 100ml hydrolatu (4,95€)?
Który zakup bedzie efektywniejszy?

http://www.helichrysum-italicum.com/usage.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 1954


Wysłany: Czw Lis 05, 2009 20:42
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


na stronie Polleny już zamieszczono ostrzeżenie;
Cytat:
UWAGA: STYMULUJE ESTROGEN, NIE STOSOWAĆ RÓWNOCZEŚNIE Z PIGUŁKAMI ANTYKONCEPCYJNYMI !
http://www.drbeta.pl/olejek-geraniowy-p85/


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Czw Maj 17, 2012 8:21
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Lemon (Citrus limon, Burm.f.) essential oil enhances the trans-epidermal release of lipid- (A, E) and water- (B(6) , C) soluble vitamins from topical emulsions in reconstructed human epidermis.
Cytat:
Topical bioavailability of lipid- and water-soluble vitamins is a critical issue for protecting or anti-aging formulations. Using 17-days-old SkinEthic(®) reconstructed human epidermis, we investigated (at 34°C) the role of lemon EO in enhancing the penetration of α-tocopherol (E) and retinyl acetate (A), pyridoxine (B(6) ) and ascorbic acid (C), released from O/W or W/O emulsions. D-limonene, α-pinene and p-cymene (65.9, 2.2 and 0.5%w/w of the oil) had skin permeability coefficients Ps (10(-3) cm/h) of 0.56±0.03 (or 0.73±0.02), 0.72±0.05 (or 0.98±0.05), 0.84±0.04 (or 1.14±0.04), respectively, when incorporated in a W/O (or O/W) emulsion. Vitamins B6, C and A had Ps values of (3.0±0.4)x10(-3) , (7.9±0.6)x10(-3) , (0.37±0.02)x10(-5) cm/h respectively and their flux through the skin was enhanced by a factor of 4.1, 3.4 and 5.8 respectively, in the presence of lemon EO. The penetration of vitamin E was 9-fold enhanced. Lemon EO produced only reversible modification of TEWL and it is a safe and effective penetration enhancer for topical administration of lipid-and water-soluble vitamins.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22515469
o tym jak olejek eteryczny z cytryny zwieksza przenikanie witamin z emulsji.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Bajka


Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 232
Skąd: Brwinów

Wysłany: Czw Maj 17, 2012 18:12
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Zupełnie zapomniałam o tych cudnych olejkach
Dziewczyny dzięki
Idę działać skoro zwiększają przenikanie

_________________
Oj jak ten czas szybko leci!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 2 z 2
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB