nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Dieta bezglutenowa - teoria, praktyka, przepisy i... PCOS

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 12:18
Temat postu: Dieta bezglutenowa - teoria, praktyka, przepisy i... PCOS
Odpowiedz z cytatem


Mialam zalozyc ten watek juz dawno temu, tym bardziej ze obiecalam to kilku osobom, ale temat jest tak gigantyczny, ze samo szukanie zrodlowych tekstow to kilka dni roboty, wiec bedzie po kawalku.

A warto to zrobic, bo obecnie nietolerancja glutenu jest coraz wiekszym problemem i odsetek osob, ktorym ona dolega rosnie w zastraszajacym tempie. W Europie zachodniej sa nawet plany, by kazde niemowle standardowo badac na poziom przeciwcial. W kazdym razie badania z ub roku ze Skandynawii pokazuja, ze srednio juz co 40-sta osoba ma celiakie, a ze nie roznimy sie specjalnie ani pod wzgledem diety, ani genow, to mozna przyjac ze na samym LU jest 35 osob nie tolerujacych glutenu, z ktorych wiekszosc umrze w nieswiadomosci posiadania schorzenia i tego, ze moglo przezyc zycie o wiele lepszej jakosci nie nabawiajac sie po drodze nowotworow ukladu pokarmowego, osteporozy, wczesnej menopauzy i wielu innych chorob. Dlaczego? Dlatego, ze celiakia niejedno ma imie. Nawet wsrod lekarzy pokutuje poglad, ze jak pacjent nie jest wychudzonym dzieckiem z przewlekla biegunka, to celiakii nie ma. To bzdura jakich malo, bo typowa pelnoobjawowa postac stanowi obecnie zdecydowana mniejszosc przypadkow. Mozna nie miec zadnych objawow ze strony ukladu pokarmowego (ba, mozna miec nadwage), jedynym symptomem moze byc np depresja. Zdecydowanie czesciej wystepuje postac skapoobjawowa badz ukryta.
To wypadowa genetyki i czynnikow zewnetrznych takich jak stres, nadmierna ilosc glutenu w diecie i innych. To ostatnie prawdopodobnie jest przyczyna, ze choruje coraz wiecej osob, pszenica jest wszedzie, modyfikowane sa jej odmiany tak, zeby byla jak najbardziej glutenowa, wiekszosc ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, gdzie ona siedzi i kiedy ja jedza.

Celiakia ma zwiazek z zaburzeniami hormonalnymi, obnizonym poziomem estrogenow, co w polaczeniu z zaburzeniami wchlaniania powoduje, ze menopauza u chorych, ktore nie przestrzegaja diety pojawia sie co najmniej kilka lat wczesniej, pojawia sie tez osteoporoza. Wiadomo obecnie rowniez, ze celiakii towarzysza znaczne klopoty z plodnoscia. Niedobory przerozne skutkuja klopotami z insulina, a ze zaburzenia autoimmunologiczne lubia chodzic co najmniej parami, tak moze towarzyszyc temu lysienie plackowate (i zwyczajne jako konsekwencja niedoborow i niskiego estrogenu), schorzenia tarczycy i inne.

Tyle na poczatek, mam nadzieje ze temat sie rozwinie, bo to co wyzej to doslownie lizniecie samego wstepu.

Napisze jednak o zwiazku glutenu z PCOS, bo zdaje sie ze w pl google nie ma o tym ani slowa.
Stwierdzono, ze u ponad 80% (!) kobiet cierpiacych na PCOS pojawiaja sie ponad norme przeciwciala na gluten, co znaczy ze byc moze gdzies w tym calym lancuchu zaburzen ma miejsce wadliwe dzialanie ukladu odpornosciowego i byc moze wlasnie rezygnacja z glutenu w diecie spowoduje zmniejszenie badz nawet pozbycie sie czesci objawow, w tym klopotow z zajsciem w ciaze. Tak przynajmniej sugeruja madrzejsci (zrodlowy txt wrzucam nizej), zreszta u nas na forum jest jedna osoba z pcos, ktora po miesiacu bezgluta zaszla w ciaze, ale o tym moze napisze sama jak bedzie miala ochote (ku pokrzepieniu co niektorych)

Hidden Gluten Sensitivity a Leading Cause of Infertility
Cytat:
Hidden Gluten Sensitivity a Leading Cause of Infertility

That bagel you had for breakfast just might be one of the reasons you haven’t been able to get pregnant. A hidden sensitivity to a protein in grain can cause infertility, depression, diarrhea, constipation, anemia and fatigue. This protein, called gluten, is present in wheat, rye, oats, triticale, spelt, kamut, and other grains. Gluten sensitivity is related to celiac disease, but it is much more common.

While celiac disease affects approximately 1 in 133 people, hidden gluten sensitivity may affect as many as 1 person out of every 2. Celiac disease has dramatic symptoms including rapid weight loss and severe anemia. Hidden celiac disease or gluten sensitivity can remain hidden precisely because the symptoms are not apparent. Gluten sensitivity can be determined with a blood test, but if it is still in the early stages it may not show on a blood test.

Melissa Diane Smith is a nutritionist and health educator. She is also the author of Going Against the Grain, an explanation of how a sensitivty to gluten can ruin your health and what you can do about it. Smith spoke at the After the Diet PCOS conference in April 2006 where she talked about the infertility and gluten sensitivity. She stated that gluten sensitivity is a leading cause of recurrent miscarriage.

Symptoms of gluten sensitivity can include anemia, abdominal pain, bloating and gas, depression, fatigue, diahrrea and constipation. Gluten sensitivity is associated with a variety of other disease including infertility, autism, autoimmune diseases, frequent headaches, psoriasis and skin conditions as well as other problems. Women with celiac disease who do not follow a gluten-free diet have been found to enter menopause 4-5 years earlier than other women.

In addition, up to 39% of women with celiac disease have been shown to have periods of amenorhea (no periods). Clearly, if you are sensitive to gluten it can negatively impact your reproduction. Men with celiac disease have also been shown to have reduced fertility. While gluten sensitivity is not different than celiac disease, it only makes sense to investigate gluten sensitivity while battling unexplained infertility.

Smith said that 85% of her PCOS clients test positive for a sensitivity to gluten. When these women remove gluten from their diets they often see a marked improvement in their PCOS symptoms. She has also seen dramatic improvement in cholesterol levels, thyroid function and weight loss in women who have changed their diets to avoid gluten.

Smith recommends that women who suffer from gluten sensitivity avoid gluten containing foods including hidden gluten such foods as soy sauce, teas and foods containging barley malt, vegetable protein made from wheat gluten, and beer. Don't just replace the high glutne grains with more starchy or sugary foods though or you run the risk of developing insulin resistance. Instead, focus on fresh vegetables.

http://www.bellaonline.com/articles/art1507.asp

poki co dodam jeszcze od siebie tyle, ze naprawde warto sie przebadac jesli jest chociazby cien podejrzen, bo objawy moga byc bardzo nietypowe i calkowicie niezwiazane z przewodem pokarmowym. wiekszosc osob zapytanych jak sie czuje odpowiada na ogol, ze dobrze. wiekszosc z nich pewnie w to wierzy Wink a prawda jest taka, ze zapomnielismy co to znaczy, co znaczy dobre trawienie, brak migren, przewleklego kataru, lekki oddech i zycie bez bolu. obraz komplikuje jeszcze fakt, ze przed zmiana diety jednym z najlatwiej strawnych produktow moze byc... biale pieczywo. to jest cos, co mnie spotkalo, a klopoty z kiszkami wyszly na jaw dopiero po zmianie diety. dopiero niedawno trafilam na jeden watek na forum celiakii, w ktorym sporo osob pisalo to samo - niektorzy przed diagnoza zywili sie herbatnikami i kurczakiem, bo inne pokarmy powodowaly rozne perturbacje. dopiero po jakims czasie diety, kiedy uklad pokarmowy sie zregenerowal, mozna bylo jesc inne zarcie typu bogate w blonnik kasze czy surowe warzywa.

cdn, a moze zrobi to ktos za mnie...

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Muriel


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 477
Skąd: Głogów

Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 12:56
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Jednym z objawow tzw. nietypowych nietolerancji glutenu, wystepujacych coraz czesciej, jest niski poziom zelaza, oporny na terapie.
Wystepuje on na skutek degeneracji wysciolki jelita.

http://www.bezgluten.pl/celiakia.php

_________________
Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Muriel


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 477
Skąd: Głogów

Wysłany: Czw Sie 11, 2011 13:55
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Na tej stronie jest podział na diety,np. bezglutenową.
http://gotuj.skutecznie.tv/category/dieta/dieta-bez_glutenu/

_________________
Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Pon Sie 05, 2013 13:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Im bardziej się wczytuję w różne materiały to tym bardziej jestem przekonany że gluten (zawarty w zbożach) to "czarny koń" w kwestii składników pożywienia odpowiedzialnych za problemy z włosami.

"Jedną z chorób, która powoduje łysienie jest celiakia. Wypadanie włosów związane jest z reakcją na gluten, który zawarty jest w pożywieniu. Celiakia jest chorobą układu immunologicznego i może doprowadzić do innych chorób układu związanego z odpornością organizmu. Takim przykładem może być łysienie plackowate. Objawem tej choroby są cienkie, słabe włosy oraz w końcowym stadium ich utrata. Związane jest to z osłabieniem włókna włosa. Wrażliwość organizmu na gluten związana jest w zapalną reakcją jelita, co wpływa w ostateczności na zahamowaniu wchłaniania niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Zdarza się również, że celiakia występuję u osób z problemami hormonalnym i zaburzoną gospodarka hormonalną."
http://www.interfil.pl/tag/powody

Mnóstwo przykładów
http://www.bioslone.pl/forum/index.php?action=p...page;topic=8164.0

"ŁYSIENIE POD WPŁYWEM CELIAKII
Choroba autoimmunologiczna - celiakia może powodować łysienie. Często wraz z nią rozwija się wypadanie włosów w postaci łysienia plackowatego. Z czym związana jest ta choroba? Z nieprawidłową reakcją danego organizmu na gluten. Gluten jest niemal w każdym pożywieniu. Organizm chorej osoby odbiera go jako zagrożenie i stara się go zwalczyć. W takich wypadkach jedynym sposobem walki z chorobą jest przejście na dietę bezglutenową.

Osoby borykające się z ta chorobą mają zazwyczaj cienkie włosy, które są słabe. Na całej powierzchni głowy obserwuje się utratę włosów. Taka reakcja łączona jest zazwyczaj z obecnością glutenu w przewodzie pokarmowym. Składnik ten hamuje wchłanianie innych elementów odżywczych. Organizm boryka się z ich brakiem. Brak także tych składników, które odpowiadają za dobrą kondycję włosów. Jednak znalezienie i odgadniecie tej przyczyny wypadania włosów skutkuje również poprawą wyglądu naszej fryzury."
http://www.hsr.com.pl/lysienie_celiakia.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Pon Sie 05, 2013 13:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Istnieje też już spora litera książkowa.
Ostatni hit w Empiku:
http://www.empik.com/dieta-bez-pszenicy-davis-w...5432623,ksiazka-p

te książki też wydaje się ciekawe:
http://www.empik.com/dieta-bez-zboz-mercola-jos...ka-p?reko=quartic

http://www.empik.com/dieta-bezglutenowa-celiaki...2784412,ksiazka-p

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
piernik


Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 92


Wysłany: Pon Sie 05, 2013 15:04
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


To dość oczywiste, że osoby cierpiące na celiakie maja problemy z włosami, w końcu celiakia powoduje zaburzenia wchłaniania pożywienia i w konsekwencji przeróżne niedobory.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Pon Sie 05, 2013 15:41
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



piernik napisał:
To dość oczywiste, że osoby cierpiące na celiakie maja problemy z włosami, w końcu celiakia powoduje zaburzenia wchłaniania pożywienia i w konsekwencji przeróżne niedobory.


Zgadza sie, ale jest jeszcze masa osób która nie wie że ma problem z glutenem, czyli jakieś mniej bolesne nietolerancje, które jednak rzutują na włosy np. poprzez osłabioną glutenem tarczycę. Wtedy wcierki i odżywki na skóre słabo pomogą albo tylko na czas stosowania.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Wto Paź 08, 2013 16:03
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Zmiany na paznokciach jako rzadko spotykana manifestacja celiakii - zdjęcie po prawej to oczywiście efekt diety bg:
http://www.nature.com/ajg/journal/v106/n12/fig_...ajg2011256f1.html

No i coś, co mnie osobiście interesuje bardziej, bo doświadczam tego na sobie - zmiana w rysach twarzy, kształcie nosa (pozbycie się 'opuchlizny' glutenowej) na diecie bg:
http://www.celiac-scoop.com/2010_11_01_archive.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Pią Paź 11, 2013 21:26
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Baaardzo ograniczyłem gluten, zboża (pszenica, jęczmień, żyto) i ich przetwory, jem raz na tydzień lub rzadziej.

To już drugi miesiąc.
Nie zauważyłem cudownych zmian we włosach, ale:
*brzuch się wyraźnie spłaszczył
*twarz szczupła (ale nie wychudzona tylko raczej młodsza). Jak pisze Lenna "pozbycie się 'opuchlizny' glutenowej"
*lepszy sen
*kilka kilo spadło
*jelita odżyły (bez żadnych zbożowych błonnikowych wspomagaczy)

Dodatkowo zauważyłem, że jest coś takiego jak "społeczna kultura pszeniczna" czyli ludzie, którzy już się minimalnie dorobili, czasem ustatkowali i w ramach nagrody za dobrze ustawione życie wsuwają CODZIENNIE pszenicę pod wieloma postaciami makarony, chleby, pszenne bułeczki, ciasta, nie robiąc kilku dni przerwy, nie dając wytchnienia organizmowi.
Nie ma ciekawszego widoku niż zadowolony tatuś, mama, dziadek którzy co rano pędzą z wielką torbą pszennych bułek Smile

Efektem tego są oponki na brzuchu, pulchna twarz, osłabienie metabolizmu.
Zabawne jest to, że te objawy uznaje się za efekt starzenia lub, że tak już ma być po 30tce:)

Trzeba przyznać że np. zapach pieczywa działa intensywnie na nozdrza i ciężko na początku się powstrzymać Smile)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Integra


Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 31


Wysłany: Wto Paź 15, 2013 6:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Po jakimś czasie zapach pieczywa przestaję tak działać i nie rzuca się na mózg Laughing
Od lat nie jadam glutenu i bardzo to sobie chwalę, choć ostatnio miałam ochotę na małą odmianę i zrobiłam na obiad pizze kukurydzianą. Smakowała nie tylko mi, ale i osobom, które jedzą normalne pieczywo, więc da się zrobić coś dobrego bez glutenu i nie musi być to wcale monotonna dieta.
Najlepszym przykładem jest ten blog:
http://smakoterapia.blogspot.com/

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Wto Paź 15, 2013 11:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Integra napisał:
...i nie musi być to wcale monotonna dieta.
Najlepszym przykładem jest ten blog:
http://smakoterapia.blogspot.com/



Oczywiście, że bez pszenicy nie jest nudno. Wręcz przeciwnie. Obecnie w sklepach widzę mąki ryżowe, ciecierzycowe, kukurydziane, z tapioki i takież makarony. Oczywiście kasza jaglana rządzi oraz ostatnio kasza gryczana niepalona.

Świetny jest ten blog, baardzo apetyczne zdjęcia. Tego się na głodnego nie da obojętnie oglądac. Chyba czas na obiad Smile
http://smakoterapia.blogspot.com/2013/02/klusec...wane-kapusta.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Czw Paź 17, 2013 8:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


jaki fajny blog love
nie jem glutenu od czerwca i powiem szczerze, że nadal mnie ciągnie do pieczywa, głównie żytniego,na pszenicę ochoty nie mam, nie mogę też w żaden sposób domowników przestawić na dietę bezglutenową
życie bez glutenu może być trochę skomplikowane na początku ale można się przyzwyczaić, faktycznie buzia odzyskuje subtelne rysy, brzuszek płaski,3kg mniej

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kamdem


Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 7


Wysłany: Wto Gru 31, 2013 15:44
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Witam wszystkich.
Ja tez przeszlam na diete bezglutenowa. Mam problemy z niedoczynnoscia tarczycy, przez pare miesiecy bralam hormony, ale mialam takie wewnetrzne przekonanie, ze nie tedy droga. Pozniej natrafilam na ten blog: http://www.tlustezycie.pl/ i sie nim zachlysnelam.

Bardzo go wszystkich polecam. Polka, ktora studiuje Natural Medicine na University of West London, prowadzi ten blog i pisze bardzo ciekawie o wplywie diety na roznego rodzaju choroby. Dziewczna jest zwolennikiem diety paleo. Moze nie bedzie to dieta na kazdego, ale z blogu mozna sie dowiedziec wiele ciekawych rzeczy o funkcjonowaniu naszego organizmu pod wplywem tego co sie je.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Czw Lut 06, 2014 14:35
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ostatnio odkrylam ten fajny blog bezgleutenowy , polecam :
http://www.olgasmile.com/ Very Happy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Wto Lut 11, 2014 10:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms?
Cytat:
AIM:
Pelvic pain affects 4% to 39% of women and accounts for 10-40% of all outpatient gynecologic visits. The etiology of painful endometriosis-related has not been fully delineated. No studies have been published concerning gluten-free diet administered to achieved relief of painful symptoms endometriosis-related. The aim of this retrospective study was to evaluate the effectiveness for the outcomes of endometriosis-related pain and quality of life of gluten-free diet in a follow-up of 12 months in patients with chronic pelvic pain endometriosis-related.

METHODS:
Two hundred seven patients with severe painful endometriosis-related symptoms entered the study. At enrolment time, the baseline values of painful symptoms were assessed by Visual Analogue Scale (VAS) for dysmenorrhoea, non-menstrual pelvic pain, and dyspareunia. According to VAS, pain severity was scored from 0-10; 0 indicating the absence of pain, and 1-4, 5-7 and 8-10 mild, moderate and severe respectively. A gluten-free diet was submitted to all patients and a new evaluation was performed after 12 months of diet. Student t test was used for statistical analysis.

RESULTS:
At 12 month follow-up, 156 patients (75%) reported statistically significant change in painful symptoms (P<0.005), 51 patients (25%) reported not improvement of symptoms. No patients reported worsening of pain. A considerable increase of scores for all domains of physical functioning, general health perception, vitality, social functioning, and mental health was observed in all patients (P<0.005).

CONCLUSION:
In our experience, painful symptoms of endometriosis decrease after 12 months of gluten free diet.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23334113

75% skuteczność po 12 miesiącach diety bezglutenowej w przypadku bólu przy endometriozie.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB