nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Forumowy słowniczek

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Ogólna tematyka
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
tanatos


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 913
Skąd: Wrocław

Wysłany: Sro Sie 02, 2006 18:59
Temat postu: Forumowy słowniczek
Odpowiedz z cytatem


A


AHA - alfahydroksykwasy nalezą do kwasów rozpuszczalnych w wodzie. Preparaty z kwasami AHA sa polecane dla skóry suchej, zgrubiałej oraz zniszczonej opalaniem, są również pomocne w przypadku cery trądzikowej, zwłaszcza w wyższych stężeniach stosowanych w gabinetach dermatologicznych.
Są to kwasy zobojętnione, rozpuszczalne w wodzie. W kosmetyce najczesciej sa stosowane:
- Kwas glikolowy, (hydroksyoctowy) otrzymywany z soku trzciny cukrowej,
- Kwas winowy (dihydroksybursztynowy) wystepujacy w winogronach i winie,
- Kwas mlekowy (alfa-hydroksypropionowy) powstaje podczas fermentacji cukru mlekowego i innych cukrów, wystepuje w kwasnym mleku, zurach, kiszonych warzywach i owocach,
- Kwas jablkowy, (hydroksyetanodikarboksylowy) wystepujacy w wielu owocach,
- Kwas cytrynowy (dihydroksybursztynowy) wystepujacy w winogronach i winie.
Kompleks tych kwasów skutecznie usuwa martwy naskórek zamykajacy ujscia gruczolów lojowych. Reguluje takze pH skóry.
http://www.mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=987
Płyn do twarzy i ciała z kwasami AHA i BHA

ALA - kwas alfa-linolenowy, należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, zawarty w siemieniu lnianym, oleju z siemienia, zielonych luściastych warzywach, orzechach włsoskich o brazylijskich, oleju rzepakowym i sojowym.

Alantoina - pochodzenia różnego, otrzymywana jest z kory kasztanowca. Bardzo popularna w przemyśle kosmetycznym dzięki właściwościom szczególnie przyjaznym dla skóry.
Substancja chroniąca skórę przed drobnymi uszkodzeniami, zranieniami, otarciami i oparzeniami słonecznymi. Kremy z alantoiną polecane są osobom z trądzikiem i widocznymi na skórze konsekwencjami zmian trądzikowych w celu ich likwidacji. Nadaje się również dla dojrzałej, suchej skóry, znajduje zastosowanie w produktach do pielegnacji niemowląt. Także składnik preparatów do higieny jamy ustnej.
Alantoina wygładza, leczy rany, łagodzi podrażnienia, pobudza tworzenie się komórek, uważana jest za dawcę wilgoci.

Aloe vera - gatunek bylin należący do rodziny aloesowatych. Pochodzi z terenów Afryki i Azji Mniejszej. Aloe Vera bogaty jest w witaminy: B2, B6, C, składniki mineralne, aminokwasy i inne bioaktywne substancje, wykazuje dzialanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.
Aloes (aloe vera)
http://mazidla.com/index.php?page=shop.product_...art&Itemid=27

Alpha-lipoic acid - kwas liponowy, jest jednym z najbardziej wszechstronnych antyoksydantów, ponieważ ma zdolność neutralizowania szerokiego spektrum wolnych rodników, zmniejsza negatywne skutki działania wolnych rodników o 30-40% i „uodparnia” komórki na działanie promieniowania UVB.
http://www.bulkactives.com/ala.htm
Kwas liponowy
Kwas liponowy - przepisy, wrażenia

Arbutyna - hydroquinone-beta-D-glucopyranoside, 4-hydroxyphenyl-beta-D-pyranoside, Substancja rozpuszczalna w wodzie, higroskopijna,pochodna hydrochinonu, uzyskała opinie rownie skutecznej w usuwaniu zmian pigmentowych, będąc jednocześnie środkiem od hydrochinonu dużo łagodniejszym. Ponadto arbutyna ma działanie ochronne przed promieniowaniem UVB i UVC.
Arbutyna

Ascorbic Acid - Kwas askorbinowy to związek organiczny, pochodna glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy. Enancjomer L(+) kwasu askorbinowego zwany jest witaminą C.
http://www.wizaz.pl/witaminy_i_kosmetyki_wit_c.php
Serum C+E - FAQ
Serum z wit. C&E - przepisy i modyfikacje

Ascorbyl palmitate - rozpuszczalna w tłuszczach, słabsza, stabilniejsza forma witaminy C niż kwas askorbinowy, ale wciąż niestabilna. W przeciwieństwie do kwasu askorbinowego nie wpływa na syntezę kolagenu.
Inne formy witaminy C


B


Beta glukan - pozyskiwany z owsa i z drożdży. Pochądzący z obu tych źródeł beta glukan może być stosowany jako suplement diety albo aplikowany na skórę, gdzie wykazuje pozytywne na nią działanie: wspomaga wzrost keratynocytów, gojenie skóry, łagodzi podrażnienia, są nawet badania sugerujące, że beta glukan może stymulować proces odnowy kolagenu.
Beta glukan
http://www.bulkactives.com/betaglucan.htm
http://www.bulkactives.com/betaglucan.htm

Beeswax - wosk pszczeli ma konsystencję stałą i barwę od białej poprzez żółtą do ciemnobrązowej. Jego zapach zbliżony jest do aromatu miodu. Jest twardy, przezroczysty i nie tłusty. Topi się w temperaturze około 65 stopni. Wosk stanowi mieszaninę kwasów, hydroksykwasów, alkoholi, estrów i węglowodorów. Jest niestrawny i dlatego jest produktem pszczelim najrzadziej stosowanym w lecznictwie. Używa się go przede wszystkim do wyrobu świec, impregnacji, konserwacji dzieł sztuki, sporządzania kitów, do wyrobu maści, kremów i pomadek.
Balsamy do ust - ogólne zasady i przepisy

Benzyl alcohol - C6H5CH2OH, czyli fenylokarbinol - jest to ciekły, bezbarwny alkohol aromatyczny , występuje w olejkach eterycznych (hiacyntowy, jaśminowy). Posiada ostry, piekący smak. Podany na skórę działa znieczulająco. Dodawany do kosmetyków jako zapach i rozpuszczalnik niektórych substancji.

BHA - Kwasy organiczne wykorzystywane w kosmetyce od 1995 roku. Odblokowuja pory zapobiegajac w ten sposób tworzeniu ognisk zapalnych skóry, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków. Maja równiez dzialanie antybakteryjne.
http://www.mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=988
Emulsja z BHA (do dyskusji)
Płyn do twarzy i ciała z kwasami AHA i BHA
Produkty z kwasami BHA - beta hydroxy acids

BHT - syntetyczny antyoksydant, zwiększa trwałość serum na bazie wyciągów ziołowych bogatych w antyoksydanty typu polifenole, izoflawony:
BHT - rozpuszczalność, stężenia itp.

Bisabol - Alfa bisabol substancja aktywna występująca w rumianku, ale istnieją także formy syntetyczne. przyspiesza proces naturalnego gojenia się skóry, łagodzi stany alergiczne i zaczerwieniania.

Bromelaina - to enzym wyodrębniony z soku mlecznego ananasa Ananas Comosus. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
Zastosowana zewnętrznie, w peelingu enzymatycznym, delikatnie złuszcza martwe komórki naskórka oraz działa łagodząco, pomagając w regeneracji podrażnionej skóry.
Peeling z bromelainą
http://mazidla.com/index.php?page=shop.product_...art&Itemid=27

Butylparaben - C11H14O3, czyli p-hydroxibensoesyra-butylester, Butagin. Stosowany w stężeniu 0,2-0,4% do konserwacji kosmetyków i leków. W skórze (po zastosowaniu zewnętrznym) i w żołądku (po podaniu doustnym) jest hydrolizowany do kwasu hydroksybenzoesowego.


C


Camelia sinensis – green tea

Carrot oil - olej marchwiowy,macerat marchwiowy, zawiera przede wszystkim karoteny, tokoferole i inne substancje rozpuszczalne w stadium olejowym.
Olej (macerat) z marchwi jest wykorzystywany w kosmetyce głównie z powodu bogactwa naturalnych karotenów, które stosuje się w preparatach przeciwstarzeniowych i nawilżających.
Główna substancja czynna oleju, czyli prowitamina A (beta-karoten), która pod wpływem witaminy E przekształca się w skórze w witaminę A, pełni przede wszystkim funkcje regulacyjne i pomaga zachować dobrą kondycję skóry.
http://www.wizaz.pl/images/oleje_roslinne/?o=marchew#maceraty
http://mazidla.com/index.php?page=shop.product_...art&Itemid=27

Centella Asiatica - wąkrotka azjatycka, to roślina z rodziny baldaszkowatych Umbelliferae. Zawiera saponiny trójterpenowe, związki kumarynowe, glikozydy fenolowe, asjatykozydy, kwas asjatowy (asiatic acid), kwas madekassiowy, kwasy fenolowe, fitosterole, witaminy, poliiny, alkaloidy (hydrokotylina), gorycz walarynę (welarynę), kwas glutaminowy, serynę, alaninę.
Wyciągi z rośliny działają silnie antyseptycznie, przeciwzapalnie i pojędrniająco. Stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny. Wzmagają syntezę kwasu hialuronowego. Roślina ma zdolnośc modyfikowania struktury skóry i warstwy podksórnej. Przyśpiesza gojenie ran, zmienia strukturę blizn, dzięki czemu można je wygładzić i zmniejszyć ich przebarwienie. Wąkrotka (Centella) zapobiega celulitis i hamuje powstawanie zmarszczek. Hamuje rozwój cellulitis. Wąkrotka wygładza skórę i poprawia jej nawodnienie. Preparaty wąkrotki podane doustnie działają psychotonicznie. Centella jest wykorzystywana do leczenia wyprysków, bliznowców, blizn, trądziku, cellulitis, ran, odleżyn i oparzeń.
Ekstrakt z Centella Asiatica (gotu kola, wąkrotka azjatycka)
http://mazidla.com/index.php?page=shop.product_...art&Itemid=27

Citric acid - Kwas cytrynowy (nazwa systematyczna - kwas 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy) to związek organiczny, hydroksykwas trikarboksylowy o wzorze sumarycznym C6H8O7*H2O.Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w przemyśle spożywczym.
Kwas cytrynowy - citric acid

Canolamidopropyl Betaine - łagodny tensyd, aktywnie myjący, odpowiedzialny za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów. Stosowany w płynnych mydłach, szamponach, płynach do mycia twarzy i kąpieli, żelach pod prysznic.

Cetyl Alkohol - alkohol cetylowy,woskowate, białe płytki lub kulki.Alkohol cetylowy topi się w temperaturze około 50°C. Nadaje się do kremów dla cery tłustej i zanieczyszczonej, a także do żeli pod prysznic, mleczka kosmetycznego, szamponów i balsamów do ciała i do włosów. Sprawia, że skora jest miękka i elastyczna. Alkohol cetylowy działa matująco na skórę.
http://www.jaworek.net/kosmetyki/surowce_stabilizatory.php

Cocoa butter - masło kakaowe,beżowy, stały, kruchy tłuszcz.W temperaturze pokojowej jest tłuszczem stałym, topi się w temperaturze 32-34°C. Masła kakaowego nie można zbyt silnie podgrzewać, gdyż traci wówczas swoje właściwości stabilizujące.Może działać komedogennie czyli zaskórnikotworczo.
http://www.jaworek.net/kosmetyki/surowce_stabilizatory.php

Coconut oil - olej kokosowy,olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzecha.Olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90%), ok. 44% kwasu laurynowego, ok. 18% kwasu mirystynowego, ok. 11% kwasu palmitynowego, 6% kwasu stearynowego, ok. 7% kwasu olejowego, ok. 2% kwasu linolowego i 12% kwasu linolenowego.
http://www.wizaz.pl/images/oleje_roslinne/?o=kokos#opis
http://www.jaworek.net/kosmetyki/surowce_oleje_stale.php
Olej kokosowy jako odżywka na włosy

Coenzyme Q10 - 2,3-dimetoksy-5-metylo-6-poli-izoprenylo-benzochinon, czyli ubichinon (ubidecarenone, ubiquinone). Jest to wymiatacz wolnych rodników i aktywator dehydrogenaz oraz cytochromu.Usuwa wolne rodniki, zapobiega uszkodzeniu DNA.
Idebenone - efektywność przy stężeniu 0,5% i 1%

Cotton oil - olej z nasion bawełny indyjskiej otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno,wywiera regenerujący wpływ na tkanki skórne, poprawia krążenie miejscowe w miejscu aplikacji, powodując rewitalizację skóry właściwej.
http://mazidla.com/index.php?page=shop.product_...art&Itemid=27


D


DHA – 1, 3- dihydroxyacetone, związek o charakterze cukrowym. Zabarwienie skóry powodowane przez DHA jest efektem reakcji chemicznej między DHA a aminokwasami występującymi w warstwie rogowej naskórka. Zabarwienie zwykle pojawia się po około 1-2 godzinach od nałożenia preparatu, osiągając maksimum po ok. 6 godzinach. Ponieważ komórki w warstwie rogowej naskórka ulegają stale procesowi złuszczania, dlatego opalenizna z czasem blednie i znika.
http://www.mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=909

DMAE - dimethylaminoethanol - bezbarwny, przezroczysty płyn o lekko amoniakowym zapachu, dobrze rozpuszcza się w wodzie.
W stosowaniu i przechowywaniu należy unikać łączenia DMAE z silnymi kwasami i oksydantami. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w chłodnym miejscu.
DMAE


E


EDTA - kwas etylenodiaminotetraocto, środek chelatujący (związki organiczne), który dodaje się do produktów kosmetycznych, aby mógł wytworzyć z jonami metali kompleks (całość) przez co może wpłynąć na stabilność i/lub wygląd kosmetyków.

EGCG (INCI: epigallocatechin gallate) - galusanian epigalusokatechiny, substancja zawarta w zielonej herbacie, antyoksydant;

Elastin – elastyna, białko strukturalne o budowie włókienkowej z grupy skleroprotein; występuje w tkance łącznej razem z kolagenem i nadaje elastyczność więzadłom, ścięgnom i ścianie aorty (stanowi 60% ich suchej masy); jest bardziej oporna na enzymy proteolityczne niż kolagen; ulega hydrolizie pod działaniem specyficznego enzymu - elastazy; nierozpuszczalna w wodzie, rozcieńczonych roztworach soli, kwasów i zasad; występuje u wszystkich kręgowców.

Ellagic acid - Kwas elagowy, ma właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia ściany komórek w efekcie czego są odporniejsze na inwazję wolnych rodników, utratę wody, chroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV.
Kwas elagowy (ellagic acid)

EPA - kwas eikozapentaenowy, należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, zawarty w oleju ryb morskich i wodorostach morskich

Etanol - alkohol etylowy, ethanol, ethyl alcohol to związek organiczny z grupy alkoholi o wzorze C2H5OH. W temperaturze pokojowej jest to bezbarwna, palna ciecz o charakterystycznej woni i piekącym smaku. Miesza się z wodą w dowolnym stosunku.
Mieszanina 95,6% etanolu z wodą jest popularnie nazywana spirytusem. Jest to mieszanina azeotropowa i dlatego nie można uzyskać przez prostą destylację etanolu 100%. Etanol 100% jest nazywany alkoholem absolutnym, a jego otrzymanie wymaga jego ekstrakcji ze spirytusu przy pomocy eteru dietylowego lub benzenu i ponownej destylacji.

Ethylparaben - C9H10O3, czyli p-hydroxyl-bensoesyra-etylester, p-hydroxibensoesyra-etylester, Nipagin A. Stosowany do konserwacji kosmetyków i leków. Rozpuszcza się w glikolach, acetonie, alkoholach i eterach.

Exfocellia - stabilizowane w ciekłych kryształach enzymy typu proteaz o działaniu keratolitycznym. Działa złuszczająco i wygładzająco, przywracając skórze prawidłowy koloryt i gładkość. Zapobiega nadmiernej pigmentacji, rozjaśnia plamy i przebarwienia.
Exfocelia - propozycja


F

Ferulowy kwas - ferulic acid, coniferic acid ; wzór : C10H10O4; na ogół biały krystaliczny proszek; rozpuszczalny w wodzie (lepiej letniej niż zimniej), etanolu, isopropanolu.
Kwas ferulowy (ferulic acid)

Flavonoids - Flawonoidy to jeden z typów substancji fitochemicznych (nazwa pochodzi od greckiego słowa phyto - roślina), które znajdują się w roślinach. Jest ich bardzo wiele - około 7000. Występują m.in. w owocach (szczególnie cytrusowych), warzywach (np. pomidorach, brokułach, papryce, sałacie), kaszy gryczanej, roślinach strączkowych (np. soi), herbacie, w czerwonym winie, młodym pieprzu. Związki flawonowe (nazywane flawonoidami lub bioflawonoidami) chronią komórki roślinne przed chorobami oraz szkodliwym działaniem słońca, grzybów i insektów. Przeniesione do organizmu człowieka mogą pełnić podobną rolę jak witaminy.
http://www.resmedica.pl/zdart4007.html

fruit acid – AHA


G


Ginkgo biloba - Miłorząb dwuklapowy, m. dwudzielny, m. chiński, m. japoński (Ginkgo biloba L.) - gatunek drzewa należącego do rodziny miłorzębowatych. Miłorząb zmniejsza szkody jakie przynosi starzenie się, szczególnie w układzie krwionośnym i nerwowym. Wzmacnia naczynia krwionośne, zawiera flawonoidy glikozydowe i terpeny.
Ginkgo Biloba / Miłorząb

GLA - kwas gamma-linolenowy,należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, zawartyw oleju z wiesiołka i ogórecznika.

Glycerin – glicerol, gliceryna, gliceryna to jeden z najpodstawowszych srodkow majacych zdolnosc zatrzymywania wody w skorze (zwanych tez humektantami).
Z chemicznego punktu widzenia gliceryna (glicerol) jest alkoholem:
nazwa systematyczna: propano-1,2,3-triol
wzór ogólny: CH2OH-CHOH-CH2OH lub C3H5(OH)3.
Jest to bezbarwna, lepka ciecz, dobrze rozpuszczalna w wodzie.
Gliceryna / glicerol

Glycine - Glicyna (skrót Gly, ATC: B 05 CX 03) jest najmniejszym z 20 naturalnych aminokwasów. Większość białek zawiera niewielkie ilości glicyny. Do ważniejszych wyjątków należy kolagen, który w około jednej trzeciej składa się z glicyny oraz glutation - tripeptyd odpowiedzialny za usuwanie wolnych rodników. Jest aminokwasem endogennym.

Glycyrrhiza glabra – lukrecja gładka, wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne oraz ochronne przed promieniowaniem UV.
Lukrecja gładka (radix glycyrrhizae, kanzo)

Grape seed – pestki winogron, wyciąg z pestek winogron z fitozomami zawiera proantocyjany uważane za silne antyoksydanty. Bioflawonoidy cytrusowe zawarte w pestkach winogron posiadają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne.


green tea – zielona herbata, w kosmetyce zielona herbata stosowana jest w preparatach przeznaczonych dla zanieczyszczonej, suchej, tłustej, trądzikowej skóry, a także przy poparzeniach słonecznych. Wykazuje działanie regenerujące, tonizujące, hamujące zapalenia, ściągające.
Ekstrakt z zielonej herbaty (GTE - green tea extract) / EGCG
http://mazidla.com/index.php?page=shop.product_...art&Itemid=27

GSE (grape seed extract, INCI: Vitis Vinifera Seed Extract) - ekstakt z pestek winogron;

GTE (green tea extract, INCI: Camelia sinensis) - ekstrakt z zielonej herbaty;

H

I

Isopropanol - izopropanol, alkohol izopropylowy (CH3)2CH-OH to związek organiczny należący do rodziny alkoholi. Ciecz bezbarwa, łatwopalna, o charakterystycznym "alkoholowym" zapachu. Bez ograniczeń rozpuszcza się w wodzie, etanolu, acetonie.
Otrzymywany w przemyśle przez hydratację propylenu.
Stosowany jako rozpuszczalnik organiczny.
70% wodny roztwór stosowany jest jako płyn antybakteryjny.

J


K


karbomer (INCI: carbomer, chem: kwas poliakrylowy, (C3H4O2)n) - umożliwia uzyskanie stabilnej i trwałej emulsji, nadaje lepkość, z niektórymi składnikami tworzy żele;


L


M


N


NAC (N-acetyl-cysteine) - N-acetyl cysteina, aminokwas stosowany zew. w kuracjach na przebarwienia, antyoksydant;
niacinamide (INCI: niacinamide, chem: amid kwasu nikotynowego, C5H4NCONH2) - witamina PP;


O


P


Propylene glycol – glikol propylenowy - alkohol rozpuszczalny w wodzie i etanolu we wszystkich proporcjach. Pozyskiwany syntetycznie – wzór: C3H8O2.
Właściwości: bez zapachu i koloru. Ma postać płynu ( w temp. pokojowej gęstawego). Stosowany w kosmetykach, dodawany też do żywności.
Niektóre synonimy: 1.2-propylene glycol;
alpha-propylene glycol;
methylethylene glycol;
Methylglycol;
monopropylene glycol;
PG 12;
propandiol-1.2;
propane-1.2-diol;
propylene glycol USP;
Propylenglykol;
Sirlene;
trimethyl glycol.


Q


R


S


Sodium PCA (INCI: sodium PCA, chem: Sodium 5-oxo-DL-prolinate) - substancja nawilżająca, występująca naturalnie w ludzkiej skórze;


T


TEWL (transepidermal water loos) - przeznaskórkowa utrata wody, ważny wskaźnik uszkodzenia bariery naskórkowej;
TCA (chem: kwas trichlorooctowy/trójchlorooctowy, CCl3COOH) - pochodna kwasu octowego, stosowana w peelingach lekarskich;


U


V


W


Z

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Ogólna tematyka
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB