nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Inne formy witaminy C

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3436


Wysłany: Nie Mar 19, 2006 1:12
Temat postu: Inne formy witaminy C
Odpowiedz z cytatem


Inne formy witaminy C:

Ascorbyl palmitate

Arrow rozpuszczalna w tłuszczach, słabsza, stabilniejsza forma witaminy C niż kwas askorbinowy, ale wciąż niestabilna. W przeciwieństwie do kwasu askorbinowego nie wpływa na syntezę kolagenu.
Na niekorzyść tej formy witaminy C świadczy jak na razie jedno badanie, które stwierdza, że ascorbyl palmitate może przyspieszać uszkodzenia skóry wywołane promieniowaniem UV:
Vitamin C derivative ascorbyl palmitate promotes ultraviolet-B-induced lipid peroxidation and cytotoxicity in keratinocytes
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ool=pubmed_docsum
Cytat:
Among the preventative and protective strategies against the harmful effects of ultraviolet radiation to the skin is the application of antioxidants. Ascorbic acid has been shown to protect against sunburn, delay the onset of skin tumors, and reduce ultraviolet-B-radiation-induced skin wrinkling. In this work, we sought to determine the antioxidative properties of a lipid-soluble derivative of ascorbic acid, ascorbic acid-6-palmitate. We found that ascorbic acid-6-palmitate reduced cellular levels of reactive oxygen species following ultraviolet B irradiation. Treatment of keratinocytes with ascorbic acid-6-palmitate inhibited ultraviolet-B-mediated activation of epidermal growth factor receptor, extracellular regulated kinases 1 and 2, and p38 kinase because of its ability to prevent reduced glutathione depletion and scavenge hydrogen peroxide. Ascorbic acid-6-palmitate strongly promoted ultraviolet-B-induced lipid peroxidation, c-Jun N-terminal kinase activation, and cytotoxicity, however. End products of lipid peroxidation, such as 4-hydroxy-2-nonenal, have been reported to mediate stress-activated protein kinase activation and cell toxicity in epithelial cells. The lipid component of ascorbic acid-6-palmitate probably contributes to the generation of oxidized lipid metabolites that are toxic to epidermal cells. Our data suggest that, despite its antioxidant properties, ascorbic acid-6-palmitate may intensify skin damage following physiologic doses of ultraviolet radiation.


Tetrahexyldecyl Ascorbate

Arrow stabilna, rozpuszczalna w tłuszczach forma witaminy C.
W poniższym artykule jest mowa o łączeniu w jednym produkcie różnych form wit.C - rozpuszczalnej w tłuszczach (w badaniu użyto właśnie Tetrahexyldecyl Ascorbate 7%) i rozpuszczalnej w wodzie (kwas askorbinowy 10%). Taka mieszanka może mieć silniejsze właściwości antyoksydacyjne i zapewniać lepszą penetrację: http://www.smartskincare.com/treatments/anhydrous_vitc_combo.html
Cytat:
Anhydrous vitamin C combo, possibly the best of both worlds

There is some evidence that combining water soluble and oil-soluble forms of vitamin C may provide synergistic skin benefits through broader antioxidant protection and better penetration. However, combining high concentrations of oil and water-soluble active ingredients is often technically difficult using typical skin care vehicles. Fortunately, in the case of vitamin C, some anhydrous vehicles allow to combine high potency vitamin C with its oil-soluble derivatives while providing the extra stability of water-free base. For example, one can combine L-ascorbic acid (water soluble) and tetrahexyldecyl ascorbate (oil-soluble) in an anhydrous vehicle. A study of such a formula, conduced by Drs Fitzpatrick and Rostan, was published in Dermatological Surgery (a peer-reviewed journal) in 2002. The researchers used a combination of L-ascorbic acid and tetrahexyldecyl ascorbate in anhydrous polysilicone gel base applied to one-half of the face vs. inactive polysilicone gel base applied to the opposite side. The researchers concluded that the formulation produced "clinically visible and statistically significant improvement in wrinkling when used topically for 12 weeks" and that "the improvement correlated with biopsy evidence of new collagen formation."

Pełny tekst dotyczący tego badania jest tu:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ool=pubmed_docsum


Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

Arrow rozpuszczalna w wodzie, stabilna przy neutralnym pH forma witaminy C. Jest dobrym wyborem dla osób z bardzo wrażliwą skórą, która nie toleruje mocno kwasowych ser na bazie kwasu askorbinowego. Antyoksydacyjne właściwości MAP są kilkakrotnie mniejsze niż kwasu askorbinowego o tym samym stężeniu, tak więc aby serum na bazie MAP było efektywne - stężenie MAP musi być wysokie (co najmniej 15%).
W podobnym stopniu co kwas askorbinowy pobudza syntezę kolagenu:
Regulation of collagen synthesis in human dermal fibroblasts by the sodium and magnesium salts of ascorbyl- 2- phosphate.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...amp;dopt=Abstract
Cytat:
Ascorbic acid has been shown to stimulate collagen synthesis in dermal fibroblasts by increasing the rate of transcription of collagen genes. Experiments involving the use of ascorbic acid require daily supplementation due to the instability of the molecule in aqueous solutions. In order to provide a more stable alternative to ascorbic acid, two salts of ascorbyl-2-phosphate, having a greater chemical stability than ascorbic acid, were tested for their ability to stimulate collagen synthesis in monolayer fibroblast cultures. The concentration and time dependence of their activities were compared with ascorbic acid. The magnesium salt of ascorbyl-2-phosphate was found to be equivalent to ascorbic acid in stimulating collagen synthesis in these assays, while the sodium salt required at least a tenfold greater concentration to produce the same effect as ascorbic acid. Solutions of either ascorbic acid or the ascorbyl-2-phosphate analogs (at 10 mM) in phosphate-buffered saline (PBS) were relatively stable as shown by their decay rates and their ability to stimulate collagen synthesis even after nine days in solution prior to testing their effects on cultured cells. Ascorbic acid was unstable at neutral pH compared to solutions of either sodium or magnesium ascorbyl-2-phosphate. These data support the use of magnesium ascorbyl-2-phosphate in experiments where stability of ascorbic acid is a concern, e.g. in long-term cultures or in in vivo studies.


Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP)

Arrow rozpuszczalna w wodzie, stabilna przy neutralnym pH forma witaminy C. Antyoksydacyjne właściwości SAP są również kilkakrotnie mniejsze niż kwasu askorbinowego, a jeśli chodzi o wpływ na syntezę kolagenu potrzeba ponad dziesięciokrotnie wyższego stężenia by uzyskać podobny efekt (ostatni link).
SAP ma jednak dodatkową zaletę - silne antybakteryjne właściwości, pozwalające już w stężeniu 1% wpływać na Proprionibacterium acnes. W poniższym badaniu zastosowano także przez okres 12 tygodni emulsję O/W z 5% SAP - znaczącą poprawę w przypadku trądziku uzyskano u prawie 80% badanych:
Sodium ascorbyl phosphate shows in vitro and in vivo efficacy in the prevention and treatment of acne vulgaris.
http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.111...2494.2005.00263.x
Cytat:
Acne vulgaris is the most common inflammatory skin disorder and jeopardizes seriously the facial impression of a person. Development of acne involves a complex relation among several causes. Treatment and prevention success can be archived by affecting the main contributors positively like Proprionibacterium acnes or lipid oxidation leading to inflammatory reactions and follicular keratinization. Vitamin C tends to break down in cosmetic formulations resulting in a brownish discoloration. Sodium ascorbyl phosphate (SAP) represents a stable precursor of vitamin C that ensures a constant delivery of vitamin C into the skin. We were able to show that 1% SAP has a strong antimicrobial effect with a log reduction of 5 after 8 h on P. acnes in a time-kill study. Further on in a human in vivo study with 20 subjects an SAP O/W formulation significantly prevents the UVA-induced sebum oxidation up to 40%. Finally, we performed an open in vivo study with 60 subjects with a 5% SAP lotion over 12 weeks. The efficacy ranked as excellent and good of SAP was 76.9%, which was superior compared with a widely prescribed acne treatment. In conclusion, these data show that SAP is efficient in the prevention and treatment of acne vulgaris. SAP can be used in a non-antibiotic and effective treatment or co-treatment of acne with no side effects, which makes it particularly attractive for cosmetic purposes.


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 1890


Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:13
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A ja jeszcze chciałam spytać Was o Tetrahexyldecyl Ascorbate. Dlaczego sugerowane stężenie tej formy wynosi do 10%, a SVR w HYDRACID C 20 ładuje aż 20% tego surowca?????

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem


Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 764


Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 1:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


wit. c w postaci olejowego Tetrahexyldecyl Ascorbate (vel Ascorbyl Tetraisopalmitate) jest rowniez w nowej wersji serum Pauli Begoun Super Antioxidant Concentrate EUR 25/30 ml
http://www.paulaschoice-eu.com/skin-care/antiox...ntrate-serum.html
Cytat:
Cyclopentasiloxane, Dimethicone (silicone slip agents/suspending agents), Tetrahexyldecyl Ascorbate (stabilized vitamin C/antioxidant), Palmitoyl Tripeptide-5 (cell-communicating ingredient), Tocotrienols, Tocopherol (vitamin E/antioxidants), Ubiquinone (coenzyme Q10/antioxidant), Alpha Lipoic Acid (antioxidant), Tocopheryl Acetate (vitamin E/antioxidant), Magnesium Ascorbyl Phosphate (stabilized vitamin C/antioxidant), Ferulic Acid, Caffeic Acid (antioxidants), Beta-Glucan (anti-irritant), Saccharomyces/Selenium Ferment (skin-conditioning agent/antioxidant), Superoxide Dismutase (antioxidant), Epigallocatechin Gallate (green tea-derived antioxidant), Ergothioneine (mushroom-derived antioxidant), Glutathione (fruit-derived antioxidant), Xanthophyll (antioxidant pigment), Glycine Soja (Soybean) Seed Extract (antioxidant), Ceramide 3 (skin-identical ingredient), Arctostaphylos Uva Ursi Leaf Extract (anti-inflammatory agent), Lupinus Albus Seed Extract, Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract (antioxidants), Elaeis Guineensis (Palm) Oil (emollient), Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol (preservatives), Ethylhexylglycerin, Hexylene Glycol (slip agents)


i w mniejszej ilosci w pozostalych serach antyoksy:
http://www.paulaschoice-eu.com/skin-care/antiox...rate-serum-2.html
http://www.paulaschoice-eu.com/skin-care/antiox...rate-serum-2.html

przy innej okazji wrzuce podbudowe teoretyczna dla stosowania tej formy, czyli dwa dodatkowe badania, ktorych nie ma ani tu w watku ani na stronach sklepow rozprowadzajacych ten polprodukt. wymieniane jest tylko to z pierwszego postu w tym watku, ktore wykazuje skutecznosc lacznego stosowania z kw. askorbinowym


Ostatnio zmieniony przez ayem dnia Wto Lut 16, 2010 0:58, w całości zmieniany 1 raz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kesja


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 608


Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 9:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Super skład applause Właściwie wszystkie najskuteczniejsze składniki jakie oferuje przemysł kosmetyczny,jest tam nawet tripeptide, i cena jest dosyć przystępna Rolling Eyes Ciekawe jakie jest stężenie witaminy C i tripeptydu czyli Palmitoyl Tripeptide-5? Ze składu niewiele można wydedukować thinking Ktoś może wie coś na ten temat? Są jakieś informacje w necie?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
midsummer


Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 168
Skąd: kraków

Wysłany: Nie Sty 17, 2010 14:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Kurcze, po co wcisneli tam ten silikon. Bez tego ten koncentrat to byłby ideał. Używał w ogóle ktoś tego ?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 1890


Wysłany: Nie Sty 17, 2010 19:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


silikon zwiększa stabilność składników podatnych na utlenianie, zwiększa też przenikanie substancji czynnych rozpuszczalnych w olejach

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gocha1234


Dołączył: 02 Mar 2010
Posty: 4


Wysłany: Czw Mar 04, 2010 13:59
Temat postu: Która forma wit. C skuteczniejsza
Odpowiedz z cytatem


Witam,
Niestety nie znam sie na biochemii, wiec moze Wy mi pomozecie:)Czy 20% stężenie formy witaminy C zwanej Ascorbyl Methylisanol Pectinate jest rownie skuteczne jak 20% stężenie formy witaminy C zwanej Tetrahexyldecyl Ascorbate? Chodzi mi przede wszystkim o ujędrnienie skóry....Facial C Lotion Mene Moy zawiera tę pierwszą formę, a Hydracid C20 tę drugą - zastanawiam sie który kupic ...

Wklejam składy obu:

Facial C Lotion:
Ingredients: Water (Aqua), Ascorbyl Methylsilenol Pectinate, Glycolic Acid, Propylene Glycol Celeth-3 Acetate, Propylene Glycol, Ammonium Hydroxide, Phytic Acid, Shea Butter (Butyrospermum Parkii), DEA-Cethyl Phosphate, Tocopheryl Acetate, Retinyl Palmitate, Cholesterol, PEG-40 Stearate, Cethyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Green Tea (Camellia Oleifera Seed)Extract, Grape (Vitis Vinifera) Seed Extract, Magnesium Aluminum Sillicate, Sorbitan Stearate, Xanthan Gum, Diazolidinyl Urea, Citrus Fragrance, Soybean Protein, Sorbic Acid, BHT.

Hydracid C20:
Aqua (Purified Water), Ascorbyl Tetraisopalmitate, Cyclopentasiloxane, Methyl Methacrylate Crosspolymer, SMyristyl Alcohol, Sorbitol, PEG-100 Stearate, Glyceryl Stearate, Xylitylglucosides, Pentylene Glycol, Glycerin, Butyrospermum ParkII Butter (Shea Butter), Myristyl Glucoside, Dimethicone, Anhydroxylitol, Xylitol, Xanthan Gum, Parfaffinum Liquidum (Mineral Oil), Citric Acid, Sodium Citrate, Silica, Propylparbaen, Methylparaben, Parfum, Cl 15985.

Dziękuję!

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
koletynka


Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 130
Skąd: Stord,Norwegia

Wysłany: Pon Sty 31, 2011 8:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



midsummer napisał:
Kurcze, po co wcisneli tam ten silikon. Bez tego ten koncentrat to byłby ideał. Używał w ogóle ktoś tego ?


Ja uzywam koncentratu od okolo roku, prawie codziennie i jest to moj ulubiony kosmetyk na dzien. Ma lekko olejowa konsystencje, ale wchlania sie na mojej skorze do matu, jest swietna baza pod podklad mineralny.
Jednak nie radzi sobie z poretinoidowym przesuszeniem, dlatego czasami musze go zastapic czyms bardziej tresciwym. Bez problemu klade na niego filtr. Tyle ze uzywam filtra w sprayu z Pauli, wiec on tez dobrze sie wchlania. Nie wiem jak koncentrat sprawowalby sie w polaczeniu z innym filtrem.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wiszedi


Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 18
Skąd: rzeszów

Wysłany: Wto Lut 22, 2011 14:00
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dziewczyny mam pytanie: czy do regulacji ph serum z wit C i HA małym mogę użyć kwasu migdałowego zamiast mlekowego (nb którego aktualnie nie mam na stanie) ?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

© Forum Urody
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group