nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Kwas laktobionowy

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Retinoidy i kwasy
Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 5:59
Temat postu: Kwas laktobionowy
Odpowiedz z cytatem


Dostalam list z Polski z pytaniem o kwas laktobionowy. Ponoc jest dodawany do kremow i ponoc uszczelnia naczynia krwionosne Wink
Nic o nim nie wiem. Googlowac nie mam sily, bo jest prawie 1 w nocy a ja dopiero co wrocilam do domu i litery mi skacza przed oczyskami.
Ktokolwiek slyszal, ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
justy


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 264
Skąd: Warszawa

Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 8:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


jest o nim troche na wizazu:
http://www.wizaz.pl/basia_kwasy_bha_aha_6.php

jest w kosmetykach np. neostrata, nu skin
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=163771
Nu Skin: żel Tru Face Revealing: kwas laktobionowy i glukonolakton (PHA) http://www.nuskin.com/eu/pl/polish/p...ling-gel.shtml
żel rozjaśniający NeoCeuticals HQ: 2% hydrochinonu, 3% kwasu kojowego, 5% kwasu laktobionowego 5,00% 5% glukonolaktonu (PHA), ekstrakt z lukrecji, 1% kwasu cytrynowego
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=16023

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 8:35
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Kwas laktobionowy - z grupy polihydroksykwasów PHA.

Cytat:
PHA - wielohydroksykwasy są organicznymi kwasami karboksylowymi, zawierającymi dwie lub więcej grup hydroksylowych w tej samej cząsteczce, z których jedna znajduje się w pozycji alfa. Do grupy tej należą: glukonolakton oraz kwas laktobionowy.Kwas laktobionowy stanowi połączenie jednej cząsteczki glukonolaktonu z cząsteczką D-galaktozy.


http://www.bio-med.pl/phas.html

Cytat:
Kwas laktobionowy otrzymywany w wyniku utleniania laktozy, należy do grupy polihydroksykwasów. W kosmetyce i kosmetologii znalazł zastosowanie jako substancja działająca powlekająco, osłaniająco, zmiękczająco, przeciwzapalnie. Kwas ten wiąże wodę tworząc na powierzchni skóry żelowy film, który ogranicza utratę wody(TEWL), powoduje, ze skóra staje się gładka i miękka.
Kwas laktobionowy posiada silne właściwości antyoksydacyjne czyli chroni naszą skórę przed wolnymi rodnikami. Pobudza syntezę kolagenu, zapobiega tworzeniu sie teleangiektazji, wzmacnia mechanizmy naprwacze, działa promieniochronnie. Kwas laktobionowy pozbawiony jest właściwości drażniących, może więc być stosowany do pielęgnacji skóry wrażlwiej i suchej. Wykorzystywany jest w leczeniu teleangiektazji i trądziku różowatego.


http://www.kosmetyka.eu/kwas-laktobionowy.html


U nas dostępne są preparaty Neostrata , niestety drogie:

http://www.bio-med.pl/pha1.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kesja


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 609


Wysłany: Nie Mar 02, 2008 14:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Miesiąc temu kupiłam serum Neostraty z 10% kwasu lactobionowego (w promocji cena ok 90zł ). Napaliłam się okrutnie po przeczytaniu literatury, ale niestety na mnie nie działa. Mam rozszerzone naczynka na jednym policzku, skóra jest b. płytko unaczyniona na całej twarzy więc rumieńce są na porządku dziennym. Niestety nie widzię żadnej poprawy wallbash Rozszerzone naczynka nawet nie drgnęły, rumieńce też świetnie się mają. O niebo lepsze efekty zauważyłam po serum z vit. C, ale bez felurka i propylenu tylko z lecytyną. Sama nie wiem w czym rzecz, wiele osób twierdzi że te kosmetyki to rewelacja itd. Stwierdziłam, że spróbuję dodawać liposomy, może wtedy będzie lepiej. Nie twierdzę, że serum jest nieskuteczne, może tylko ja jestem oporna na jego działanie.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Czw Cze 19, 2008 6:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


tu mozna kupic kwas laktobionowy, co ja zreszta zaraz uczynie jesli pomaga przy naczynkach i rosacei
http://www.zrobsobiekrem.pl/?34,kwas-laktobionowy
10g/18zl

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Nie Cze 22, 2008 18:55
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


To zdaj koniecznie relację jak się teoria ma do praktyki Cool
a tu jej (teorii) kolejna porcja, po polskiemu:
http://www.dermservice.com.pl/content/pl/files/...aktobionowego.doc
(wpływ kwasu na gojenie się ran, poparzenia słoneczne, trądzik różowaty, łojotokowe zapalenie skóry...).

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kesja


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 609


Wysłany: Pią Lip 11, 2008 18:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Jak myślicie czy w trakcie stosowania serum z kwasem laktobionowym przy ph 3,5 trzeba bezwględnie stosować filtry? Ostatnio jestem z nimi mocno na bakier Wink he, he wiem, że na tym forum brzmi to prawie jak herezja, ale będę wdzięczna za odpowiedź.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
PaniKota


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 623


Wysłany: Sro Sie 20, 2008 16:41
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


www.dmarkskincare.com/downloads/science10.doc, wersja html: http://64.233.183.104/search?q=cache:ANlERAWQNx...;client=firefox-a

wyciągnięte ciekawostki:

Its largest commercial use, however, is as a major constituent of organ preservation fluids during transplantation procedures. This is due to its ability to suppress tissue damage caused by oxygen radicals during organ storage and subsequent reperfusion, allowing organs to be preserved outside of the body for up to two days

Result: Lactobionic acid retained the greatest amount of water per mole of substance compared to known humectants (glycerol and sorbitol), other AHAs, salicylic acid and propylene glycol.

Lactobionic acid absorbed the greatest amount of water per mole of substance compared to known humectants (glycerol and sorbitol), other AHAs, salicylic acid and propylene glycol. Salicylic acid did not absorb any water and remained as a negative number indicating water was lost during the drying procedure.

Lactobionic acid is known to function as an antioxidant in tissues by inhibiting the production of hydroxyl radicals as a result of its iron chelating properties11. In addition, many PHAs and bionic acids function as classical antioxidants in that they are capable of preventing oxidation of other substances such as anthralin, hydroquinone and banana peel.

Based on these preliminary experiments, observations suggest that topical lactobionic acid may be useful in enhancing wound healing. Further studies need to be conducted to validate these findings.

Preliminary findings suggest that lactobionic acid causes a measurable increase in skin thickness.

_________________
I'm not a complete idiot, some parts are missing.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
PaniKota


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 623


Wysłany: Sro Sie 20, 2008 16:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



kesja napisał:
Jak myślicie czy w trakcie stosowania serum z kwasem laktobionowym przy ph 3,5 trzeba bezwględnie stosować filtry? Ostatnio jestem z nimi mocno na bakier Wink he, he wiem, że na tym forum brzmi to prawie jak herezja, ale będę wdzięczna za odpowiedź.

Chyba nie trzeba: http://findarticles.com/p/articles/mi_hb4393/is...112/ai_n15302185, ale najlepiej przejrzyj cały artykuł (i wklej go nam Wink) - ja sobie zachowuję free trial na highbeam na bezwzględnie konieczną okazję pracową.

_________________
I'm not a complete idiot, some parts are missing.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
kesja


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 609


Wysłany: Sro Sie 20, 2008 17:42
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dzięki za info

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jesienna


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 27


Wysłany: Pią Paź 10, 2008 11:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Witam,

Chciałabym przygotować prosty tonik z kw.laktobionowym 5%na wodzie destylowanej, przez jaki czas taki tonik może "wytrzymać" poza lodówką??

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anusika1


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 132


Wysłany: Pią Paź 10, 2008 11:43
Temat postu: kwas laktobinowy
Odpowiedz z cytatem


Witam
Dolaczam do pytania.
Chce zamowic kwas laktobinowy.
Prosze o porade jak przygotowac?.Czy ktos moze juz podzielic sie doswiadczeniami?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jesienna


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 27


Wysłany: Pią Paź 10, 2008 11:48
Temat postu: Re: kwas laktobinowy
Odpowiedz z cytatem



anusika1 napisał:
Witam
Dolaczam do pytania.
Chce zamowic kwas laktobinowy.
Prosze o porade jak przygotowac?.Czy ktos moze juz podzielic sie doswiadczeniami?



na stronie sklepu zrób sobie kremjest podany przepis na bazie hydrolatu i taki tonik ponoć może wytrzymać poza lodówką 3 tyg. tak się składa,że akurat nie mam hydrolatu, a mam kwas;hydrolaty nie są konserwowane, ale mimo wszystko wolałabym się upewnić ile może wytrzymać tonik na wodzie destylowanej, czy podobnie jak ten na hydrolacie??

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Muriel


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 477
Skąd: Głogów

Wysłany: Pią Paź 10, 2008 11:54
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



jesienna napisał:
Witam,

Chciałabym przygotować prosty tonik z kw.laktobionowym 5%na wodzie destylowanej, przez jaki czas taki tonik może "wytrzymać" poza lodówką??


3 tygodnie; przepis na prosty tonik jest tutaj:
http://www.zrobsobiekrem.pl/?tonik-z-kwasem-laktobionowym,90

_________________
Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jesienna


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 27


Wysłany: Pią Paź 10, 2008 11:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Muriel napisał:

jesienna napisał:
Witam,

Chciałabym przygotować prosty tonik z kw.laktobionowym 5%na wodzie destylowanej, przez jaki czas taki tonik może "wytrzymać" poza lodówką??


3 tygodnie; przepis na prosty tonik jest tutaj:
http://www.zrobsobiekrem.pl/?tonik-z-kwasem-laktobionowym,90


wiem dziekuję Smile tylko chodziło mi o to, czy mogę zastąpić hydrolat woda destylowaną i czy dalej on będzie mogł stac poza lodówką 3 tyg. Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Muriel


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 477
Skąd: Głogów

Wysłany: Pią Paź 10, 2008 12:03
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


W opisie kwasu jest takie zdanie:

cyt:"Rozpuszczalny w wodzie, w temperaturze pokojowej (pH roztworu 5% ok 3.5, 10% ok. 3.0)"

Czyli tak, bo ph wynosi 3,5
Smile

_________________
Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jesienna


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 27


Wysłany: Pią Paź 10, 2008 12:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Muriel napisał:
W opisie kwasu jest takie zdanie:

cyt:"Rozpuszczalny w wodzie, w temperaturze pokojowej (pH roztworu 5% ok 3.5, 10% ok. 3.0)"

Czyli tak, bo ph wynosi 3,5
Smile


Dziekuję Very Happy , chciałam się upewnić Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anusika1


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 132


Wysłany: Pią Paź 10, 2008 12:16
Temat postu: kwas laktobinowy
Odpowiedz z cytatem


Dzieki
A czy ktos moze sie pochwalic doswiadczeniami?
Czy zdaje on egzamin jako tonik? czy moze mozna jeszcze z czyms mieszac,i czy tylko na noc?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Muriel


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 477
Skąd: Głogów

Wysłany: Pią Paź 10, 2008 15:33
Temat postu: Re: kwas laktobinowy
Odpowiedz z cytatem



anusika1 napisał:
Dzieki
A czy ktos moze sie pochwalic doswiadczeniami?
Czy zdaje on egzamin jako tonik? czy moze mozna jeszcze z czyms mieszac,i czy tylko na noc?


Zdecydowanie lagodniejszy jest 10% laktobionowy niz 10% mlekowy. Zuzylam 100 ml.
Mam wrazenie, ze to jeden z niewielu kwasow, ktory mogą stosować osoby ze sklonnoscia do pekajacych naczynek krwonosnych.
Pozostawia przyjemne uczucie nawilzenia na skorze.
Ale moze to tylko moje wrazenia, w koncu stosowalam go krociotko. Wink

_________________
Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aniam69


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 519


Wysłany: Nie Mar 01, 2009 20:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Stosuje tonik 5% na wodzie destylowanej od około miesiąca i szczerze powiedziawszy nie widzę żadnego większego nawilżenia cery. Na to liczyłam najbardziej. Może inaczej, mimo że kwaśny - tonik nie wysusza, nie szczypie nawet nieco podrażnionej skóry, ale rewelacji na gębie nie czyni.
W przyszłości umieszam 10%, może wtedy poczuje różnicę?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Nie Cze 14, 2009 16:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Kwas laktobionowy złuszcza powierzchniową warstwę rogową naskórka, stymuluje fibroplasty do produkcji włókien kolagenowych, wpływa na produkcję glikozoaminoglikanów w skórze właściwej.

Cytat:
Ponadto dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza uszkodzenia tkanek spowodowane działaniem rodników tlenowych. Klinicznie kwas laktobionowy znalazł zastosowanie w pielęgnacji zniszczonej słońcem skóry i w zapobieganiu starzenia się skóry, a także w pielęgnacji pozabiegowej po peelingach czy laseroterapii.

W ostatnich latach wykazano korzystne działanie kwasu laktobionowego w leczeniu niektórych zapalnych chorób skóry takich jak wyprysk, trądzik różowaty czy łojotokowe zapalenie skóry. Nie ma natomiast danych dotyczących wpływu kwasu laktobionowego na układ naczyniowy skóry, dlatego w tej pracy wykorzystano kwas laktobionowy do leczenia wybranych chorób skóry o odmiennej etiopatogenezie, w których istotną rolę odgrywają zaburzenia naczyniowe. Pilotowe badania wykonano w przypadkach zaawansowanych teleangiektazji u pacjentów z trądzikiem różowatym, uszkodzeniami posteroidowymi skóry i przewlekłym odczynem fototoksycznym. Kwas laktobionowy stosowano w postaci 4% kremu aplikując go dwa razy dziennie przez okres 6 tygodni. Uzyskano całkowitą remisję lub znaczną redukcję teleangiektazji i zmiejszenie lub całkowite ustąpienie stanu zapalnego skóry.

Od chorego z przewlekłym odczynem fototoksycznym pobrano wycinki skórne przed i po leczeniu, w których zbadano układ naczyniowy skóry techniką mikroskopii konfokalnej. Wycinki, po skrojeniu na skrawki o grubości 60 cm, znakowano przeciwciałem skierowanym przeciw kolagenowi IV związanym z fluoresceiną, a następnie preparat badano laserem o długości fali 488 nm warstwa po warstwie co 1 cm uzyskując 60 obrazów z różnej głębokości preparatu. Następnie przy pomocy współpracującego z mikroskopem konfokalnym programu komputerowego z otrzymanych obrazów wykonano rekonstrukcję przestrzenną układu naczyniowego skóry.

Przeprowadzone badania wykazały znaczną redukcję liczby teleangiektazji po leczeniu, a także zmniejszenie ich światła, oraz odbudowę prawidłowej architektury układu mikrokrążenia skóry. Wyniki pilotowych badań wskazują na korzystny wpływ kwasu laktobionowego na zaburzenia naczyniowe o typie teleangiektazji i regulację mikrokrążenia w układzie naczyniowym skóry.

Cezary Kowalewski
Klinika Dermatologiczna AM w Warszawie
http://www.dermservice.com.pl/literatura


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mike


Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 215


Wysłany: Pon Paź 12, 2009 11:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Chcialbym zasiegnac opinii na temat peelingu PHA-AZA 25% ktory chce kupic.Czy wg Was warto,czy preparat jest wart swej ceny (ok.150zl)?"

http://img514.imageshack.us/i/dsci0001b.jpg/

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Pon Paź 12, 2009 13:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Według mnie - nie warto. Spokojnie jesteś w stanie sam coś takiego zrobić Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mike


Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 215


Wysłany: Pon Paź 12, 2009 13:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


No wlasnie,ale ja nie lubie sie bawic w robienie wlasnorecznych kosmetykow,dlatego wolalbym co kupionego;)
Poczatkowo chcialem kupic sobie kwas salicylowy 10% i nim sie zluszczac,ale uznalem,ze bedzie zbyt drazniacy,jako ze na co dzien stosuje Isotrexin.Pomyslalem wiec ze ten preparat z PHA moze sie sprawdzic,jako ze jest ponoc bardzo malo drazniacy.Chcialbym sie dowiedziec po prostu,czy jego sklad jest ok,czy rzeczywiscie cos zdziala,bo ja szczerze mowiac nadal sie na tym slabo znam;D

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 681


Wysłany: Pon Paź 12, 2009 14:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Niemożliwe jest, niestety, ocenienie czy coś zdziała. Wiesz, jeśli nie przeraża Cię taka kwota, to możesz spróbować. Ja bym tyle nie wydał na coś, co o wiele taniej można zrobić samemu. I w sumie nie wiadomo, czy 25% to jest każdego (wątpliwe), czy sumarycznie (jeśli tak, to po ile?).

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mike


Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 215


Wysłany: Pon Paź 12, 2009 22:05
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Sluszna uwaga,zreszta nawet kobieta sprzedajaca ten produkt nie potrafila mi powiedziec,czy 25% to ilosc kazdego z kwasow czy razem wzietych.Po glebszym zastanowieniu,odpuszczam sobie ten produkt,choc przyznam,ze liczylem iz bedzie to dobry wybor przy stosowaniu Iso,bo mam mase przebarwien i potrzebuje czegos co dodatkowo bedzie zluszczac mi skore,aczkolwiek moze samo Iso wystarczy.Poczytam tez wiecej o domowym peelingu salicylem i chyba w to sie pobawie.Dzieki za pomoc;)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gocha1234


Dołączył: 02 Mar 2010
Posty: 4


Wysłany: Czw Mar 04, 2010 14:09
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dziewczyny czy jesli wczesniej uzywalam specyfiku z kwasem glikolowym 6% na cala twarz (równiez na powieki i pod oczami) bez zadnego dyskomfortu i podraznien, to czy myslicie ze moglabym teraz bezpiecznie nakladac kwas PHA 12% na cala buzie (rowniez na powieki i pod oczami)?Myslalam o zakupieniu Bionic Neostraty.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Czw Mar 04, 2010 17:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


tak, spokojnie będziesz mogła stosować Bionic, kwasy PHA są polecane dla cer wrażliwych
Cytat:
oraz przy chorobach skóry przy których nie może być efektu podrażnienia (rozszerzone naczynka krwionośne, trądziku różowatego itp.)
http://www.zrobsobiekrem.pl/?kwasy-pha,40

używałam kiedyś Bionica i nie jest to mocny kaliber, Lotion jest najmocniejszy 15% kwasów PHA

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Czw Mar 11, 2010 0:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Kwas laktobionowy w emulsji opartej na nowym emulgatorze-porównanie z kwasem glikolowym
Autorzy pracy, która okazała się ostatnio na łamach Journal of Cosmetic Dermatology, porównywali pod względem skuteczności i tolerancji kwas laktobionowy z kwasem glikolowym.
http://www.innovia.pl/aktualnosci/_kwas_laktobi...em_glikolowym.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Sro Mar 24, 2010 9:20
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


dziś zrobiłam oględziny swojej buźki i muszę stwierdzić, że po 10 tygodniach używania kwasu laktobionowego ( pierwszy m-c 10% lacto+ dodatki raz dziennie, drugi m-c 15% lacto+ dodatki dwa razy dziennie) widzę różnicę jeśli chodzi o naczynka, policzki nie są różowe, a naczynka wyraźnie obkurczone

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 2
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Retinoidy i kwasy
Idź do strony 1, 2  Następny
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB