nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Dawkowanie suplementow

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Nie Lip 23, 2006 13:50
Temat postu: Dawkowanie suplementow
Odpowiedz z cytatem


Zapraszamy wszystkie chetne osoby do zabrania glosu w sprawie podawania informacji na temat dawkowania suplementow w zaleznosci od celu jaki chcemy osiagnac przytulanko Zebrane w ten sposob informacje zostana pozniej usystematyzowane i pomoga stworzyc tabele suplementacyjna.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Nie Lip 23, 2006 14:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Byłoby idealnie, gdyby każdy suplement stosowany w odpowiedniej ilości i przez określony czas wpływał jednakowo na każdego (czyli dawał zamierzony efekt, co też jest bardzo subiektywne Rolling Eyes ). Ale pomysł dobry, ciekawe jak się rozwinie Idea

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Pon Lip 24, 2006 7:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ok, Saskia, to ja zacznę od pierwszej kolumny w tabelce, czyli listy składników, które trzeba opracować Wink
Mam nadzieję, że parę osób jednak weźmie w tym udział Rolling Eyes

Izoflawony sojowe

Centella asiatica

Pycnogenol
- 25-75mg jako przeciwutleniacz wg Unii - producenta tabletek z pycnogenolem:
http://www.uniapharm.pl/shop.php?cid=3&pid=42
- 3x25mg przez 4 tygodnie -> redukcja przebarwień posłonecznych:
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abst...98516860/ABSTRACT
- ochrona przed promieniowaniem UV: 1,10 mg pycnogenolu na każdy kg masy ciała dziennie przez okres 4 tygodni, następnie dawka została zwiększona do 1,66 mg na kg masy ciała (testowano przez kolejne 4 tygodnie)
http://forum-urody.pl/viewtopic.php?t=552
- 100-360mg w podzielonych dawkach w przypadku przewlekłej niewydolności żylnej przez okres 1-2 miesięcy
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/nat...genol.html#Dosing
Pycnogenol jest na ogół dobrze tolerowany, czasem mogą pojawić się reakcje alergiczne czy 'żołądkowy dyskomfort' Razz Z tego powodu zaleca się przyjmować pycnogenol podczas lub po posiłku. Nie zalecany kobietom w ciąży ani dzieciom poniżej 18rż.
Ostrożność wskazana w przypadku problemów z poziomem glukozy, skłonnością do krwawień czy przyjmowaniu leków p.zakrzepowych:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/nat...genol.html#Dosing
http://www.phmd.pl/pdf/vol_60/9431.pdf


Kwas liponowy

Bromelaina

Ekstrakt z zielonej herbaty

Ekstrakt z żeń szenia

Sylimaryna
- jako środek wspomagający pracę wątroby od 200 do max 400mg dziennie przez okres 4 tygodni w przypadkach ostrych i do 6 miesięcy w przypadkach przewlekłych (nie zaleca się stosowania u dzieci poniżej 12rż, kobiet w ciąży ani karmiących) -> dawki podane przez producenta sylimarolu Herbapol:
http://www.herbapol.net.pl/sylimarol1.php
- dawki wg Różańskiego:
Cytat:
Zalecana dawka sylimaryny w leczeniu acne - trądzików – 140-280 mg/dobę, łuszczycy psoriasis: 400-600 mg/dobę, w pozostałych chorobach – 70 mg 2 razy dz. przez wiele miesięcy

http://luskiewnik.strefa.pl/luskiewnik/pylek.htm
- dawki wg Meschino w przypadku rosacei: 600mg dziennie, po uzyskaniu poprawy dawka mniejsza o połowę:
http://www.dermatologytimes.com/dermatologytime...7394&pageID=1
-600mg przez 12 miesięcy otrzymywali także pacjenci z opornością insulinową (z dobrym skutkiem):
http://www.thenutritionreporter.com/silymarin.html
Więcej szczegółów o dawkowaniu i p.wskazaniach tu:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/nat...-milkthistle.html

Justy napisał:
ostropest (ten od sylimaryny)- może wpływać na leki przeciwwirusowe indinavir

http://forum-urody.pl/viewtopic.php?t=568





Olej z ogórecznika

Olej z wiesiołka

Ekstrakt z winogron

Przy każdej dawce najlepiej podać źródło i wziąć pod uwagę efekty, jakie chcemy uzyskać. Można też się kierować dawkami w gotowych preparatach.


Ostatnio zmieniony przez lenna dnia Nie Wrz 09, 2007 10:47, w całości zmieniany 1 raz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Czw Lip 27, 2006 12:03
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Kwas liponowy
- jako ogólny składnik suplementacji (antyoksydant) można stosować przez krótki okres czasu (1-3 m-ce) w dawkach dziennych po 300-600 mg dziennie (najlepiej zażywać dwa razy dziennie na czczo rano i wieczorem) albo jako długoterminową suplementację - wówczas w dawce 100 mg dziennie (też na czczo, optymalnie ok. godzinę przed posiłkiem)

- w celach wspomagajacych terapię stosuję się dawki większe (400, 600 mg i więcej), jednak powinny być one skonsultowane z lekarzem w celu ustalenia całokształtu przyjętej metody leczenia, wykluczenia interakcji itp.


http://www.newhope.com/nutritionsciencenews/NSN...ipoic.cfm?path=ex

Ekstrakt z pestek winogron (grape seed extract)
- ogólnie zaleca się dawkę ok. 50 mg dziennie, jednak spotkałam się też z dawkami 150 - 300 mg (np. w celu obniżenia ciśnienia, poprawy fukncjonowania układu krwionośnego)

http://www.oralchelation.com/ingred/grapeseedextract.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Noor


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 620


Wysłany: Sro Lis 28, 2007 23:16
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A takie pospolite, jak cynk też chcemy?

1) przeciętne zapotrzebowanie dzienne na cynk - 15-20 mg (za dawkę bezpieczną uważa się - do 40 mg)
2) za dawkę przeciwtrądzikową uważa się 25-30 mg glukonianu cynku
Źródło: LWS (normalne dawki) i Różański (kosmiczna dawka)

Methionina:
1) Człowiek dorosły potrzebuje 20 mg metioniny na kg masy ciała na dobę, czyli około 1,5 g metioniny do dobę. Metioninę należy podawać w dawce 1-5 g/dobę, najlepiej 2 razy dz. przez długi okres – kilku miesięcy lub lat. Jeżeli planowana jest dłuższa terapia najlepiej stosować metioninę w dawce 500-800 mg/dobę.
W trądziku przewlekłym, w chorobach włosów i paznokci (łamliwość, plamki, rozdwajanie, wypadanie) – 500 mg 2 razy dz. przez co najmniej 6 miesięcy.

Preparaty dostepne w Polsce:
Methiovit (Polfa Warszawa) – tabl. powl. – preparat złożony zawierający 100 mg metioniny w 1 tabletce, ponadto cholinę, witaminy B1, B2, B6, B12, pantotenian wapnia, kwas foliowy, wit. PP i witaminę E.
Acimethin (GRY) – tabl. powl. 500 mg.
Lobamine-Cysteine (Pierre Fabre) – kaps. 350 mg metioniny i 150 mg cysteiny.

W dawce 100 mg jest również w kapsułkach Revalid, w tej samej dawce i jeszcze w towarzystwie 300 mg choliny w kapsułkach OLIMP Fat Burner Plus.

Cholina:
trądzik sterydowy, trądzik kosmetyczny, trądzik polekowy, trądzik androgenny: 800-1000 mg/dobę. Niekiedy dawkę zwiększa się do 2 g/24 h. Wyższe dawki są jednak już bezsensowne

Preparaty:
W Polsce popularnym preparatem zawierającym cholinę (100 mg) i metioninę (100 mg) oraz witaminy z grupy B jest Methiovit – tabl. powl. (tylko na receptę)

http://www.rozanski.henryk.gower.pl/metionina.htm
http://www.rozanski.henryk.gower.pl/cholina.htm
http://luskiewnik.strefa.pl/acne/PRYSZCZE2002_witamin.htm
http://www.twojecentrum.pl/witaminy.php#min14

_________________
Rząd Indii przyznał delfinom status non human persons. Przysługują im podstawowe prawa do życia i wolności, takie same jak ludziom. Nie wolno na nie polować, trzymać w niewoli w parkach rozrywki i laboratoriach.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pseudonim


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 313


Wysłany: Czw Lis 26, 2009 13:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cytat:
Przykładowo tiamina i pirydoksyna bierze udział we wchłanianiu aminokwasów w układzie pokarmowym. Tiamina kontroluje jako koenzym tzw. cykl pentozowy warunkujący syntezę aminokwasów służących wytwórstwu struktur białkowych komórek. Kwas pantotenowy bierze udział w genezie zasad purynowych i pirymidynonowych – podstawowego tworzywa do regeneracji RNA i DNA. Ponadto kwas pantotenowy odgrywa ważną rolę podczas podziałów komórek macierzy w mieszku włosowym, dlatego jej obecność jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu włosów.
Alkohol, teina z mocnej herbaty oraz leki zobojętniające sok żołądkowy zmniejszają wchłanianie tiaminy.


Cytat:
Witamina B2 uczestniczy w przyswajaniu żelaza niezbędnego dla wytwarzaniu hemoglobiny.

Cytat:
Warto w tym momencie zauważyć, że w przyswajaniu żelaza z pokarmów witamina B2 współdziała z witaminą C.

Cytat:
Pirydoksyna i pochodne (pirydoksal i pirydoksamina) tworzą koenzym fosforan pirydoksalu odpowiedzialny za dekarboksylacje i transminacje aminokwasów, metabolizm podstawowych kwasów tłuszczowych i konwersje kwasu linowego do arachidonowego (prekursora prostaglandyn) i przemianę tryptofanu w niacynę oraz przemianę glikogenu w glukozę.


Cytat:
(Witamina B12)Służy także do aktywacji kwasu foliowego przekształcając go do kwasu folinowego współsterującego wytwarzaniem czerwonych krwinek. Dlatego jej niedobór (jak też kwasu foliowego!) powoduje niedokrwistość.
Uczestniczy w pozyskiwaniu energii z tłuszczu (co może mieć praktyczne znaczenie w odchudzaniu!) wspomagając np. karnitynę - substancję "wyławiającą" z krwi cząsteczki tłuszczu i przenoszącą je do mitochondriów komórkowych, gdzie ulegają one utlenieniu, dzięki czemu komórka uzyskuje energię. Jednocześnie jest składnikiem enzymów które regulują magazynowanie tłuszczu w tkance mięśniowej tej energii. Dlatego dzięki w/w mechanizmom można wpłynąć na normalizację lipidów we krwi (tłuszczów), gdyż witamina B12 przyczynia się do ich zużytkowania.


Cytat:
(Biotyna) Wpływa na prawidłowy stan włosów i skóry (także paznokci). Dzieje się tak, gdyż zawiera cząsteczki biodostępnej siarki chroniącej naszą skórę i włosy. Dociera z organiczną siarką do odpowiednich komórek macierzy włosa umożliwiając tym specyficzną keratynizację łodygi włosa z udziałem tzw. wiązań siarkowych – silnych i elastycznych.
Normalizuje tłuszczową przemianę materii, co zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych na skórze owłosionej głowy.


Cytat:
Niedobór cyjanokobalaminy powoduje niedokrwistość, której może towarzyszyć wypadanie włosów.
Wysoki i przewlekły niedobór tej witaminy może spowodować rozjaśnienia lub nawet włosów. Znane są opisy utraty naturalnego koloru włosów (rozjaśnienia) u osób z ciemnym kolorem skóry, u których występowały duże niedobory wit. B12.


OPRAC. mgr Edward Ozga Michalski
Kod:
http://www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id4=1159&id1=61&id2=363&id3=257


Z tym cynkiem to różnie jest, przy trądziku na pewno powinno sie go więcej spożywać, jest jednaym z najważniejszych składników metaloenzymów długo by tu gadać




Ja sam zjadam(wypijam?) 1 gram siarczanu cynku co odpowiada 300 mg Zn metalicznego(muszę poszukać PDF'a o tym), wiadomo ze moze to wywoływac nudności czy coś , dopiero tydzień stosuję , wiec zobaczymy
Ohydny smak ma... Confused wraz z witaminą B6 bardzo dobrze się wchłania , oczywiście nie pić mleka przed lub po suplementacji cynku(2 h odczekać)duże dawki cynku wybijają z wiązań białkowych miedź , wiec prowadzi to do jej niedoboru , ale za to wywala z organizmu kadm,ołów i inne metale ze stopniem utleniania 2 (przyda sie palaczom)


Oooo... jest, mam ten tekst , nprawdę polecam sobie go przeczytać
Cytat:
Prowadzone obecnie w wielu krajach badania wskazują na potrzebę podniesienia podstawowej dawki wit. C dla dorosłego z 60 mg dziennie do 200 mg. Ilość ta powinna pochodzić z kilkakrotnego spożywania w ciągu dnia świeżych warzyw i owoców, niestety, liczne diety, oprócz ściśle wegetariańskiej, nie zapewniają takiej ilości. Wobec tego jesteśmy zdani na suplementację. Stwierdzono ponadto, że osoby w wieku podeszłym są bardziej narażone na oksydacyjny stres, niż dorośli w sile wieku, oraz, że wiele z nich cierpi na choroby szczególnie związane ze starością i dlatego mają bardzo niski poziom we krwi wit. C.
Proponowane dawki: 200 mg wit. C dziennie profilaktycznie dla dorosłych osób zdrowych; 200-500 mg dziennie profilaktycznie dla osób starszych zdrowych; 500-1500 mg dziennie dla osób z objawami choroby degeneracyjnej. Według prof. Linusa Paulinga suplementacja wit. C w chorobie nowotworowej powinna wynosić 3-10 g dziennie. Kobiety w ciąży, po porodzie i karmiące, wymagają dawek wyższych niż 200 mg dziennie, ustalanych indywidualnie przez lekarza. To samo odnosi się do wielu chorób skórnych. Obecnie wprowadzono do sprzedaży połączenia wit. C z sodem, potasem, wapniem, magnezem lub cynkiem, gdyż nie mają kwaśnego smaku i mogą być przyjmowane doustnie bez działań niepożądanych u osób nadwrażliwych.

http://www.czytelniamedyczna.pl/postepy_fitoterapii-125


Ostatnio zmieniony przez Pseudonim dnia Sro Cze 29, 2011 13:09, w całości zmieniany 11 razy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Czw Lis 26, 2009 16:02
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Co do jodu to stosuje się jeszcze większe dawki.
Są teorie lekarzy podparte doświadczeniami że piersi konkurując o jod z tarczyca i w przypadków braków w piersiach jodu mogą występować włókniaki lub guzy. Podawanie większych dawek jodu rozpuszcza te guzy/włókniaki. Oczywiście oficjalna medycyna uznaje tylko takie mini dawki ale pojedyńczy lekarze robią swoje Smile Na szczęscie.

"Dr Guy Abraham, były profesor położnictwa i ginekologii na Uniwersytecie Kalifornijskim, po przeczytaniu w 1997 r. pracy Ghenta na temat stosowania jodu w leczeniu torbieli, powołał do życia „ Jodowe Przedsiębiorstwo”. Mając swoją własna firmę Optimom Corporation produkująca Iodoral (roztwór Lugola w postaci tabletek), zatrudnił dwóch praktykujących lekarzy domowych do przeprowadzenia klinicznych badań Iodoralu.
Jego badania wskazują, że po podaniu wystarczającej ilości organizm zatrzyma znacznie więcej jodu, niż pierwotnie sądzono – 1500 mg, przy czym jedynie 3% tej ilości zatrzyma tarczyca.
Ponad 4000 pacjentów objętych tym badaniem spożywa dziennie od 12,5 do 50 mg jodu, a diabetycy do 100mg dziennie. Badacze zauważyli, że jod rzeczywiście usuwa torbiele w tkance włóknistej gruczołu piersiowego, że pacjenci cierpiący na cukrzycę potrzebują mniej insuliny, że pacjenci z niedoczynnością tarczycy wymagają mniej intensywnego leczenia, że zanikają objawy włókniakomięśniaka i że znikaja migrenowe bóle głowy u cierpiących na nie osób. "
NEXUS nr 2(5Cool marzec kwiecień 2008

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Pseudonim


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 313


Wysłany: Czw Gru 31, 2009 10:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


http://www.acu-cell.com/bx.html

Polecam przeczytać (ang) jakich minerałów potrzebujemy gdy bierzemy witaminy z grupy B

i...

http://www.acu-cell.com/bx2.html

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B (wszystkie włączając w to lecytynę i in.)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
barabossa


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 2
Skąd: Pzn

Wysłany: Sob Lis 13, 2010 20:25
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Witam

PYTANIE DOTYCZĄCE SYLIMARYNY
Mam 21 lat płeć męska Smile

Jakiś czas temu (2 tygodnie?) suplementuje się (między innymi) preparatem z sylimaryną. Stosuję to, aby zmniejszyć trądzik, ale i inne jej efekty będą pożądane (wątroba, zmniejszenie małego alergicznego obrzęku błon śluzowych) itd.

Biorę preparat, który ma w składzie (1 tabletka)
350mg z ostropestu (80% sylimaryna).
Betaina 200mg
Tauryna 100mg
ekstrakt z karczocha: 75mg
kurkumina 95% - 25mg
ekstrakt sezaminy: 12,5mg
rutyna: 25mg
Kwercetyna: 25mg
selen: 25mg
cynk: 2,5mg

Biorę 3 tabletki dziennie (producent zaleca dwie), ale jak to w życiu zdarza się, że przyjmę czasami również tylko 2. Postanowiłem tak bo naczytałem się na necie o braku efektów ubocznych (nie zauważyłem u siebie nawet wiatrów, ani efektu przeczyszczającego).
Wy tutaj piszecie, że MAX 400mg (czyli nawet mniej niż zaleca producent).
Skąd ta wartość 400mg?
Czytałem na necie, że w badaniach podawano nawet kilku gramowe dawki?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pseudonim


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 313


Wysłany: Pon Cze 20, 2011 11:11
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


W jakich godzinach układ pokarmowy pracuje najszybciej/najwolniej:


Kod:
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htm


Ile wynosi okres półtrwania witaminy D?
Czas połowicznego rozpadu (czas jaki mija aż poziom witaminy D we krwi zmniejszy się o połowę) wynosi od 15 dni do miesiąca.
http://www.tinyurl.pl/?AkUsg3dr

Okres półtrwania witaminy B1 w organizmie wynosi około 15 dni, po 18 dniach występują objawy niedoboru.
http://www.bodybuildingforyou.com/vitamins-mine...-b1-thiamine.html

Okres półtrwania dla witaminy B6 wynosi 15-20 dni, ze względu an to że nie wiąże się ona w dużej ilości z białkami osocza, jej zapasy zostają wyczerpane po 2 – 6 tygodniach.
http://www.vitamin-basics.com/index.php?id=47

Witamina B3 – okres półtrwania: 20-45min
http://www.tinyurl.pl/?qaySHKVe

Okres półtrwania dla witaminy B12: 6 dni, w wątrobie 400 dni.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12

Dla witaminy A: 6 miesięcy.
http://www.littlestomaks.com/2010/02/why-you-sh...tamin-a-overdose/

RRR-alfa-tokoferol: 48 godzin.
http://www.ilsi.org/Documents/Sample_ChapterVolI.pdf

Dla witaminy C: 30 minut
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C#Absorpti...t.2C_and_disposal
+ im większa dawka, tym mniej się jej wchłonie.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC26134/

Witamina B2: 66-84 minut
http://www.tinyurl.pl/?VMgaJ4Jp

Witamina K: 1,5-3 godziny
http://www.whale.to/v/vitamin_k.html


Wychodzi na to, że dawki witamin trzeba dzielić, brać mniejsze dawki a częściej, ponieważ ich nadmiar szybko zostaje wydalony.

Cytat:
Medycyna Rodzinna 2/1999, s. 5-10
Światosław Ziemlański, Maria Wartanowicz
Normy żywienia dotyczące witamin
z Zakładu Fizjologii i Biochemii Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Kierownik Zakładu: prof. dr hab. n. med. Światosław Ziemlański


Prawidłowe żywienie człowieka polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie składniki pokarmowe w tym witaminy, potrzebne do rozwoju, prawidłowego funkcjonowania i zachowania zdrowia.
Przez pojęcie normy żywienia na witaminy rozumiemy ilość witamin wyrażoną w przeliczeniu na jedną osobę i jeden dzień uwzględniającą ścisłe dla wyróżnionych grup różnice w zapotrzebowaniu organizmu, zależnie od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, a także różnice związane z warunkami bytowania i trybem życia.
W związku z tym, że wiedza na temat zapotrzebowania na składniki pokarmowe, szczególnie na witaminy, jest nadal niekompletna i podlega ciągłym uzupełnieniom, zalecenia żywieniowe zwłaszcza dla dzieci i młodzieży uwzględniają szeroki margines bezpieczeństwa zapobiegający ewentualnym niedoborom. Zalecenia spożycia witamin dla niemowląt wynikają natomiast z wiedzy o składnikach pokarmowych zawartych w mleku kobiecym, które zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe dziecka do 6 miesiąca życia. Zalecenia odnośnie witamin dla dzieci starszych wynikają z badań nad spożyciem ich przez dzieci dorosłe, prawidłowo rozwijające się. Zalecenia dla osób dorosłych są rezultatem badań nad spożyciem witamin i zachowaniem przez nich prawidłowych czynności biochemiczno-fizjologicznych oraz dobrego stanu zdrowia.
Normy na witaminy zostały opracowane na dwóch poziomach, a mianowicie na tzw. „bezpiecznym poziomie spożycia” (safe level of intake) oraz jako „zalecane spożycie” (recommended intake).
Normy ustalone na „poziomie bezpiecznego spożycia” to taka ilość określonych witamin (wyrażona w przeliczeniu na osobę/dobę), która wystarcza na pokrycie zapotrzebowania na nie u 97,5% osobników zaliczanych do danej grupy.
Normy ustalone na poziomie tzw. „zalecanego spożycia” – to taka ilość określonych witamin (wyrażona w przeliczeniu na osobę/dobę), która pokrywa zapotrzebowanie każdego osobnika w obrębie grupy, w tym także osób o szczególnie dużym zapotrzebowaniu, zawiera ponadto większe rezerwy, wystarczające na zaspokojenie potrzeb wynikających ze zwyczajów żywieniowych populacji.
Warto zwrócić uwagę na często popełniany błąd w interpretacji spożycia określonego składnika pokarmowego, w tym i witamin, przy ocenie spożycia indywidualnego lub nawet dla określonych małych grup badanej ludności. Stwierdzając np. spożycie nieco poniżej średnich wartości „zalecanego spożycia” interpretuje się ten fakt jako żywienie niedoborowe, podając przy tym procent „niedoborowego żywienia”. Jest to podejście niewłaściwe, sugerując często zagrożenie zdrowia populacji lub poszczególnych osób.
Istnieje duża różnica pomiędzy „zalecanym spożyciem” a „poziomem bezpiecznym”. O zagrożeniu dla zdrowia można mówić jedynie wtedy, kiedy średnia wartość dla badanej grupy zbliża się do „poziomu bezpiecznego”. Można również podejrzewać, że niektórzy osobnicy danej grupy, tj. o zwiększonym zapotrzebowaniu, mogą cierpieć na niedobory określonego składnika. Uwagi powyższe nie dotyczą małych dzieci, dla których odchylenie in minus „zalecanej normy” muszą budzić niepokój i wymagają interwencji.
W niniejszych normach uwzględnione zostały trzy stopnie aktywności fizycznej: mała, umiarkowana, duża. Określono je dla każdej grupy powyżej 10 roku życia przy zastosowaniu odpowiednich współczynników aktywności fizycznej, przyjętych przez międzynarodowe organizacje (FAO/WHO/UNU 1985 r. i Scientific Communnity. 1992 r.) oraz grupę ekspertów USA/Food and Nutrition Board (RDA. 1989 r.). Przyjęto trzy stopnie aktywności fizycznej, tj. aktywność małą (1,4 oraz 1,5), umiarkowaną (1,7) oraz dużą (2,0).
Źródłem witamin pożywienia są produkty spożywcze pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego.
Ze względu na właściwości fizyko-chemiczne wszystkie witaminy podzielono na dwie grupy, tj. rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie.
Do witamin rozpuszczalnych należą: witamina A, E, D oraz K. Pozostałe witaminy należą do grupy rozpuszczalnych w wodzie.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina A, a zwłaszcza jej prekursor – beta-karoten należą do grupy witamin antyoksydacyjnych. W przypadku ich niedoboru w ustroju, utlenianie kwasów tłuszczowych w tkankach przebiega w sposób przypadkowy i ulega przyspieszeniu na zasadzie reakcji łańcuchowej. Prowadzi to do powstawania wysokoreaktywnych i toksycznych rodników, które powodują uszkodzenie procesów metabolicznych w mitochondriach i zakłócają przebieg reakcji biochemicznych w ustroju. Działanie ochraniające witaminy A polega na niszczeniu wolnych rodników a także nadtlenków kwasów tłuszczowych.
Witamina A odgrywa ponadto istotną rolę w procesie widzenia, a także reguluje procesy tworzenia się nowych komórek, zwłaszcza nabłonkowych, tj. sprzyja ich regeneracji.
Niedobór witaminy A w ustroju prowadzi do zaburzeń w procesie widzenia, a także do wysychania skóry i nadmiernego jej rogowacenia. Wyniki ostatnich badań wskazują na to, że witamina A i jej prowitamina beta-karoten zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów (cyt. Ziemlański i Budzyńska-Topolowska 1993 a). Źródłem witaminy A są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, przy czym w tych ostatnich występuje ona w postaci karotenoidów, które w zależności od rejonu świata pokrywają od 50 do 80% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z karotenoidów, barwników szeroko rozpowszechnionych w roślinach, w żywieniu człowieka najważniejszy jest beta-karoten. Przyjęto, że 2 mg beta-karotenu wykazuje działanie równoważne 1 mg retinolu. Karotenoidy są znacznie gorzej wykorzystywane z pożywienia aniżeli czysty retinol, np. beta-karoten z pożywienia wchłaniany jest tylko w 1/3, z czego połowa ulega zamianie na retinol. Całkowite wykorzystanie beta-karotenu równa się więc 1/6 tego, jakie posiada retinol. Pozostałe karotenoidy o aktywności witaminy A są w połowie tak aktywne, jak beta-karoten, stąd też ich efektywność jako źródła witaminy A wynosi 1/12. Z tego powodu wyrażanie całkowitej aktywności witaminy A powinno być określane jakościowo przez podanie udziału retinolu i prowitamin w przeciętnie spożywanej racji pokarmowej i wyrażane nie w jednostkach międzynarodowych (j.m.), lecz w ekwiwalentach retinolu, przyjmując, że 1 ekwiwalent retinolu = 1 µg retinolu, 6 µg beta-karotenu lub 12 µg pozostałych karotenoidów. Niezależnie od tego stwierdzono, że wchłanianie w przewodzie pokarmowym człowieka zarówno karotenoidów, jak i estrów retinolu zależy od obecności tłuszczu, który pobudza ten proces. Spożycie np. jedynie 20 g dziennie tłuszczu przez dorosłe kobiety lub poniżej 5 g tłuszczu przez dzieci powoduje znaczny spadek wykorzystania karotenoidów oraz redukcję rezerw ustrojowych witaminy A. Stopień wykorzystania z pożywienia witaminy A oraz karotenoidów zależy ponadto od źródła żywności, obecności i jakości białka, naturalnych przeciwutleniaczy, żelaza, cynku i włókna pokarmowego, a także stosowanych procesów przetwórczych. Normy na witaminę A wyrażono w mikrogramach równoważnika retinolu na osobę/dobę i podano w tabeli 1. 1 µg retinolu odpowiada 3,333 jednostkom międzynarodowym.

Witamina E należy do grupy najsilniej działających witamin antyoksydacyjnych. Niedobory tej witaminy w pożywieniu mogą przyspieszać proces starzenia się ustroju, a także zwiększyć ryzyko zachorowania na degeneracyjne choroby metaboliczne, szczególnie miażdżycę i choroby nowotworowe. Witamina ta może mieć istotny udział w procesach reprodukcji i przedłużania życia komórek człowieka. Głównym jej źródłem są produkty pochodzenia roślinnego. Wykorzystanie witaminy E z pożywienia zależy od wielu czynników, m.in. od obecności w diecie innych składników pokarmowych, przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym ustalenie zapotrzebowania ustroju na tę witaminę jest trudne. Jako bezpieczny poziom minimalny przyjmuje się 0,4 mg alfa-tokoferolu na 1 g PUFA diety, za wystarczający – 0,6 mg alfa-tokoferolu. Jako poziom optymalny przyjmuje się 0,9 mg α-tokoferolu/1g PUFA. W normach uwzględniono zarówno niezmierną rzadkość występowania awitaminozy u ludzi, jak też jej ilość w przeciętnej, prawidłowo zestawionej diecie, stwierdzoną w wyniku licznych badań prowadzonych na świecie. Zalecane normy na witaminę E wyrażono w mg równoważnika alfa-tokoferolu na osobę/dobę. Podano je w tabeli 1. 1 mg równoważnika alfa-tokoferolu odpowiada 1,49 jednostkom międzynarodowym witaminy E. Biorąc jednak pod uwagę ochronne działanie witaminy E w procesie starzenia się ustroju i profilaktyce chorób degeneracyjnych wydaje się uzasadnione spożywanie większych ilości tej witaminy, tj. ok. 20 mg/osobę/dzień.
Witaminę D człowiek otrzymuje w wyniku zarówno syntezy skórnej – naświetlania promieniami słonecznymi (z 7 dehydro-cholesterolu) jak też spożywania żywności. W żywności występuje ona w niedostatecznej ilości. Naturalne produkty powszechnego spożycia zawierają niewiele tej witaminy i nawet w prawidłowej racji pokarmowej jej zawartość jest niska. Wielkość zapotrzebowania na witaminę D zależy od ilości witaminy D powstałej w skórze pod wpływem naświetlania promieniami UV. Wzajemne proporcje ilościowe tych dwóch źródeł witaminy D, nie są bliżej znane. Uwzględniając stwierdzony fakt, że pożywienie nie może być dla człowieka głównym źródłem witaminy D, zaproponowano jedynie optymalne jej spożycie, przyjmując pogląd, że głównym źródłem tej witaminy w ustroju człowieka jest jej synteza w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
Osobnym zagadnieniem jest zapotrzebowanie na witaminę D niemowląt i małych dzieci, wobec których istnieje pod tym względem ustalone postępowanie, łącznie z podawaniem preparatów farmaceutycznych. Dla niemowląt przyjęto normę zalecaną ponad dwukrotnie wyższą od aktualnie zalecanych przez inne kraje. Jest to (20 µg/dzień) ilość określona na podstawie badań nad zawartością hydroksywitaminy D3 (25-OHD3) w osoczu krwi oraz uwarunkowana szerokością geograficzną. Dla dzieci w wieku od 1 do 9 lat również proponuje się zalecaną normę (15 µg/dzień) wyższą niż w innych krajach i wyższą od proponowanych przez IŻŻ w 1983 r., a jako poziom bezpieczny 10 µg/dzień.
Nie podano zalecanych norm spożycia witaminy D dla ludzi dorosłych, gdyż ilości tej witaminy syntetyzowanej w skórze zależne są od wielu czynników. W związku z tym podano zalecenia tylko dla ludzi w wieku podeszłym, powyżej 60 lat, ze względu na ograniczony czas przebywania przez nich na powietrzu. Normy na witaminę D wyrażono w mikrogramach (µg) cholekalcyferolu (witaminy D3); 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D. Podano je w tabeli 1. Witamina D spełnia w ustroju kilka funkcji. Najlepiej poznana jest jej rola w gospodarce wapniowo-fosforowej ustroju i tworzeniu kości. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu, wzmaga wchłanianie jelitowe tych składników oraz wyrównuje w pewnych granicach ich ewentualny nieodpowiedni stosunek w pożywieniu. Niedobór witaminy D odgrywa zasadniczą rolę w powstawaniu krzywicy u niemowląt i dzieci, rozmiękczenia kości (osteomalacji) u ludzi dorosłych oraz zrzeszotnienia, porowatości i kruchości układu kostnego (osteoporozy) u osób starszych. Obecnie osobom w wieku podeszłym zaleca się ok. 15 µg/osobę/dzień – wit. D.
Witamina K bierze udział w procesie krzepliwości krwi, bierze również udział w formowaniu tkanki kostnej, ponadto ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Człowiek otrzymuje tę witaminę z pożywienia głównie roślinnego. Innym jej źródłem jest flora bakteryjna przewodu pokarmowego. W normach podano zalecane ilości dziennego spożycia dla niemowląt z tego względu, że flora jelitowa noworodków jest słabo rozwinięta oraz z uwagi na małą zawartość witaminy K w mleku kobiecym. Podano również normy dla dzieci. Nie podano norm dla ludzi dorosłych, gdyż ich zapotrzebowanie na tę witaminę jest bardzo niskie i normalna racja pokarmowa zawiera dostateczne ilości tego składnika. Normy wyrażone w mikrogramach/osobę/dobę podano w tabeli 1.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie (tab. 2)
Witamina C (kwas askorbinowy)
Kwas askorbinowy jest niezbędnym egzogennym składnikiem pokarmowym dla ludzi, natomiast większość zwierząt posiada zdolność syntetyzowania go. Pełni on szereg funkcji biochemicznych, takich jak udział w syntezie kolagenu, hormonów i neurotransmiterów, we wchłanianiu żelaza, detoksykacji i odporności organizmu oraz jest naturalnym antyoksydantem chroniącym przed procesami peroksydacyjnymi. Witaminie C obok innych witamin przypisywana jest zdolność zapobiegania i hamowania wczesnych stadiów karcinogenezy. Zgromadzono dużą liczbę dowodów wykazujących, że przewlekłe niedobory witaminy C mogą sprzyjać powstawaniu zmian aterogennych u ludzi, a także u zwierząt. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy zwiększa się u osób z nadciśnieniem tętniczym, palących papierosy, u alkoholików, diabetyków oraz pod wpływem stresów. Większych ilości kwasu askorbinowego potrzebują mieszkańcy dużych aglomeracji, gdyż niszczy go obecny w atmosferze tlenek węgla. Biorąc pod uwagę najnowsze wyniki badań, w niniejszym opracowaniu zwiększono zalecaną normę zapotrzebowania dziennego na witaminę C w porównaniu do norm Instytutu Żywności i Żywienia w roku 1983 r. Eksperci w USA proponują ostatnio zwiększenie spożycia witaminy C do 200 mg/osobę/dzień.
Witamina B1 (tiamina)
Witamina B1 uczestniczy w procesach energetycznych, neurofizjologicznych oraz w reakcjach cyklu pentozowego. Wchodzi ona w skład szeregu enzymów, głównie dekarboksylazy alfa-ketokwasów i transketolazy, biorących udział w przemianie pośredniej węglowodanów. Szczególnie ważną rolę pełni witamina B1 w czynnościach układu nerwowego.
Istnieje ścisły związek pomiędzy zapotrzebowaniem na tę witaminę a ilością dostarczanej energii (RDA 1989 r.). Zapotrzebowanie na tiaminę zwiększa się w przypadku palenia papierosów, nadużywania alkoholu, kawy, herbaty, w chorobach i zabiegach chirurgicznych oraz w sytuacjach stresowych.
Witamina B2 (ryboflawina)
Ryboflawina wchodzi w skład koenzymów flawinowych katalizujących szereg reakcji oksydo-redukcyjnych. Wraz z innymi witaminami bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Koenzymy ryboflawiny katalizują utlenianie glukozy, alfa-aminokwasów, przemiany retinolu, witaminy B6, folacyny oraz uczestniczą w rozkładzie i syntezie kwasów tłuszczowych.
Podobnie jak w przypadku tiaminy zapotrzebowanie na witaminę B2 związane jest głównie ze spożyciem energii, tj. wzrasta wraz ze zwiększonym spożyciem energetycznym (RDA 1989 r.). Długotrwały niedobór ryboflawiny może zmniejszać dehydrogenerację kwasów tłuszczowych. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 występuje w okresie intensywnego wzrostu, w ciąży, przy dużym wysiłku fizycznym, u kobiet stosujących środki antykoncepcyjne oraz w sytuacjach stresowych.
Witamina B6 (pirydoksyna)
Nazwą witamina B6 określa się 3 związki: pirydoksynę, pirydoksal i pirydoksaminę, a także estry fosforanowe tych związków. Najlepiej poznaną funkcją metaboliczną witaminy B6 jest jej udział w przemianach aminokwasów. Witamina B6 wpływa na metabolizm cholesterolu, przemiany niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, hormonów sterydowych, jest również potrzebna do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego i syntezy insuliny. Zapotrzebowanie ludzi na tę witaminę wiąże się ściśle z ilością spożywanego białka. Za optymalny przyjmuje się stosunek 0,002 mg witaminy B6/g białka. Zapotrzebowanie organizmu na pirydoksynę zwiększa się również przy dużym spożyciu tłuszczu (Bender 1989 r.).
Kwas foliowy (folacyna)
Kwas foliowy jest koenzymem w reakcjach przenoszenia jednowęglowych fragmentów z jednego związku na drugi w metabolizmie aminokwasów i w procesach syntezy kwasów nukleinowych. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek, w tym układu krwionośnego. W niektórych populacjach występuje duże ryzyko niedoboru tej witaminy (Ziemlański, Wartanowicz 1998 r.). Problem właściwego spożycia kwasu foliowego jest przedmiotem intensywnych badań i nowych ustaleń. Biorąc pod uwagę znaczenie niedoboru kwasu foliowego w powstawaniu wielu schorzeń o znaczeniu społecznym jak np. wady cewy nerwowej (NTD), miażdżycy, niektórych nowotworów, zwłaszcza przewodu pokarmowego, a także stanów depresyjnych – istnieje konieczność zwiększenia spożycia tego składnika pokarmowego. Ustalono, że każda kobieta w wieku prokreacji powinna dodatkowo przyjmować w formie np. tabletek 0,4 mg kwasu foliowego dziennie. Zaleca się także suplementowanie kwasem foliowym dziennej racji pokarmowej osób zagrożonych miażdżycą i nowotworami oraz stanami depresji psychicznej.
Witamina B12 (kobalamina)
Kobalaminy uczestniczą w procesach metylacji homocysteiny do metioniny, w przemianach metylomalonylo-koenzymu A oraz w reakcjach niektórych aminokwasów i rozgałęzionych kwasów tłuszczowych. Zalecenia dziennego spożycia na witaminę B12 nie uległy zmianie w porównaniu do norm IŻŻ z 1983 r.
Niacyna
Nazwą niacyna określa się zarówno kwas nikotynowy jak i amid kwasu nikotynowego. Normy na niacynę wyrażono w mg równoważników niacyny, co oznacza sumę mg niacyny i kwasu nikotynowego pochodzących z produktów oraz tej ilości niacyny, która w stosunku 1:60 może powstać z tryptofanu w obecności dostatecznej ilości witamin B1, B2 i B6. Przyjęto, że 1 równoważnikowi niacyny odpowiada 1 mg niacyny lub 60 mg tryptofanu.
Kwas nikotynowy jest składnikiem dwóch koenzymów: koenzymu I (dwunukleotydu nikotynoamidoadeninowego NAD) i koenzymu II (fosforanu dwunukleotydu nikotynoamidoadeninowego NADPH). Koenzymy te wchodzą w skład enzymów oksydoreduktaz uczestniczących w pośredniej przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, obwodowego układu nerwowego, do syntezy hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Kwas nikotynowy podawany ze związkami chromu obniża poziom cholesterolu u ludzi z hypercholesterolemią.
W porównaniu do norm IŻŻ z 1983 r. zalecenia dziennego spożycia witamin z grupy B (wyłączając witaminę B12 i folacynę) zwiększono nieznacznie z uwagi na nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe i nawyki całego społeczeństwa (nadkonsumpcja alkoholu, kawy, herbaty oraz palenia papierosów).

Kod:
http://www.czytelniamedyczna.pl/585,normy-zywienia-dotyczace-witamin.html



Ostatnio zmieniony przez Pseudonim dnia Czw Cze 23, 2011 16:46, w całości zmieniany 2 razy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Asharalyn
Moderator

Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 296
Skąd: Wrocław

Wysłany: Pon Cze 20, 2011 21:19
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


"Zażywasz witaminy - ryzykujesz życie
Preparaty witaminowe mogą się przyczyniać do rozwoju raka, ale tylko u palaczy papierosów - wydawało się do niedawna. Badania prowadzone w USA i Finlandii wykazały, że palaczom po 50. roku życia i zawale serca nie pomagały ani preparaty zawierające wyłącznie beta-karoten, ani te łączące go z witaminą E. Po takiej kuracji wśród badanych nastąpił wzrost liczby zachorowań na raka płuc.


Jeszcze bardziej niepokojące są badania amerykańskiego National Cancer Institute. Wynika z nich, że chorzy na raka nie powinni przyjmować preparatów witaminowych, szczególnie w dużych dawkach. Może to wręcz przyspieszyć rozwój choroby. - Długie przyjmowanie suplementów wielowitaminowych w dawkach przekraczających te sugerowane na opakowaniu zwiększa ryzyko agresywnej odmiany raka prostaty - mówi "Wprost" dr Michael Leitzmann z NCI. Z jego badań wynika, że ryzyko rozwoju nowotworu płuc z przerzutami wzrasta wtedy o jedną trzecią, a kończącego się śmiercią - aż dwukrotnie.

Ryzykowne preparaty
Czy preparaty witaminowe u niektórych osób mogą wywoływać raka? - Tego nie można powiedzieć, przynajmniej nie wskazują na to nasze badania. Należy jednak uważać, ile łyka się preparatów i jak długo, bo reakcja u niektórych osób może być nieprzewidywalna - mówi dr Leitzmann. Suplementy witaminowe zawierają wyselekcjonowane składniki - substancje syntetyczne. Może się zdarzyć, że jakaś substancja bez otoczenia, w którym występuje naturalnie, i przyjmowana w zbyt dużych ilościach może szkodzić.
Magazyn "Lancet" alarmował, że witaminy nie tylko nie chronią przed zachorowaniem na raka żołądka, okrężnicy, trzustki i wątroby, ale wręcz sprzyjają mu. Wskazuje na to metaanaliza badań 170 tys. pacjentów, które przeprowadzili serbscy i duńscy uczeni. Najgroźniejsze okazało się połączenie beta-karotenu z witaminami A i E, zwiększające ryzyko wystąpienia nowotworu odpowiednio o 30 proc. i 10 proc. Podobne wyniki uzyskał zespół z Johns Hopkins University. Szkodliwa dla zdrowia okazała się dawka 400 jednostek międzynarodowych dziennie - to tyle, ile zawiera duża kapsułka z witaminami.

Witaminowe powikłania
Z badań prof. Lucjana Szponara z Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że Polacy są najbardziej narażeni na nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K, bo wzbogaca się nimi oleje i margaryny. Ale szkodliwy jest nadmiar wszystkich witamin. - Profilaktyczne zażywanie witaminy E, nazywanej do niedawna witaminą młodości, nie ma sensu. Im większa dawka witaminy E, tym większe ryzyko przedwczesnej śmierci - ostrzega dr Edgar Miller z Johns Hopkins University. Nie jest ona polecana szczególnie osobom, w których rodzinach występowały nowotwory i choroby układu krążenia, bo może stymulować rozwój tych schorzeń. Z kolei stosowany przez długi czas i w zbyt dużych ilościach beta-karoten może spowodować zniszczenie wątroby i stać się przyczyną rozwoju nowotworu. - Rzadko o tym myślimy albo nie zdajemy sobie z tego sprawy, pozwalając małym dzieciom na wypijanie nieograniczonych ilości soków marchwiowych, bogatych w beta-karoten - mówi prof. Marek Naruszewicz z Akademii Medycznej w Warszawie."


żródło:http://www.wprost.pl/ar/108490/Rak-w-pigulce/?I=1278
Warte przemyślenia Rolling Eyes

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Noor


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 620


Wysłany: Wto Cze 21, 2011 11:20
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Asharalyn napisał:
"Zażywasz witaminy - ryzykujesz życie"
Warte przemyślenia Rolling Eyes


Ależ myślimy o tym już JEDENASTY rok Rolling Eyes :
http://forum-urody.pl/szkodliwe...ydantow,t628.html

_________________
Rząd Indii przyznał delfinom status non human persons. Przysługują im podstawowe prawa do życia i wolności, takie same jak ludziom. Nie wolno na nie polować, trzymać w niewoli w parkach rozrywki i laboratoriach.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 17:53
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Parokrotnie natknęłam się na informacje o podrabianiu farmaceutyków. Mianowicie, z uwagi na monopolizowanie produkcji leków przez korporacje farmaceutyczne (poprzez ochronę patentową), w krajach słabiej rozwiniętych leki bywają podrabiane. Z doniesień New Scientist wynika, że podrobione lekarstwa zabijają w skali świata więcej ludzi niż narkotyki.

http://www.polityka.pl/rynek/gospodarka/225783,...rabiane-leki.read

Jest na ten temat trochę w sieci, min. na chomiku czy youtube filmy dokumentalne po wpisaniu frazy "leki zabijają Afrykę", "podrabiane leki" itp.

Na naszym ukochanym serwisie aukcyjnym widziałam np. kiedyś Brahmi w jakiejś groszowej cenie; sprzedawca wysyłał bezpośrednio z Azji. Uważajcie więc na leki kupowane w Internecie. Zastanawiam się nad tym, że skoro leki można tak łatwo podrobić, to tym bardziej półprodukty do pielęgnacji i suplementacji...

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
n_a_tali


Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 19


Wysłany: Pon Wrz 24, 2012 23:26
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


jakie przerwy powinno się robić w suplementowaniu?


Ostatnio zmieniony przez n_a_tali dnia Pią Lut 22, 2013 5:19, w całości zmieniany 2 razy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
n_a_tali


Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 19


Wysłany: Pią Lut 22, 2013 5:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


a czy ktos orientuje sie jak dlugo powinno stosowac sie dany suplement?ile powinna trwac przerwa w suplementacji? Oraz czy trzeba caly czas przyjmowac tabletki aby nie powrocil dawny problem? Wiadomo ze zalezy od suplementu,dawki,organizmu czlowieka itp.Jednak dobrze by bylo gdzies zebrac wlasnie takie informacje. Embarassed

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB