nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Olej tamanu (Calophyllum oil)

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1685


Wysłany: Pon Gru 10, 2007 0:55
Temat postu: Olej tamanu (Calophyllum oil)
Odpowiedz z cytatem


Cytat:
Właściwości przeciwtrądzikowe posiada olej Kamani = olej tamanu Tamanu Oil uzyskiwany z owoców (o średnicy ok. 4 cm) Calophyllum inophyllum L. (Clusiaceae seu Guttifereae). Drzewo to (dorasta do 15 m wys.) rośnie na wyspach Oceanu Spokojnego. Owoce z wierzchu są zielone, wewnątrz kryją żółte jądro.

Olej Kamani zawiera kwas kalofillowy (C25H24O6) - calophyllic acid (fitoncyd o działaniu przeciwbakteryjnym), kumaryny, laktony o silnych właściwościach bakteriostatycznych i przeciwzapalnych, stgmasterol, lipidy (92%), glikolipidy (6-6,5%), fosfolipidy (1,5-1,6%), olejek eteryczny.
W skład oleju Kamani wchodzą kwasy tłuszczowe: olejowy - ok. 49%, linolowy - ok. 21%, palmitynowy - ok. 14%, stearynowy - ok. 12-13%, linolenowy - ok. 0,28%; dwudziestowęglowe kwasy C20: kwas eikozanoinowy = eicosanoic acid - ok. 0,94%, kwas eikozenoinowy = eicosenoic acid - ok. 0,72%.

Roślina zawiera ksantony - związki pochodne pironu. Ksantony to naturalne inhibitory monoaminoksydazy MAO, ponadto hamują rozwój bakterii, w tym także oporne na antybiotyki Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis. Kalanolidy, kalofillolidyna - calophyllolide (C25H22O5) i kwas kalofillowy = calophyllic acid są inhibitorami rewertazy (odwrotnej transkryptazy) wirusów HIV.

Olejek eteryczny Kamani zawiera beta-seskwifelandren (ok. 2%), naftalen (ok. 24%), alfa-kubeben (6-7%), beta-selinen (5%), kalaren (6-6,5%), beta-farnezen (6,5%), farnezol (2,5%), kadinen (4-5%), beta-bourbonen (3%), nerolidol (0,9-1%), oktadekanal (2%), heksadecen (2%) i in.

Olej Kamani wywiera działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwreumatyczne, pobudzające regenerację tkanek. Dawniej był stosowany domięśniowo przy nerwobólach w przebiegu trądu oraz bólach reumatycznych.

Opisano przypadki wyleczenia gangreny, łuszczycy, przewlekłych trądzików, owrzodzeń, trudno gojących się oparzeń, wyprysków, dermatoz - za pomocą oleju Kamani.
Z bardzo dobrym skutkiem stosuje sie olej Kamani w leczeniu ukąszeń owadów, odmrożeń, zmacerowanej skóry, blizn na podłożu zapalnym, stanów zapalnych narządów płciowych, stanów zapalnych gruczołu mlekowego (sutka), opryszczki, stanów zapalnych i rozpadlin odbytu, oparzeń promieniami X. Niemieccy fitoterapeuci polecają olej Kamani do leczenia przerostu gruczołu krokowego, przewlekłych nieżytów i stanów zapalnych przewodu pokarmowego i moczowego, choroby wrzodowej, do profilaktyki miażdżycy, choroby wieńcowej, zatorów i zawałów.
Zalecany do leczenia chorób włosów i skóry owłosionej (łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie). Preparaty przeciwtrądzikowe (mleczka, kremy) zawierają 50% oleju Kamani.

Olej Kamani dobrze wchłania się w skórę, daje efekt uelastycznienia, nawilżenia, odżywienia i odprężenia.
Zapobiega powstawaniu zaskórników. Przyśpiesza regenerację naczyń krwionośnych, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzawałowo, pobudza czynności układu siateczkowo-śródbłonkowego (aktywator fagocytozy).
Olej Kamani stosuje się na skórę i błony śluzowe, doustnie, doodbytniczo oraz pozajelitowo.
W przypadku chorób skóry zaleca sie skojarzenie leczenia zewnętrznego z wewnętrznym. W skład preparatów złożonych z olejem Kamani wchodzą olejki eteryczne, witaminy, woski roślinne i zwierzęce. W akneterapii poleca się preparaty zawierające olej Kamani wraz z olejkiem rumiankowym, olejkiem lawendowym, geraniowym, różanym. Olejki eteryczne dodaje sie w ilości do 10%, olej Kamani w ilości 50%
Przy mięśniobólach stosuje się preparaty zawierajace 50% oleju Kamani oraz dodatek do 10% olejków eterycznych (rozmarynowy, jałowcowy, imbirowy, cyprysowy, bazyliowy, goździkowy)
On-Line oraz w niektórych sklepach zielarskich, a także w sklepach ze zdrową żywnością można nabyć Tamanu Öl = Tamanu Oil. Znanym producentem kosmetyków zawierających olej Kamani = Tamanu jest Oshadhi Natural Cosmetics.

http://www.luskiewnik.gower.pl/informacje_czerwiec2004.html


Cytat:
Olej z calophyllum - aromatyczny, tłusty olej o bardzo intensywnym zapachu i brązowo-zielonym zabarwieniu, otrzymywany z owoców drzrewa o nazwie gumiak(calophyllum inophyllum), rosnącego w Indiach. Zawiera kwas olejowy(49%), kwas linolowy(21,3%), kwas palmitynowy(14,7%), kwas stearynowy(12%). Stosuje się go przy skórze trądzikowej i zanieczyszczonej. Ponadto łagodzi podrażnienia, wspomaga proces gojenia.

http://www.cosmetic.pl/pro/wydruk.php?grupa=6&a...2319932&katg=

Cytat:
Naturalne filtry słoneczne wprowadziła do swoich kosmetyków firma Greentech, specjalizująca się w pozyskiwaniu aktywnych substancji z roślin. Są to Tamanol - olej z nasion tamanu (Calophyllum oil) drzewa Calophyllum inophyllum (polska nazwa - gumiak);

http://www.panacea.pl/articles.php?id=216


Olej (Calophyllum), nawet w niskiej koncentracji (1/10000-v/v), pokazał znaczącą absorpcje UV (maksymalnie 300 nm) i spadek uszkodzeń DNA już w stężeniu 1%.
Cytat:
Walnuts tropical oil (Calophyllum), even at low concentration (1/10000-v/v), exhibited significant UV absorption properties (max at 300 nm) and was associated with an important Sun Protection Factor (18-22) . Low concentrations of the oil were not cytotoxic on human conjunctival epithelial cells line WKD. In hight concentrations, Walnuts tropical oil has anti-proliferative effect through P2X7 cell death receptor activation in melanoma cells line B16-F0. Walnuts tropical oil appeared to act as a cytoprotective agent against oxidative stress and DNA damage (*1) (85% of the DNA damage induced by UV radiations was inhibited with 1% Calophyllum oil) and did not induce in vivo ocular irritation (Draize test on New-Zealand rabbits). Walnuts tropical oil thus exhibited antioxidant and cytoprotective properties, and therefore might serve, for the first time, as a natural UV filter in ophthalmic preparations and therapeutic additive in skin cancer.

http://www.oxyclubcalifornia.org/documents/Pari...STRACT%20BOOK.pdf

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Sob Gru 15, 2007 17:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Olej tamanu posiada znacząco podnosi elastyczność skóry i jej gładkość już po 4 tygodniach stosowania:

Cytat:
Tamanu Oil has also been shown to significantly improve skin elasticity, smoothness and firmness in as little as 4 weeks of treatment confirming that the oil is ideal for use in anti-ageing products.


Pomaga także w szybkim tempie odbudowywać skórę i jest pomocny w wielu zaburzeniach jej funkcjonowania:

Cytat:
In Pacific island folk medicine, tamanu oil is applied liberally to cuts, scrapes, burns, insect bites and stings, abrasions, acne and acne scars, psoriasis, diabetic sores, anal fissures, sunburn, dry or scaly skin, blisters, eczema, herpes sores, and to reduce foot and body odor. Tamanu oil is also massaged into the skin to relieve neuralgia, rheumatism and sciatica. Tamanu oil is employed by Polynesian women for promoting healthy, clear, blemish-free skin, and is also used on babies to prevent diaper rash and skin eruptions.


http://www.ukparentslounge.com/index.php?pg=189...h+marks&ind=1

Działa także przeciwzapalnie, antybiotycznie i antyoksydacyjnie. Zawiera neutralne lipidy, glikolipidy oraz fosfolipidy, a także kwas calophyllic acid, który posiada potencjalne działanie antybakteryjne i przeciwutleniające.
Prócz tego, ponownie udowodniono jego działanie w redukcji blizn i ogólnym korzystnym wpływie na stan skóry.

http://www.cura-care.com/tamanu-oil.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Nie Gru 16, 2007 8:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Im wiecej o tym czytam, tym jestem bardziej przekonana, ze to swietne mazidelko i trzeba koniecznie namowic ktorys sklepik na sprowadzenie. Jak na razie jest tylko za zbojeckie pieniadze w biolanderze (100ml chyba 80zl Twisted Evil), a nie dosc ze to kupa forsy, to uzywa sie go w niewielkich stezeniach (kilka %), wiec po co taka flacha? Ten olej ma zielony kolor i charakterystyczny zapach, a poza tym dziala juz w niewielkim stezeniu. Moze pani Rita-Naturita bylaby zainteresowana?

Co do tego, o czym juz wspomniala Poly, czyli ochronie UV - tu takze pubmedowy kawalek, wg ktorego chroni tak dobrze ze mozna go uznac za naturalny filtr juz przy stezeniu 1%:
Cytoprotective effect against UV-induced DNA damage and oxidative stress: role of new biological UV filter.
Cytat:
The majority of chemical solar filters are cytotoxic, particularly on sensitive ocular cells (corneal and conjunctival cells). Consequently, a non-cytotoxic UV filter would be interesting in dermatology, but more especially in ophthalmology. In fact, light damage to the eye can be avoided thanks to a very efficient ocular antioxidant system; indeed, the chromophores absorb light and dissipate its energy. After middle age, a decrease in the production of antioxidants and antioxidative enzymes appears with accumulation of endogenous molecules that are phototoxic. UV radiations can induce reactive oxygen species formation, leading to various ocular diseases. Because most UV filters are cytotoxic for the eye, we investigated the anti-UV properties of Calophyllum inophyllum oil in order to propose it as a potential vehicle, free of toxicity, with a natural UV filter action in ophthalmic formulation. Calophyllum inophyllum oil, even at low concentration (1/10,000, v/v), exhibited significant UV absorption properties (maximum at 300nm) and was associated with an important sun protection factor (18-22). Oil concentrations up to 1% were not cytotoxic on human conjunctival epithelial cells, and Calophyllum inophyllum oil appeared to act as a cytoprotective agent against oxidative stress and DNA damage (85% of the DNA damage induced by UV radiations were inhibited with 1% Calophyllum oil) and did not induce in vivo ocular irritation (Draize test on New Zealand rabbits). Calophyllum inophyllum oil thus exhibited antioxidant and cytoprotective properties, and therefore might serve, for the first time, as a natural UV filter in ophthalmic preparations.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pub...ToSearch=17188472

Co wazne jest tez szeroko i od dawna stosowany, a takze dobrze przebadany. Ma wiele substancji czynnych o potwierdzonym dzialaniu (jedna z nich w postaci wyizolowanej dziala nawet na wirusa HIV), a tak bardziej z naszego podworka to jest to forma i antybiotyku, i srodka p.grzybicznego, i niesterydowego leku przeciwzapalnego - i to wszystko w jednym malym smierdzacym oleju Wink

Te skladniki czynne to:

- Calophyllolide - naturalny NLPZ, porownywalny z hydrokortyzonem:
Calophyllolide--a new non-steroidal anti-inflammatory agent.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pub...mToSearch=7203581
Effect of calophyllolide, a nonsteroidal anti-inflammatory agent, on capillary permeability
www.thieme-connect.com/ejournals/se/abstract...055/s-2007-971459

- Calophyllic acid i Calophyllol maja dzialanie antybiotyczne porownywalne z amoksycylina i ampicilina.
The role of natural ingredients in anti-ageing of the skin
http://www.dweckdata.co.uk/Lectures/Vrije_University.pdf
Inne frakcje dzialaja przeciwgrzbicznie na rozne zyjatka, ktore moga zasiedlic glowe, stopy, paznokcie.
http://www.herbalgram.org/iherb/herbalgram/articleview.asp?a=2709

- i inne

I faktycznie wychodzi na to, ze wspomaga znacznie gojenie blizn, przy czym chyba swiezych Rolling Eyes wiecej o tym m.in. tu:
Tamanu (Calophyllum inophyllum) – the African, Asian, Polynesian and Pacific Panacea
http://www.dweckdata.com/Published_papers/Tamanu.pdf

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1685


Wysłany: Pon Mar 10, 2008 15:49
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cytat:
Kolejnym układem, na który warto zwrócić uwagę, jest olej tamanu znany również jako kamani. Otrzymuje się go poprzez tłoczenie owoców drzewa Calophyllum inophyllum rosnącego w Indiach i Malezji. Jest to tłuszcz o charakterystycznym zielonym kolorze i ciężkim tłuszczowym zapachu. W skład frakcji tłuszczowej tego surowca wchodzą: kwas oleinowy (49 proc.), kwas linolowy (21 proc), kwas kalofillowy. Zawiera on ponadto kumaryny i sterole, których najważniejszym przedstawicielem jest stigmasterol. Ze względu na skład wykazuje działanie pobudzające regenerację tkanek, uelastycznia i odpręża skórę. Cechuje go także duża aktywność przeciwbakteryjna, przeciwgrzybicza i przeciwwirusowa, dzięki której zapobiega powstawaniu zaskórników. Stosuje się go we wszelkiego rodzaju preparatach pielęgnacyjnych.

http://bez-recepty.pgf.com.pl/index.php?co=artyk&id_artyk=1749

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Sob Cze 21, 2008 9:54
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


dziewczyny (i chlopaki:) ten olej to jakis cud natury. zrobilam co prawda dopiero trzy czy cztery testy, ale jego dzialanie i efektywnosc po prostu zwala z nog. to prawdziwe LEKARSTWO.

wcale nie smierdzi ani nie jest szczegolnie ciemny, pachnie czyms na pograniczu orzechow i jakiejs przyprawy korzennej, ktorej moj nos jeszcze nie zidentyfikowal, ale ją zna.

nawet w stezeniu 100% wchlania sie w skore do matu, zerowe obciazenie, za to ulga gigantyczna. lagodzenie podraznien, zaczerwienia, wplyw na gojenie i stany zapalny. wstepnie stwierdzam, ze wszystko co zostalo wrzucone do watku jest prawda. to cos nie ma w zasadzie prawa zapchac porow.

jesli chodzi o wplyw p.pryszczowy to jest z cala pewnoscia, na stwierdzenie czy moze czyscic pory - nie wiem. jednak czuje, ze zapobiegac ich brudzeniu moze. robilam ostatnio taki myk - przemielona w mlynku aspiryna, troche wody i maloczasteczkowego kwasu hial dla lepszej konsystencji i przenikania. po zmyciu tamanu na pysk. geba czystsza niz po pauli, i to o wiele.

jak na moj gust warto nabyc chociazby w kilka osob, nawet sete w tym biolanderze, bo to naprawde moze podleczac skore. po rolce bedzie jak znalazl.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anusika1


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 132


Wysłany: Sob Cze 21, 2008 20:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Witaj
Jak i gdzie dokonałaś tego wspaniałego zakupu.
Też byłabym zainteresowana.
Czy stosujesz go wieczorem,czy może nadaje się też na dzień.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3681


Wysłany: Pon Cze 23, 2008 7:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


hm, zalatwil mi to dobry duszek. w Polsce byl do niedawna w biolanderze - teraz zajrzalam i nie widze

jest i inna opcja
Cytat:
Jedyny na polskim ronku 100% czysty olejek tamanu w swojej pierwotnej postaci.

Tym olejkiem skrapia się szczególne miejsca na twarzy i na ciele , takie jak blizny, wypryski, szczeliny , dermatozy oraz plamy starcze.


Olej tamanu pozyskiwany jest z wysuszonych nasion owoców drzewa ati(calophyllum inophyllum taitense). Zawiera kwas olejowy(ok. 49%), linolowy(ok. 21%), palmitynowy (ok. 14%), stearynowy(ok. 12-13%), linolenowy(ok. 0,28%).

Olejek tamanu działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwreumatycznie, pobudza regenerację tkanek.

http://av-cosmetics.pl/catalog/product_info.php?products_id=33
15ml/68zl

tylko kogos tu chyba z ta cena p%&^*$# Rolling Eyes

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anusika1


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 132


Wysłany: Pon Cze 23, 2008 9:39
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Witaj
Dzieki za informacje.Fajnie ze masz dobrego duszka- tez bym chciala.Zainteresowala mnie jeszcze droga Lenno twoja receptura ( przemielona aspiryna..),czy to ma dzialanie oczyszczajace-czy mogla bys mi to wytlumaczyc.
A wracajac do olejku czy stosujesz go na noc,czy on jest latwiej dostepny gdzies u naszych sasiadow
Pozdrawiam

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sleya


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 150


Wysłany: Pon Cze 23, 2008 14:10
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Z tego co zdążyłam się dowiedzieć, niedługo ponownie ma się pojawić w Biolanderze, więc można by kupić na spółę Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anusika1


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 132


Wysłany: Pon Cze 23, 2008 21:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Bardzo chętnie.
Nie znam tej strony- możesz ją podać?
No to czekam na sygnał.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sleya


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 150


Wysłany: Wto Cze 24, 2008 8:49
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


To ta http://www.biolander.com/
Mam nadzieję, że będzie dostępny szybko, reklama Lenny podziałała na wyobraźnie Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anusika1


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 132


Wysłany: Wto Cze 24, 2008 11:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dziekuje za strone.
Bedzie mi milo jak zostaniemy w kontakcie,a co do reklamy ( moze to niezbyt wlasciwe okreslenie,ale napewno wiesz co mam na mysli ) to podzialalo ho ho.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
agatapas


Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 267


Wysłany: Wto Cze 24, 2008 11:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


jest na garden of wisdom - cena 8,70 za 1 oz. więc nie wydaje się być drogo.

http://www.gardenofwisdom.com/catalog/item/3987807/3779005.htm

Garden of wisdom ma dosyć rozsądne ceny za przesyłkę (przynajmniej miał). Jesli to takie cudo to może się skuszę przy okazji innych zakupów.

Szkoda że nie mają cassi Sad

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anusika1


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 132


Wysłany: Wto Cze 24, 2008 11:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


I tu poleglam,nie znam tego jezyka czy ktos pomoze mi to zamowic.
Chyba co do olejku to nie ma watpliwosci.
Dziewczyny pomocy.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kesja


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 608


Wysłany: Wto Cze 24, 2008 20:53
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



anusika1 napisał:
I tu poleglam,nie znam tego jezyka czy ktos pomoze mi to zamowic.
Chyba co do olejku to nie ma watpliwosci.
Dziewczyny pomocy.


Jeśli tak bardzo Tobie zależy to mogę się podzielić swoim olejem. Podaj namiary na pw.
Olej Tamanu jest cudowny!! Pierwszy, który mnie nie zapchał! W zachwytach przyłączam się do Leny. Niestety faktycznie jest dosyć drogi, ale według mnie warto zainwestować.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Muriel


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 464
Skąd: Głogów

Wysłany: Sro Cze 25, 2008 10:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Czy jest jeszcze ktoś, kto podzieliłby się olejem tamanu?

_________________
Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sleya


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 150


Wysłany: Sro Cze 25, 2008 12:00
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Kesja wszystkich chętnych nie obdzieli Wink
Pozostaje czekać aż pojawi się w Biolanderze, albo zorganizować kolejne zakupy w sklepie podanym przez Agatę.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kesja


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 608


Wysłany: Sro Cze 25, 2008 12:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Rozmawiałam już z dystrybutorem oleju Tamanu, jutro będę wiedziała kiedy najwcześniej będzie dostawa. Podobno max 10 dni. Cenę też będę znała jutro. Z pewnością będę dzieliła na mniejsze opakowania 10, 30, 50 ml bo jest to dosyć drogi surowiec - przynajmniej u nas w Polsce. Prawdę mówiąc miałam zamawiać na otwarcie sklepu, ale skoro nigdzie indziej nie można go dostać to zamówię wcześniej, bo olej faktycznie jest rewelacyjny (oczywiście wg mojej oceny).

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Sleya


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 150


Wysłany: Sro Cze 25, 2008 16:25
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Kesjo, cudotwórco

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wika


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 71


Wysłany: Sro Cze 25, 2008 17:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


kesja a można mieć nadzieję na kupno przed otwarciem sklepiku?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kesja


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 608


Wysłany: Sro Cze 25, 2008 19:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Jeśli faktycznie uda mi się kupić ten olej to oczywiście: tak Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
agatapas


Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 267


Wysłany: Sro Cze 25, 2008 20:09
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


o kurcze jak to takie cudo, to ja też się piszę Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
agaku


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 41


Wysłany: Sro Cze 25, 2008 22:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja też z chęcią zakupiłabym ten olej


Ostatnio zmieniony przez agaku dnia Sro Cze 01, 2011 13:32, w całości zmieniany 1 raz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aniam69


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 518


Wysłany: Sro Cze 25, 2008 23:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja też się piszę na zakupy!

Dziś dostałam próbkę od Dobrego Duszka i przed chwilą wypróbowałam na łuszczącej się po Atredermie i dodatkowo wypucowanej sodą (ałaa!) gębie.

Walnęłam pół na pół z cermidami. Skóra uspokojona. Będę zacięcie testować, bo przytoczone wyżej opisy są zachęcające.

Co do zapachu, to w/w mieszanka tak silnie mi się skojarzyła z przyprawą Maggi, że nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam językiem czy jest słona Rolling Eyes

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Sob Cze 28, 2008 3:12
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja po jednorazowym użyciu mogę stwierdzić, że: super uspokaja - niweluje zaczerwienienie do zera, ale na mnie się nie wchłonął i niestety trochę pozatykał, ale do wit. e to mu daleko pod tym względem. Użyłem solo, więc pewnie w mniejszym stężeniu będzie już całkiem git, a wydaje mi się, że warto.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kesja


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 608


Wysłany: Wto Lip 01, 2008 16:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Mam dwie wiadomości na temat oleju - jedną dobrą drugą gorszą. Gorsza - niestety na olej trzeba czekać dosyć długo ok. 3-4 tygodnie. Dobra - będę miała próbki i będę się mogła nimi podzielić Wink . Dzięki temu więcej osób przetestuje olej i będzie większa pewność, że surowiec jest fajny i warto go kupić. Myślę, że jeśli do testów można skorzystać z darmowych próbek to chyba lepiej niż kupić i potem narzekać, że zapych albo uczula.
Próbki powinnam mieć za tydzień. Myślę, że po 5 ml na osobę powinno wystarczyć do testów tym bardziej, że olej jest wyjątkowo wydajny. No więc kto chce?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
agaku


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 41


Wysłany: Wto Lip 01, 2008 18:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



kesja napisał:
Próbki powinnam mieć za tydzień. Myślę, że po 5 ml na osobę powinno wystarczyć do testów tym bardziej, że olej jest wyjątkowo wydajny. No więc kto chce?


Ja, jeśli mogę prosić


Ostatnio zmieniony przez agaku dnia Sro Cze 01, 2011 13:31, w całości zmieniany 1 raz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aniam69


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 518


Wysłany: Wto Lip 01, 2008 18:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


I ja, i ja praying

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Muriel


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 464
Skąd: Głogów

Wysłany: Wto Lip 01, 2008 18:54
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja też poproszę Very Happy

_________________
Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wika


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 71


Wysłany: Wto Lip 01, 2008 19:00
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


oczywista rzecz ja także chcę wypróbować to cudo!!

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 6
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB