nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Embryolisse Laboratoires, Lait - Creme Concentre

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Preparaty nawilżające i z antyoksydantami
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Czw Lut 02, 2012 10:23
Temat postu: Embryolisse Laboratoires, Lait - Creme Concentre
Odpowiedz z cytatem


Wczoraj znalam ow ponoc cudowny i czyniacy cuda krem. Sklad jak sklad, nic szczegolnego, a w recenzjach sam zachwyt. Moze ktos uzywal albo zamierza?

Embryolisse Laboratoires, Lait - Creme Concentre
Cytat:
Krem odżywczo - nawilżający do twarzy, do wszystkich typów cery. Krem stworzony prze lekarzy - dermatologów. Bardzo bogaty w składniki odżywcze. Producent obiecuje 24 - godzinne nawilżenie.

Skład: Aqua, Paraffinum Liquidum, Stearic Acid, Glyceryl Stearate, Triethanilamine, Cera Alba, Cetyl Palmitate, Butyrospermum Parkii, Steraeth-10, Polyacrylamide c13-14 Isoparaffin, Laureth-7, Propylene Glycol, Hydrolyzed Soy Protein, Aloe Barbadensis,1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Tropolone, Parfum.

Cena: ok. 100zł / 75ml

http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=43920
http://www.makeupalley.com/product/showreview.a...se/0/Moisturizers

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aramat


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 27


Wysłany: Czw Lut 02, 2012 16:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


...ale Paraffinum tu na 2 miescu, zaburza wchlonianie witamin i z czasem wysusza,no i ropa na twarzy http://www.kosmopedia.org/encyklopedia/paraffinum_liquidum,329/

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piernik


Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 92


Wysłany: Pią Lut 03, 2012 21:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



aramat napisał:
...ale Paraffinum tu na 2 miescu, zaburza wchlonianie witamin i z czasem wysusza,no i ropa na twarzy http://www.kosmopedia.org/encyklopedia/paraffinum_liquidum,329/

Ale to chyba w przypadku spozywania parafiny jako środka przeczyszczającego, a nie w emulsji i zewnętrznie, bo niby jak?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aramat


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 27


Wysłany: Pią Lut 03, 2012 21:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ale to chyba w przypadku spozywania parafiny jako środka przeczyszczającego ----nie slyszalam o tym,
pomietam w szkole mowilo sie ,ze zabieg z parafina (na dlonie)nie powinien byc wykonany wiecej, niz 1o raz w roku(sa super na dlonie!!) ,witaminy...,zakuca balans miedzy fosforem ,a wapniem?,cos o osteoperozie Question ??nie, nie pamietam,a le spawdze....

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aramat


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 27


Wysłany: Pią Lut 03, 2012 21:39
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


cos takigo znalazlam,o tych wit.jutro napisze
Olej mineralny
Produkty pochodzące z oczyszczonej ropy naftowej są tanie, bezzapachowe, nie jełczeją, czyli mają własciwie same zalety dla przemysłu kosmetycznego. Ale czy również dla skóry? Olej mineralny jest surowcem naturalnym, ale, w przeciwieństwie do wszystkich innych substancji naturalnych nie działa korzystnie na skórę. Dla skóry pozostaje on ciałem obcym. Organizm nie potrafi go rozłożyć na przyswajalne czynniki ani wydalić. Jeśli połknie się parafinę, na przykład ze szminki, to odkłada się ona w wątrobie, nerkach czy węzłach chłonnych. Dla organizmu ludzkiego parafina to chemiczne śmieci, które tylko szkodzą. Parafina tworzy na skórze nieprzepuszczalną dla gazów (również dla tlenu i powietrza) i wody warstwę. Skóra pod tą warstwą czuje się miękkka i gładka. Ale co tak naprawdę dzieje się pod tą warstwą? Oddychanie skóry jest zablokowane, chłodzenie powierzchni skóry przez wydzielanie potu jest uniemożliwione. Skóra jest rozgrzana i wydziela coraz więcej potu. Wszystkie wydzieliny skóry zostają pod warstwą parafiny. skóra puchnie i dusi się, niektórzy mówią, że znikają zmarszczki Wink. Warstwa parafinowa jest trudna do zmycia, takie normalne mycie zmywa ją tylko częściowo. Wówczas powstają dziury w warstwie i cała wilgotność skóry ulatnia się. Pozostaje sucha odwodniona tkanka. Stosowanie kremu z parafiną przez dłuższy czas powoduje przesuszenie i szybsze starzenie się skóry, ale zobaczyć można to dopiero po zaprzestaniu używania kosmetyków z parafiną i dokładnym zmyciu warstwy parafiny. Przedtem "uduszona" skóra jest wciąż napięta i spuchnięta. Parafina jest komedogenna. Warstwa parafinowa skutecznie zapycha pory, sebum nie może się wydostać i tworzą się zaskórniki i pryszcze.
Należy jednak dodać, że wazelina czy olej parafinowy stanowią barierę ochronną, która ma za zadanie chronić skórę przed niekorzystnym wpływem otoczenia, zwłaszcza w przypadku chorób skórnych (np. łuszczyca) lub w ekstremalnych warunkach.

Podpbnie do parafiny zachowują się inne substancje ropopochodne.

W międzynarodowej nomenklaturze INCI to:

Parafina:
Paraffinum Liquidum
Paraffin
Synthetic Wax
Isoparaffin

Olej mineralny czyli mieszanina ciekłych węglowodorów:
Mineral Oil

Wazelina - maziste ciaóło stałe. Jest to jeden z produktów destylacji ropy naftowej, mieszanina weglowodorów tzw. parafinowych (alkanów):
Vaseline
Petrolatum

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piernik


Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 92


Wysłany: Pią Lut 03, 2012 22:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



aramat napisał:
cos takigo znalazlam,o tych wit.jutro napisze
Olej mineralny
Produkty pochodzące z oczyszczonej ropy naftowej są tanie, bezzapachowe, nie jełczeją, czyli mają własciwie same zalety dla przemysłu kosmetycznego. Ale czy również dla skóry? Olej mineralny jest surowcem naturalnym, ale, w przeciwieństwie do wszystkich innych substancji naturalnych nie działa korzystnie na skórę. Dla skóry pozostaje on ciałem obcym. Organizm nie potrafi go rozłożyć na przyswajalne czynniki ani wydalić. Jeśli połknie się parafinę, na przykład ze szminki, to odkłada się ona w wątrobie, nerkach czy węzłach chłonnych. Dla organizmu ludzkiego parafina to chemiczne śmieci, które tylko szkodzą. Parafina tworzy na skórze nieprzepuszczalną dla gazów (również dla tlenu i powietrza) i wody warstwę. Skóra pod tą warstwą czuje się miękkka i gładka. Ale co tak naprawdę dzieje się pod tą warstwą? Oddychanie skóry jest zablokowane, chłodzenie powierzchni skóry przez wydzielanie potu jest uniemożliwione. Skóra jest rozgrzana i wydziela coraz więcej potu. Wszystkie wydzieliny skóry zostają pod warstwą parafiny. skóra puchnie i dusi się, niektórzy mówią, że znikają zmarszczki Wink. Warstwa parafinowa jest trudna do zmycia, takie normalne mycie zmywa ją tylko częściowo. Wówczas powstają dziury w warstwie i cała wilgotność skóry ulatnia się. Pozostaje sucha odwodniona tkanka. Stosowanie kremu z parafiną przez dłuższy czas powoduje przesuszenie i szybsze starzenie się skóry, ale zobaczyć można to dopiero po zaprzestaniu używania kosmetyków z parafiną i dokładnym zmyciu warstwy parafiny. Przedtem "uduszona" skóra jest wciąż napięta i spuchnięta. Parafina jest komedogenna. Warstwa parafinowa skutecznie zapycha pory, sebum nie może się wydostać i tworzą się zaskórniki i pryszcze.
Należy jednak dodać, że wazelina czy olej parafinowy stanowią barierę ochronną, która ma za zadanie chronić skórę przed niekorzystnym wpływem otoczenia, zwłaszcza w przypadku chorób skórnych (np. łuszczyca) lub w ekstremalnych warunkach.

Podpbnie do parafiny zachowują się inne substancje ropopochodne.


Tekst strasznie trąci Różańskim Wink
Parafina czy olej mnianralny to nie jakiś klej który szczenie przylkeja sie do skóry "zalepiając" gruczoły potowe do samego ich dna Wink, że nic z pod niej nie "wyjdzie". W zwyczajnych kremach nawilających nie używa sie tez czystego oleju min./wazeliny, to są emulsje z fazą tłuszczową chyba srednio ok. 20%.
Smieszna są zarzuty że olej mineralny nie zmywa sie wodą. Przecież to olej, a oleje z definicji wodą sie nie zmywają. Po to wymyślono surfaktanty.
Każde mycie w jakimś mniejszym lub wiekszym stopniu uszkadza naturalny płaszcz hydrolipidowy i usuwa to co kładziemy na facjaty, wiec pisanie o jakichs dziurach sa bezzensowne (po to z kolei wymyslono łagodne niejonowe czy amfoteryczne detergenty żeby tych naturalnych naszych lipidów i NMF nie naruszać tak bardzo)
Parafina faktycznie jest najbardziej okluzyjnym składnikiem kosmetycznym, ale masła czy woski pochodzenia roślinnego tez do mocno okluzyjnych składników nalezą.

Tutaj wątek o oleju min. http://forum-urody.pl/olej-mine...sowania,t886.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aramat


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 27


Wysłany: Sob Lut 04, 2012 17:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


nie widzialam, ze rozanskiego juz przerabialiscie Smile ,potwierdza to tylko ze LU to wielka kopalnia skoncentrowanej wiedzy i info ,rozmowialam dzis z kosmetologiem(nauczycielka)....no i wit d(to jest oczewiste) i dzisiejsza parafina kosmetyczna,jest o wiele mniej komedogenna,niz kiedys...,ale nie caly czas ,na mroz jak naj bardziej
jak ktos sprobuje ,dajcie znac

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zambezzi


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1152


Wysłany: Nie Lut 05, 2012 13:54
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Tutaj zamieszczam badanie wyjasniajace dlaczego rece Lennki sa w stanie idealnym po aplikacji wymienionego powyzej kremu http://forum-urody.pl/olej-mine...sowania,t886.html
Znajduje sie tam rowniez wiecej info o parafinie, rowniez z dosc goraca dyskusja.

Prosze rowniez o zamieszczanie linkow skad czerpiemy wiedze, oczywiscie jako zrodla nie podajemy wikipedii.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ineslik


Dołączył: 14 Maj 2011
Posty: 154


Wysłany: Nie Lut 05, 2012 14:17
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Czy zastosowanie kwasów tłuszczowych i estrów w tego rodzaju formułach kontra klasyczne oleje zimnotłoczone jest związane z lepszym wchłanianiem, lepszym działaniem, większą wydajnością ? Czy jest to raczej wymóg komercyjny- maź olejowo - woskowo - proteinowo - aloesowa jest na pewno mniej miła w aplikacji. Wiem, bo takie właśnie wywarzam, z dodatkiem np. mocznika, lanoliny itp. Do pracy po czymś takim się nie chodzi, są to specyfiki na noc i "w pole".

Zadowolona byłam do tej pory z faktu, że trójglicerydy rozpadają się w mojej skórze na kwasy tłuszczowe i glicerynę.

co to oznacza, że triethanilamine neutralizuje kwasy tłuszczowe? dlaczego należy je neutralizować?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piernik


Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 92


Wysłany: Nie Lut 05, 2012 18:44
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



ineslik napisał:
Czy zastosowanie kwasów tłuszczowych i estrów w tego rodzaju formułach kontra klasyczne oleje zimnotłoczone jest związane z lepszym wchłanianiem, lepszym działaniem, większą wydajnością ? Czy jest to raczej wymóg komercyjny- maź olejowo - woskowo - proteinowo - aloesowa jest na pewno mniej miła w aplikacji. Wiem, bo takie właśnie wywarzam, z dodatkiem np. mocznika, lanoliny itp. Do pracy po czymś takim się nie chodzi, są to specyfiki na noc i "w pole".

O ile sie nie myle form estrowych czy innych tego typu używa sie przede wszytkim ze względu na lepszą stabilność, smarowalność i mniejszą tłustość względem olejów, czyli mają lepsze właściwości uzytkowe.



ineslik napisał:

co to oznacza, że triethanilamine neutralizuje kwasy tłuszczowe? dlaczego należy je neutralizować?

Chyba chodzi o zmydlanie, TEA jest używana np. w produktach Lush gdzie reagując z kwasem stearynowym tworzy mydło pełniace funkcje emulgatora. Może zachowywać sie tez jak alkohol i prowadzić do estryfikacji wolnych kwasów tłuszczowych
Jest też używana do regulacji pH.

http://thebeautybrains.com/2010/01/03/beauty-q-...iethanolamine-do/
http://personalcaretruth.com/2011/06/a-closer-l...ethanolamine-tea/

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ineslik


Dołączył: 14 Maj 2011
Posty: 154


Wysłany: Pon Lut 06, 2012 22:21
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


W biochemii jestem mało błyskotliwa, ale myślałam trochę o tym kremie w przekonaniu , że to krem do rąk.
Parafina, nasycone kwasy tłuszczowe jako "niewidzialna rękawiczka" sprawdzają się przecież. Wyczytałam na wizażu, że to jednak rewelacyjny krem do twarzy . W dodatku bogaty w składniki .

Oto kolejna seria pytań. Na czym polega bogactwo tego kremu?
Poza tym jaki sens jest aplikować na skórę substancje , które nie wchodzą ze skórą w interakcje (jak parafina) . Jaki sens stosować duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te potrafimy sobie wytworzyć przecież sami.

Wydaje mi się , że celem pielęgnacji skóry powinno być dostarczenie jej składników, które zapewnią na długie lata zdrową pracę na wysokich obrotach. Takimi deficytowymi substancjami są np.nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nie mogę zrozumieć, jak można żądać za ten specyfik 100zł. za 75ml.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Sro Lut 08, 2012 8:58
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ten krem kosztuje we francuskich aptekach ok 10 euro za 75ml, czyli mozna powiedziec ze cenowo jest w okolicach Iwostinow. Cena podana na wizazu uwzglednia chyba zdziercze importersko-allegrowe narzuty.

Sa skory, ktore wcale nie lubia nadmiaru aktywnych, cennych skladnikow, a raczej dlugofalowo sluza im wlasnie te neutralne, 'bezwartosciowe' i najlepiej im robi nieprzeszkadzanie, poza stworzeniem pewnej izolacji, ktora olej mineralny wlasnie zapewnia. I ktory ja osobiscie lubie.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Asharalyn
Moderator

Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 296
Skąd: Wrocław

Wysłany: Czw Lut 09, 2012 23:35
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Inesilk-parafina nie wchodzi w interakcje ze skóra ale powoduje resorpcje wszystkiego co jest pod nią i tworzy izolacje.

Cholesterol tez jest częscią cementu i struktur komórkowych i czemu go nei dostarczac ? Zgodnei z twoim mysleniem , to tak samo można najeśc sie ryb i nie stosowac tłuszczów nienasyconych bo po co? zjemy trochę epa,dha i cement sie wzmocni sam( moze niektórym sie wzmocni ,ale osoby z sucha skóra ,czy azs nie odczuja tego jako wyrażnej ulgi w dolegliwości. Nawet w bardzo dlugim czasie).

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ineslik


Dołączył: 14 Maj 2011
Posty: 154


Wysłany: Pią Lut 10, 2012 19:55
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Nigdy nie twierdziłam, że należy unikać cholesterolu. Sama stosuję od pewnego czasu wewnętrznie kurację fitosterolową , ma to znakomity wpływ na cerę. Do niektórych mazideł dodaję lanolinę.

Nie uważam za stosowne ograniczenie tłuszczów nasyconych ( zarówno w diecie jak kosmetyce) . Za niezrozumiałe uważam upychanie w preparacie wielkich ilości kwasów nasyconych. Nie wiem , jak to wygląda z perspektywy przemysłowej, ale ja formułę odbieram jako mieszaninę wody, parafiny i smalcu poddanego hydrolizie plus emulgatory i konserwanty . Odrobina pożytecznych składników "na deser " wcale nie skłania mnie do uznania kremu za "kultowy".

Zdrowa skóra umie sobie sama wytworzyć warstwę ochronną. Moja umie. Odwdzięcza się może za to , że ja dobrze żywię.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Nie Lis 25, 2012 9:02
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Embryolisse jest już do kupienia w Pl, w związku z czym ceny nieco spadły.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Pon Sty 28, 2013 12:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Czytałem sobie ostatnio historię pierwszego kremu półtłustego, tzw vanishinig cream, ktory jako następny etap w rozwoju po cold cream był emulsją kwasu stearynowego z zasadą w roli emulgatora i tak mi się skojarzył skład tego Embryolisse. Ze względu na perłowy blasky charakterystyczny dla jego protoplastów, ich ówczesne nazwy często nawiązywały do śniegu, np Hazeline Snow na Zachodzie, a w Polsce Śnieg Tatrzański produkowany przed wojną przez fabrykę Falkiewicza, a w latach 50, po przejęciu majątku przez państwo, przez Urodę.

http://www.cosmeticsandskin.com/aba/vanishing-cream.php
http://cosmeticandhouseholdmuseum.com/tag/snieg-tatrzanski/

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Preparaty nawilżające i z antyoksydantami
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB