nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Mniej znane kwasy - mandelic, benzilic, polyhydroxy acids

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Retinoidy i kwasy
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 707


Wysłany: Sro Gru 12, 2007 22:15
Temat postu: Mniej znane kwasy - mandelic, benzilic, polyhydroxy acids
Odpowiedz z cytatem


After 30 years...
The future of hydroxyacids

http://www.aktiv-press.2a.pl/en/archiwa/numery/...ydroxy.pdf%20.pdf

Ciekawy tekst w skrócie opisujący tradycyjne zastosowania kwasów alfa-hydroksylowych w dermatologii i kosmetyce (omawianych szeroko na forum) oraz właściwości i zalety mniej znanych kwasów hydroksylowych, a posiadających duży potencjał.

Pierwszy z nich to kwas migdałowy (mandelic acid, kwas fenyloglikolowy) i kwas benzylowy (benzilic acid, kwas difenylogliolowy), które, w przeciwieństwie do popularnych kwasów AHA, posiadają właściwości lipofilne, co czyni je skutecznymi w stosowaniu przy skórze tłustej i trądzikowej (dzięki rozpuszczalności w tłuszczach mogą wnikać do gruczołów łojowych).
Dodatek kwasu migdałowego oraz benzylowego do preparatu zawierającego 0,5% kwasu salicylowego powoduje znaczące zmniejszenie wydzielania łoju przy jednoczesnej bardzo dobrej tolerancji.

Drugą omawianą grupą są kwasy polihydroksylowe (PHA, poly-hydroxy acids), takie jak glukonolakton oraz glukoheptonolakton. Działają one przeciwutleniająco i chelatują (wiążą) prooksydacyjne metale. Testy wykazały, że potrafią zapobiegać utlenianiu substancji łatwo ulegających temu procesowi (hydrochinon i antralina), z właściwościami przeciwutleniającymi zbliżonymi do witaminy C. Kwasy te mogą zapobiegać uszkodzeniom posłonecznym oraz zwiększać barierę ochronną skóry. Dzięki swojej polihydroksylowej budowie mogą łatwo wiązać wodę (humektanty). Są przy tym niedrażniące i mogą być z powodzeniem stosowane przy skórze właściwej, trądziku różowatym czy nawet zapaleniu atopowym.

Ostatnim omawianym kwasem jest kwas laktobionowy, pochodna cukru mlecznego - laktozy. Podobny kwas - maltobiotonowy - jest pochodną innego cukru, maltozy. Są one higroskopijne i nawilżające, tworzą podobny do żelu film w warunkach odwodnienia. Kwas laktobionowy jest także przeciwutleniaczem (chelatuje jony żelaza) oraz działa jako inhibitor enzymów MMP, odpowiedzialnych za degradację kolagenu. Produkty zawierające kwas laktobionowy potrafią w pewnym stopniu odwrócić procesy fotostarzenia, wygładzić cerę oraz spłycić zmarszczki, zwiększając jednocześnie grubość skóry i jej gładkość. Podobnie jak PHA, nie działają drażniąco. Dzięki temu, mogą być stosowane jako dodatek do takich zabiegów, jak złuszczanie kwasem glikolowym (peeling likolowy) czy mikrodermabrazja.


Ostatnio zmieniony przez ayahuasca dnia Sob Mar 22, 2008 16:02, w całości zmieniany 2 razy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3139


Wysłany: Sro Gru 12, 2007 22:38
Temat postu: Re: Mniej znane kwasy
Odpowiedz z cytatem



ayahuasca napisał:
Dodatek kwasu migdałowego oraz benzylowego do preparatu zawierającego 0,5% kwasu salicylowego powoduje znaczące zmniejszenie wydzielania łoju przy jednoczesnej bardzo dobrej tolerancji.

fajne, a co to jest ten kwas benzylowy, czy czasem nie jakis... shit? Cool tzn mam skojarzenie z alkoholem benzylowym, ktory jakos niezbyt mi sie z pielegnacja kojarzy. zagooglalam, ale nic nie wiem...

edit. mam patent na leczenie tradziku tym kwasem
http://www.patentstorm.us/patents/5621006-description.html
a tu zmarch Exclamation
http://www.freepatentsonline.com/5650437.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 707


Wysłany: Sro Gru 12, 2007 22:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A nie wiem co to za kwas - mało o nim jeszcze informacji. Budowę ma podobną do migdałowego (fenolyglikolowy i difenyloglikolowy - łatwo sobie wyobrazić).

tutaj:
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php...rod_id%3D37646%26

jest oceniany jako bezpieczny w stosowaniu

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3139


Wysłany: Czw Gru 13, 2007 9:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


aha, a ja jeszcze doczytalam, ze Neostrata uzywa benzilic acid w swoich produktach, takze faktycznie chyba skojarzenie z alkoholem benzylowym bylo kiepskie.

natomiast ciekawi mnie polaczenie salicyla i migdala w jednym produkcie, skoro pisza o wzmocnionym efekcie przy mniejszych stezeniach. zdaje sie, ze zzz robila takie peelingowe eksperymenty (w proporcji 1:2) i byla zadowolona, vide:
http://forum-urody.pl/peelingi-rodz...p10347.html#10347
jak dojdzie do mnie migdalowa probka Wink to tez zakrolikuje, chociaz raczej w nizszych stezeniach. probowales?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 707


Wysłany: Czw Gru 13, 2007 9:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:
aha, a ja jeszcze doczytalam, ze Neostrata uzywa benzilic acid w swoich produktach, takze faktycznie chyba skojarzenie z alkoholem benzylowym bylo kiepskie.

natomiast ciekawi mnie polaczenie salicyla i migdala w jednym produkcie, skoro pisza o wzmocnionym efekcie przy mniejszych stezeniach. zdaje sie, ze zzz robila takie peelingowe eksperymenty (w proporcji 1:2) i byla zadowolona, vide:
http://forum-urody.pl/peelingi-rodz...p10347.html#10347
jak dojdzie do mnie migdalowa probka Wink to tez zakrolikuje, chociaz raczej w nizszych stezeniach. probowales?


Próbowałem, ale w stężeniach z górnej półki, więc raczej w innym celu. Szkoda, że nie napisali w tym pdfie jakie są te steżęnia migdałowego i benzylowego - bo salicylowego jest śmiesznie niskie.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 1393


Wysłany: Nie Paź 04, 2009 14:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Wpływ PHA na stukturę naskórka.
Cytat:
Celem badania było sprawdzenie, czy dodatkowe zakwaszenie naskórka poprawi jego właściwości. Do obniżenia pH mysiego naskórka użyto kwasów polihydroksylowych (PHA), kwasu laktobionowego (LBA) i glukonolaktonu (GL). Po wykonaniu przyżyciowych badań obrazowania z użyciem fluorescencji okazało się, że z tych trzech substancji kwasy polihydroksylowe obniżają pH „najlepiej”- tzn. na całej grubości warstwy rogowej.
Eksperyment przyniósł bardzo interesujące rezultaty. Zakwaszenie za pomocą PHA poprawiło funkcjonowanie naskórka jako bariery, o czym świadczy zwiększenie aktywności dwóch kluczowych enzymów błonowych wytwarzających ceramidy: beta-glukocerebrozydazy i kwaśnej sfingomielinazy.
Wzrost pH zaskutkował także zwiększeniem spoistości naskórka. Było to związane z obniżeniem tempa rozkładu przez proteazy serynowe desmogleiny 1- glikoproteiny odpowiedzialnej za połączenia międzykomórkowe. Ponadto w dolnych częściach warstwy rogowej zaobserwowano wynikający z innych mechanizmów wzrost ekspresji desmogleiny 3.
http://www.innovia.pl/aktualnosci/obnizenie_ph_...epuszczalnosc.htm


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Retinoidy i kwasy
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

© Forum Urody
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group