nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Amarantus - bogate źródło skwalenu

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Alex


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 612


Wysłany: Pon Mar 05, 2007 19:31
Temat postu: Amarantus - bogate źródło skwalenu
Odpowiedz z cytatem


Nasiona amarantusa charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Zawierają ok. 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej (o wyższej wartości biologicznej niż białko z mleka ). Są one bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych. Zawarty w nasionach tłuszcz (ok. 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Nasiona z amarantusa są bogate w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5-krotnie wyższa niż w pszenicy.

Posiada dużą zawartość skwalenu* opóźniającego procesy starzenia się organizmu, niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych, dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane.
Białko amarantusa jest lepiej przyswajalne i ma większą wartość biologiczną niż białko z mleka, soi czy jęczmienia. Przy tym jest go więcej niż w innych roślinach zbożowych i w produktach mlecznych. Zaletą białka amarantusowego jest zawartość w nim wszystkich aminokwasów egzogennych. Białko to bogate jest w niezbędne dla organizmu aminokwasy: lizynę, metioninę i tryptofan. Aminokwasy, czyli "cegiełki potrzebne do wyprodukowania przez organizm własnego białka, występują w amarantusie w bardzo korzystnych proporcjach. Ziarenka amarantusa bogate są w te aminokwasy, które w niewielkich ilościach występują w ziarnach innych zbóż czy strączkowych. Mąka amarantusa doskonale komponuje się z mąką kukurydzianą i innych zbóż właśnie dlatego, że uzupełnia aminokwasy egzogenne.

Leczniczo - podawanie amarantusa wzmacnia pamięć i system nerwowy, hamuje rozwój wrzodów żołądka.
Pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Smakuje lepiej od szpinaku i ma od niego pięciokrotnie więcej żelaza.

W naszym kraju występuje amarantus pod nazwą szarłat. Rodzina Amarantaceae liczy sobie aż 60 gatunków, z czego tylko kilka z nich nadaje się do uprawy, większość z nich to, tak zwane, chwasty o niejadalnych nasionach i liściach.

Czy amarantus ma jakieś wady? Podobno nawożony chemicznie nie rośnie. Nie lubi też pestycydowych oprysków. Dokładnie odwrotnie niż inne uprawy, gdzie zależność pomiędzy wysypanymi nawozami sztucznymi, a plonami jest wprost proporcjonalna. Na szczęście, to co wydaje się być problemem rolników, z punktu widzenia konsumentów jest wielką zaletą.
Amarantus nie ma też wygórowanych potrzeb bytowych - może rosnąć nawet na piasku. Co roku purpurowe kity "nieśmiertelnego" stoją na prawie stu hektarach. Najwięcej w zamojskim.
Ma też "nieśmiertelny" dobre działania dla środowiska. Pochłania dwukrotnie więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny.

Dodatek mąki z amarantusa poprawia skutecznie jakość wypieku - z racji swych właściwości może wyeliminować całkowicie nagminnie dodawane do wypieków chemiczne polepszacze. Przedłuża także trwałość pieczywa, powoduje, że jest ono zasobne w potrzebne organizmowi mikroelementy i nadaje mu wyśmienity lekko orzechowy smak.

http://www.puszkkka.spinacz.pl/encyklopedia/A/amarantus.php3

*Skwalen to wielonienasycony węglowodór alifatyczny (łańcuchowy), występujący w komórkach skóry i ścianie naczyń krwionośnych, głównie tętnic organizmu człowieka. Jego niedobór zaburza pracę komórek układu odpornościowego sprzyja rozwojowi miażdżycy i chorób nowotworowych jak również przyczynia się do wystąpienia zaburzeń gruczołów łojowych skóry i zaburzeń hormonalnych. Ze względu na niedobór skwalenu w codziennej diecie konieczna jest jego suplementacja. Zapotrzebowanie naszego organizmu na skwalen wynosi ok. 500 mg na dobę. Poszukiwany jest przez przemysł farmaceutyczny do produkcji leków i kosmetyków.


Skwalen:

* zwiększa odporność immunologiczną, stymuluje układ siateczkowo-śródbłonkowy, komórki NK i limfocyty T, jest inhibitorem rozwoju raka - wzmaga produkcję przeciwciał przeciwnowotworowych.

* działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przyśpiesza gojenie się ran

* działa jak antyoksydant i detoksykant, łatwo przenika przez błony komórkowe, zwiększa dotlenienie wewnątrzkomórkowe, usprawnia przekazywanie informacji między komórkami

*reguluje produkcję cholesterolu w wątrobie, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych

* zwiększa aktywność przysadki mózgowej, zwiększa aktywność organizmu, redukuje stres

* działa ochronnie i regenerująco na skórę (zmniejsza utratę wody przez naskórek, sprzyja odbudowie warstwy wodno-lipidowej naskórka, neutralizuje nagromadzone wolne rodniki i chroni skórę przed szokiem oksydacyjnym, zwiększa oddychanie tkankowe skóry, wzmacnia odporność systemu immunologicznego skóry i aktywuje procesy naprawcze)


http://www.marinex.com.pl/preparaty/biomarine/badania-skwalen.php

Cytat:
SKWALEN -
związek zawarty w mące i płatkach z nasion amaranthusa, który:

• ma wpływ na regulację syntezy cholesterolu,
• wspomaga usuwanie z organizmu człowieka trucizn pochodzenia przemysłowego,
• aktywizuje i przedłuża życie komórek,
• wzmacnia organizm i pomaga w usuwaniu objawów przemęczenia fizycznego i umysłowego,
• Jest nieodzowny w tworzeniu w organizmie m.in. hormonów płciowych, prowitaminy D, kwasów żółciowych,
• Wzmacnia skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.

Jest to więc substancja odgrywająca ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka, niezbędna do utrzymywania organizmu w dobrej kondycji i w dobrym stanie zdrowia.

Skwalen stosowany jest również jako składnik kosmetyków (ma m.in. właściwości odżywcze, nawilżające, redukujące celulit) oraz maści farmaceutycznych (ma działanie przeciw zapalne, antybakteryjne, gojące, wzmacniające naczynia krwionośne).
Wykazuje cechy odtruwające - ułatwia usuwanie z organizmu trucizn dostających się do organizmu ludzkiego (jak np. pestycydy), eliminuje także inne związki (np. strychninę, arszenik czy dioksyny).
Skwalen podawany jest również jako antidotum w przypadkach nadużycia medykamentów.


Powyższą informację zaczerpnięto z opracowania Pana
Dr inż. Henryka Piesiewicza
Doradcy Naukowego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP
Doradcy Naukowego w firmie Lesaffre bio-corporation S.A.


Zawartość skwalenu w oleju amarantusowym ( 6-6,3% ) jest ok. 10-krotnie większa niż w oleju z oliwek (0,6%).

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Pon Mar 05, 2007 19:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Zjada się przede wszystkim ziarno w rożnych postaciach, ale też młode liście i wierzchołki pędow,ktore przyrządzane mogą być jak jarzyny.





A oto kilka przepisow na potrawy z
amarantusa.


Popping - Preparowane nasiona ama-
rantusa spożywać z jogurtem, kefirem,
mlekiem, serkami, miodem, jako dodatek
do sałatek, deserÂw itd.

Bezglutenowa zupa z amarantusa.

Składniki: 200 g nasion amarantusa, 1 litr
przecieru z jarzyn, 1 duża cebula, 40 g
masła, 100 g śmietany, pieprz, gałka musz-
katołowa, 1-2 łyżki mąki z amarantusa.
Nasiona amarantusa gotować w przecie-
rze z jarzyn 20 min. na wolnym ogniu.
Dodać lekko przysmażone plasterki cebuli
i gotować jeszcze 10 min. Dodać śmietanę
i przyprawy do smaku. W razie potrzeby
zagęścić, dodając mąkę z amarantusa. Po-
dawać z utartym serem i szczypiorkiem.

Amarsotto z pieczarkami.

250 g ugotowanych ziaren amarantusa, 50 g cebuli,
30gmasła,100gpieczarek,100gmrożon-
ki chińskiej, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka
majeranku, pieprz, sÂl, papryka, szklanka
wywaru z jarzyn. Cebulę i pieczarki po-
siekać drobno i poddusić na maśle, dodać
mieszankęchińską,wywariprzyprawy.Na
końcu dodać ugotowane uprzednio ziarno
amaratusa. Cusic ,az do calkowitego
odparowania wywaru jarzynowego.

http://www.ekoswiat.com.pl/ekologia/pdf/2006-04-47.pdf



CHLEB AMARANTUSOWY Z BANANEM I ORZECHAMI
Składniki:

1 1/2 mąki pszennej
1/2 filiżanki miodu
1/2 filiżanki mąki z amarantusa
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku dopieczenia
1 filiżanka rozgniecionych bananów
2 jajka, ubite
1 filiżanka posiekanych orzechów
1/2 filiżanki posiekanej margaryny lub masła


Przepis:

Jajka, masło, miód i cukier waniliowy ubić na pianę. Dodać banana.
Wymieszać obie mąki z orzechami laskowymi i dodać do masy z jajkami. Wyrobić ciasto i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki piernikowej.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-65 minut.



Racuchy amarantusowe

Składniki: 18 dag mąki z amarantusa, szczypta drożdży, 1 cebula, kilka łyżek oliwy, przyprawy: sól, suszone zioła tymianek, majeranek.
Wykonanie: cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie. Wymieszać z przyprawami, mąką z amarantusa i z ciepłą wodą, której dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 minut. Małe porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć racuchy na złoto-brązowy kolor.

Bułeczki francuskie z amarantusem

Składniki: 2 filiżanki mąki pszennej, 1 filiżanka mąki z amarantusa, szczypta soli, 3 łyżeczki masła lub margaryny, 1-2 filiżanki wody, 2-3 łyżeczki drożdży.
Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać rozdrobnione masło lub margarynę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Wymieszać mąkę z drożdżami i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 45-60 minut. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na następne 30-40 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 180 oC przez 40 minut.

Zupa amarantusowo-porowa

Składniki: 20 dag amarantusa ekspandowanego, 1 litr wywaru z jarzyn, 1 cebula, 1 por, 2 łyżki oliwy, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, posiekany szczypiorek.
Wykonanie: Ugotować amarantus przez 10 minut w wywarze z jarzyn na małym ogniu. W tym czasie pokroić oczyszczoną cebulę w drobną kostkę i por w krążki. Udusić na patelni z oliwą. Dodać do gotującej się zupy i razem gotować jeszcze przez kilka minut. Przyprawić ziołami i posiekanym drobno szczypiorkiem.

Sałatka ziemniaczana

Składniki: 80 dag ziemniaków, 1 cebula, 2 ogórki małosolne, 4 łyżki amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki oliwy tłoczonej na zimno, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki soku z cytryny, przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Cebulę drobno pokroić w kostkę i wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ziołami i amarantusem. Ziemniaki po ostudzeniu pokroić w plastry i wymieszać z tak przygotowanym sosem dodając oliwy. Dodać też pokrojone w kostkę ogórki. Podawać w salaterce udekorowane natką z pietruszki i plastrem cytryny.

Amarantus z warzywami

Składniki: 20 dag nasion amarantusa, 3/4 litra wody, 2 łyżki oliwy, 3 marchewki, 2 pory, seler, pietruszka, strąk papryki, 3 ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Wykonanie: Nasiona amarantusa zagotować w potrójnej ilości wody i gotować przez około 15 minut. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, pory, paprykę. Obsmażyć. Zalać wodą i dusić pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec duszenia wymieszać z ugotowanym amarantusem. Dusić jeszcze dodając przypraw około 10 minut.

Snak amarantusowy z orzechami

Składniki: 4 łyżki miodu lub dla wegan syropu kukurydzianego lub innego, 1 łyżka masła lub margaryny, 1 filiżanka posiekanych orzechów ziemnych lub włoskich, 1 filiżanka amarantusa ekspandowanego
Wykonanie: Miód lub syrop i masło lub margarynę lekko podgrzać. Dodać orzechy i amarantus. Dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić cienką warstwą na blasze i przycisnąć deseczką. Po ostygnięciu kroić na małe kawałki.

http://www.bogutynmlyn.pl/index.php?products=pr...t&prod_id=144

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Czw Cze 21, 2007 1:05
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Zawartość skwalenu w miligramach na 100 g wybranych organów człowieka .

Organ - Zawartość(mg/100g) :
Tłuszcz w skórze - 30,0
Skóra - 14,8
Tarczyca - 5,5
Gruczoły limfatyczne - 5,2
Wewnętrzna warstwa tętnic -4,0
Śledziona - 3,0
Mięśnie prążkowane - 2,5
Serce - 2,4
Nadnercza - 22
Wątroba - 2,1


Występowanie skwalenu w żywności w miligramach w 100 g
produktu


Żywność - Zawartość(mg/100g)
Olej z amarantusa - 6300
Oliwa z oliwek - 685,5
Amarantus edulis (nasiona) - 590
Amarantus cruentus (nasiona) - 390
Olej kukurydziany - 27,9
Chleb dla serca - 21,0
Ser Parmezan - 9,6
Masło - 6,1
Flądra - 5,0
Żółtko - 4,7
Tuńczyk - 3,0
Orzeszki ziemne - 2,2
Kaczka (mięso) - 2,1
Nerki wołowe - 1,9
Wątroba wołowa - 1,9
Margaryna - 1,7
Kurczak (mięso) - 1,6

Produkty z amarantusem są idealnym codziennym posiłkiem dla:
- Aktywnych - ze względu na lekkostrawną skrobię oraz białko bardziej wartościowe od białka soi i mleka
- Dbających o serce - ze względu na skwalen i błonnik obniżające poziom cholesterolu oraz dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Dbających o wygląd - ponieważ zawarty w amarantusie skwalen ujędrnia skórę i chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, a kolejny składnik tego zboża, błonnik, pomaga w uzyskaniu zgrabnej sylwetki
- Kobiet w ciąży - ponieważ amarantus zawiera więcej łatwo przyswajalnego żelaza od szpinaku
- Osób mających stresującą pracę - dlatego, że amarantus zawiera więcej uspokajającego magnezu niż czekolada
- Chcących zachować młodość - ze względu skwalen będący tłuszczem otrzymanym z amarantusa, który opóźnia procesy starzenia się organizm
- Dla dzieci - gdyż zawiera więcej wapnia, wzmacniającego kości, niż mleko
- Wszystkich - ponieważ jest po prostu pyszny!


Lepsza odporność ze skwalenem

Ostatnie badania nad szczepionkami (produkowanymi w technologii rekombinowania DNA) wykazują, że można polepszyć ich działanie w środowisku skwalenu. Uważa się, iż skwalen wyróżnia antygen do "zaprezentowania" i w ten sposób zwiększa odpowiedź immunologiczną. Ponadto skwalen wspomaga system odpornościowy organizmu zwiększając aktywność limfocytów i makrofagów oraz przyspiesza gojenie się ran. Do bardzo ważnych funkcji skwalenu należy zaliczyć jego działanie antyoksydacyjne i detoksykujące oraz ochronne przed wpływem promieni ultrafioletowych.

Skwalen ma ważny wpływ na układ immunologiczny: pomaga w produkcji przeciwciał, zwiększa dotlenienie wewnątrzkomórkowe, ponadto usprawnia przekazywanie informacji między komórkami oraz poprawia elastyczność skóry. Niedobór skwalenu prowadzi między innymi do niepłodności u kobiet. Z wiekiem nasz organizm zmniejsza produkcję skwalenu, gdy jednocześnie znacząco wzrasta jego zapotrzebowanie.



Składniki mineralne

Skladnik - Amarantus - Pszenica - Żyto
Żelazo - 8,99 - 3,31 - 4,86
Magnez - 308 - 128 - 120
Wapń - 214 - 38,36 - 64
Potas - 484 - 381 - 510
Miedź - 1,60 - 0,459 - 0,463
Cynk - 3,66 - 2,69 - 3,89
Fosfor - 582 - 341 - 336
Sód - 25,8 - 8,01 - 3,80


Wartość białka

Amarantus - 75
Mleko - 72
Mięso - 70
Soja - 68
Jęczmień - 62
Pszenica - 60
Orzeszki ziemne - 52
Kukurydza - 44

1. Amarantus – wartości odżywcze i funkcjonalne oraz możliwości
jego wykorzystania w profilaktyce żywieniowej

2. Olej amarantusowy jako suplement diety i bioaktywny składnik żywności
3. Amarantus – składnik prozdrowotnych dodatków do pieczywa

http://www.chlebpolski.pl/index.php?option=com_...=52&Itemid=86


http://storytel.republika.pl/amarantus.html
http://tinyurl.com/292m34
http://e-kobiety.pl/content/view/3130/44/1/0/
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,79448,3172258.html
http://www.chlebpolski.pl/index.php?option=com_...=52&Itemid=86

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Czw Cze 21, 2007 6:11
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Super Poly, ja wlasnie sie zastanawiam nad stalym wprowadzeniem amarantusa do diety, mimo ze raczej unikam weglowodanow, ale looknelam sobie na profil bialkowy i jest b.ladny, do tego bialka jest sporo - prawie 15g/100g
http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c21TY.html
plus sporo zelaza i skwalen. Skwalen podobno moze dziob ujedrnic i ogolnie wzmocnic skore, poza tym jeszcze przed UV i jonizujacym promieniowaniem troche chroni:
Cytat:
Squalene, an isoprenoid compound structurally similar to beta-carotene, is an intermediate metabolite in the synthesis of cholesterol. In humans, about 60 percent of dietary squalene is absorbed. It is transported in serum generally in association with very low density lipoproteins and is distributed ubiquitously in human tissues, with the greatest concentration in the skin, where it is one of the major components of skin surface lipids. Squalene is not very susceptible to peroxidation and appears to function in the skin as a quencher of singlet oxygen, protecting human skin surface from lipid peroxidation due to exposure to UV and other sources of ionizing radiation. Supplementation of squalene to mice has resulted in marked increases in cellular and non-specific immune functions in a dose-dependent manner. Squalene may also act as a "sink" for highly lipophilic xenobiotics. Since it is a nonpolar substance, it has a higher affinity for un-ionized drugs. In animals, supplementation of the diet with squalene can reduce cholesterol and triglyceride levels. In humans, squalene might be a useful addition to potentiate the effects of some cholesterol-lowering drugs. The primary therapeutic use of squalene currently is as an adjunctive therapy in a variety of cancers. Although epidemiological, experimental and animal evidence suggests anti-cancer properties, to date no human trials have been conducted to verify the role this nutrient might have in cancer therapy regimens.
PMID: 9988781 [PubMed - indexed for MEDLINE]


Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie zdazylam obadac tematu, ale mam jeszcze cos takiego:
Cytat:
Łój (sebum) tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę emolniencyjną - zmiękczającą i kondycjonującą. Składa się ona z tłuszczy właściwych (43 %), kwasów tłuszczowych (10%, w tym NNKT, głównie linolowy), wosków (25%), cholesterolu (2,5%) i jego estrów (2,5%) oraz bakterio- i grzybobójczego węglowodoru skwalenu (12%).

Ważne jest, by skład procentowy łoju (mimo zwiększania się jego ilości) pozostawał niezmienny. Właściwa ilość wolnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwasu linolowego) zapewnia właściwą gęstość, płynność i lepkość sebum. Jeżeli łój jest dostatecznie płynny i nie za bardzo lepki, swobodnie wypływa z gruczołu łojowego na powierzchnię skóry. Zbyt gęsty łój nie może być odpowiednio usunięty, a że jest dodatkowo lepki, zlepia korneocyty wyścielające ujście mieszka włosowego, co razem prowadzi do zaczopowania, i tak już zwężonego przez hiperkeratynizację, ujścia mieszka włosowego. Brak kwasu linolowego w diecie powoduje także dodatkowe problemy z nieprawidłowym rogowaceniem ujść mieszków włosowych. W tym świetle rola odpowiedniej diety znowu powinna powrócić w krąg zainteresowania osób związanych z leczeniem zmian trądzikowych. Należy jednak pamiętać o zasadzie złotego środka – duże ilości kwasu linolowego zwiększają przepuszczalność naskórka (wzmagają TEWL) oraz działają immunosupresyjnie, a przecież sprawnie działający układ odpornościowy raczej się przydaje w walce z trądzikiem.

Ważny jest również stosunek procentowy tłuszczy (triglicerydów) i skwalenu. Im więcej skwalenu, tym mniej zmian trądzikowych; im więcej tłuszczy – tym więcej zmian. Należy więc zwracać baczną uwagę na skład kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery łojotokowej. Skwalen stosowany w kosmetykach przeciw-trądzikowych zmienia skład osłony lipidowej skóry – kiedy wzrasta zawartość skwalenu, zmniejsza się zawartość tłuszczy właściwych.
(...)
• wyeliminowanie zaburzeń rogowacenia poprzez poprawę składu łoju (czyli wzbogacanie go w NNKT (kwas linolowy) i skwalen) oraz poprzez podawanie witaminy A i kwasu azelainowego;

http://cosmetic.pl/pro/wydruk.php?grupa=6&a...0183233&katg=
Moze by cos na zaskornikowy wysyp pomoglo? W ramach walki z rozszerzonymi porami od jakiegos czasu zrezygnowalam z oliwy i innych olejow na rzecz lnianego (malo kw oleinowego, duzo linolowego) - odcielam w ten sposob swoje jedyne wlasciwie skwalenowe zrodlo, moze to jest przyczyna naglych i ciezkich do opanowania klopotow z zaskornikami i wyschniecia skory? wiem, ze kombinuje jak kon pod gore, ale szukam przyczyn Rolling Eyes

Tylko czy skwalen ugotowany (ziarno) jest tak samo dobry jak surowy (olej amarantusowy)?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 1708


Wysłany: Czw Cze 21, 2007 6:41
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Lenna napisał:

Tylko czy skwalen ugotowany (ziarno) jest tak samo dobry jak surowy (olej amarantusowy)?


No wlasnie, czytalam to w ktoryms z linkow ,teraz nie moge znaleźć Rolling Eyes , w każdym razie olej jest bardziej wartościowy.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Sro Lip 11, 2007 21:55
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Babki, a glownie Alex, macie moze jakies patenty na amarantusa? zaczelam go jesc (polecam, nic mnie nie wypryszcza, a od kiedy wsuwam 100g dziennie+multiwitamine mam wiecej sily), ale co mnie w nim wkurza, to to ze zawsze mi wychodzi cos w stylu papki - papka z warzywami, papka w zupie, papka na slodko. Jest jakis sposob, zeby go ugotowac na sypko jak kasze?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alex


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 612


Wysłany: Sro Lip 11, 2007 23:10
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja go mieszam z Quinoą, ale z każdą inną kaszą można zmieszać.
Zbyt rzadko gotuję, żeby mieć więcej doświadczeń.
Kolega taki ugotowany Amarantus z innymi kaszami czy pestkami zjada z mlekiem.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3830


Wysłany: Sro Paź 10, 2007 16:59
Temat postu: Re: Amarantus - bogate źródło skwalenu
Odpowiedz z cytatem



Alex napisał:
skwalen (...)
* działa ochronnie i regenerująco na skórę (zmniejsza utratę wody przez naskórek, sprzyja odbudowie warstwy wodno-lipidowej naskórka, neutralizuje nagromadzone wolne rodniki i chroni skórę przed szokiem oksydacyjnym, zwiększa oddychanie tkankowe skóry, wzmacnia odporność systemu immunologicznego skóry i aktywuje procesy naprawcze)

A propos tego ostatniego...
Sprawdzano na ludziach jak maja sie mozliwosci skwalenu (silny antyoksydant) do ew. niwelowania objawow fotostarzenia, testy trwaly 3 miesiace i obejmowaly 2 dawki: 13.5g/d i 27g/d. Zmarchy i rumien posloneczny wyraznie zmniejszyly sie w grupie stosujacej wyzsza dawke, wzmozenie produkcji kolagenu typu I w obu grupach, w obu grupach poprawily sie rowniez parametry zwiazene z odpornoscia na promieniowanie UV:
Cytat:
Effects of dietary squalene supplementation on aging skin in human skin in vivo

Since most of the dietary squalene is known to accumulate in the skin and act to remove harmful reactive oxygen species, squalene may have anti-aging effects in the skin. However, evidence to support this is lacking. The aim of this study was to determine whether dietary squalene improves cutaneous photoaging. Forty healthy female subjects over the age of 50 were recruited and received 2 different doses (low-dose, 13.5 g/d; high-dose, 27 g/d) of squalene supplementation for 90 days. At baseline, 45 days and completion of study, facial wrinkles were measured by taking skin replica, and facial erythema and pigmentation by spectrophotometer. Skin samples were taken before and after squalene intake and processed to compare procollagen type I and matrix metalloproteinase 1 mRNA levels by real-time RT-PCR. Skin samples were also taken 24 hours after 2 MED of UV irradiation before and after squalene intake to assess keratinocytic apoptosis, thymine dimer formation, and neutrophil/macrophage infiltration in response to UV. After squalene intake, facial wrinkles and erythema decreased significantly (p<0.05) only in the high-dose group, and procollagen type I mRNA levels were increased in both groups. MED increased in both groups after squalene intake, albeit not significantly.
After UV irradiation, keratinocytic apoptosis and thymine dimer staining were substantially reduced in both groups after squalene intake. Since squalene significantly decreases wrinkles and erythema in photoaged human skin in a dose-dependent manner, with increase in collagen production and decrease in UV-induced epidermal keratinocytic damage, it is strongly suggested that squalene prevents and repairs cutaneous photoaging.


Pytanie brzmi: skad wziac skwalen. Oliwa z oliwek, amarantus, olej z marantusa. Ten ostatni kosztuje na ogol makabryczne pieniadze, ale udalo mi sie namierzyc jakies ukrainskie zrodlo, przy ktorym warto by sie zakrecic:
http://www.tradekey.com/product_view/id/113342.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Wto Paź 23, 2007 14:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Tak a propos amarantusa, to kupujecie go (nasiona albo olej) w sklepach ze zdrową żywnością czy hodujecie w ogródku?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alex


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 612


Wysłany: Wto Paź 23, 2007 21:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


W ogródku? rotfl
Choć być może znajdzie się ktoś taki Wink .
Ziarno amarantusa kupuję w sklepach ze zdrową żywnością i sypię do czego się da. Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Sro Paź 24, 2007 8:38
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Alex napisał:
W ogródku? rotfl


Mr. Green pewien stały czytelnik "Działkowca", którego znam, ma roślinkę w ogródku, która jako żywo IMHO wygląda jak amarantus, więc...stąd moje pytanie o hodowlę Very Happy

Oki, to powędruję do sklepiku - będę konwencjonalna very happy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
clajda


Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 240


Wysłany: Sro Paź 24, 2007 12:48
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Hokus napisał:

Oki, to powędruję do sklepiku - będę konwencjonalna very happy


nie rezygnuj z własnoręcznej uprawy Wink jeśli tylko masz ogródek... jest to jak najbardziej realne (przyglądałam się takiej większej ekologicznej uprawie i wyglądała toćka w toćkę jak uprawa warzyw: zasiew w rzędach, odchwaszczanie ręczne Rolling Eyes ). a ile potem radości? nawet jeśli nie uda się wymłócić nasion - liście wielkie jak uszy słonia - można mieć zapas chlorofilu rok...

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer gadu-gadu
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Sro Paź 24, 2007 13:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



clajda napisał:
nie rezygnuj z własnoręcznej uprawy Wink jeśli tylko masz ogródek...


No właśnie...u mnie hodowla musiałaby chyba być na balkonie, a to byłoby mało ekologiczne Wink

Zawędruję do jakiegoś sklepu, tak będzie najprościej. Swoją drogą fajnie musi wyglądać takie pole amarantusowe - te roślinki są takie soczyście kolorowe.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kukuryna


Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 120


Wysłany: Sro Lut 27, 2008 18:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A płatki amarantusowe mają coś z tych wszystkich dobroci?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Sob Paź 24, 2009 17:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Nasiona Amarantusa - Przepis podstawowy
Dla jednej osoby: 30 do 50 g nasion amarantusa, jako danie dodatkowe 60-80 g jako danie główne.
Nasiona amarantusa w potrójnej ilości wody zostawić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Papryka nadziewana amarantusem
200 g czerwonej fasolki,
400 ml rosołku warzywnego,
4 duże papryki,
200 g cebuli,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju,
200 g nasion amarantusa,
600 ml wody,
4 pomidory,
sól, pieprz, majeranek, kminek, szczypior,
20 g startego parmezanu.
Sos ziołowy:
20 g masła,
20 g mąki z amarantusa,
2 łyżki mieszanki ziołowej: majeranek, oregano, bazylia,
60 ml białego wina,
200 ml rosołku warzywnego,
8 łyżek śmietany,
sól, pieprz.
Fasolę przez noc namoczyć i następnego dnia w rosołku warzywnym ugotować do miękkości. Paprykę umyć, odkroić górną część i wydrążyć ziarno. Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek udusić w odrobinie oleju. Dodać do tego amarantus i ugotować w potrójnej ilości wody wg podstawowego przepisu (patrz wyżej). Pokroić w kostkę pomidory i razem z solą, pieprzem, ziołami, serem fasolą dodać do ugotowanego amarantusa i wymieszać. Powstałą masą nafaszerować papryki i gotować w 200 ml rosołku warzywnego przez ok. 30 min. W międzyczasie przygotować sos ziołowy. Masło roztopić i lekko na nim przyrumienić mąkę z amarantusa. Dodać zioła, wino i rosołek warzywny. Całość doprowadzić do zawiesistej postaci i przyprawić.
Ciasto amrantusowe z jabłkami
Po 1 szklance: mąki pszennej, kaszy manny, płatków owsianych, cukru, poppingu lub nasion amarantusa.
1 kg jabłek,
cynamon, cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny lub masła,
bułka tarta do posypania tortownicy.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping (lub nasiona), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułka formy wsypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Przykryć resztą mieszaniny. Na wierzchu równomiernie rozłożyć margarynę (lub masło). Piec 1 godzinę i 15 minut.

Keks z amarantusem
200 g mąki pszennej,
50 g mąki z amarantusa,
300 g ugotowanego ziarna amarantusa,
50 g poppingu z amarantusa,
200 g masła,
200 g cukru pudru,
5 jaj,
15 g proszku do pieczenia,
100 g rodzynek,
100 g migdałów,
100 g suszonych moreli,
70 g suszonych śliwek,
10 kropel aromatu pomarańczowego,
szczypta soli.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Suszone owoce opłukać, pokroić i obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Potem dodać mąkę pszenną i z amarantusa, popping, ugotowany amarantus oraz proszek do pieczenia i bakalie. Dobrze wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Naciąć je wzdłuż nożem. Piec godzinę w temp. 190oC.

Placuszki z amarantusa
2 jajka,
1 filiżanka mleka,
1 łyżka miodu,
2 łyżki stopionego masła lub margaryny,
1 filiżanki mąki pszennej,
1 filiżanki mąki amarantusa.
Jajka ubić. Dodać mleko, miód stopione masło i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i mąkę z amarantusa. Wyrobić ciasto i zostawić przez noc w lodówce. Formować z ciasta cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju.

Murzynek z amarantusa
1 1/3 szklanki mąki pszennej,
2/3 szklanki mąki z amarantusa,
1 kostka margaryny,
1 szklanki mleka (lub wody),
2 szklanki cukru,
4 łyżki kakao (lub 2 łyżki Karobu),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jaja,
zapach rumowy,
popping do posypania.
Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotować w rondelku: podzielić na dwie części. Po ostudzeniu do jednej z nich dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, zapach. Wyrobić ciasto i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto piec ok. 50 min. Pozostałą cześć masy kakaowej wykorzystać jako polewę. Posypać ciasto poppingiem.

Zupa-krem z groszkiem i zacierkami
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
pół cebuli,
mała porcja kapusty włoskiej,
1 ziemniak,
3 łyżki masła,
1 łyżka mąki z amarantusa,
1 łyżka siekanej zielonej natki,
sól, pieprz do smaku,
150 g zielonego, mrożonego groszku,
1/5 L wody.
Na zacierki:
40 g mąki z amarantusa,
1/2 jajka,
2 łyżki wody.
Obrane warzywa umyć i pokroić. W garnku rozpuścić masło, wrzucić przygotowane warzywa podlewając je trzema łyżkami wody. Przez kilka minut dusić wszystko na małym ogniu, następnie przyprawić i zalać resztą wrzącej wody. Zmiksować. Gotować jeszcze ok. 15 minut, podprawić zasmażką z mąki i masła. Chwile gotować wraz z zielonym groszkiem. Przygotować kluseczki jak na zacierki i ugotować w osolonej wodzie. Dodać do zupy posypanej posiekaną natką.

Jabłka pieczone z amarantusem
4 jabłka,
1 filiżanka poppingu z amarantusa,
3 łyżki ziaren słonecznika,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka cynamonu,
masło do smarowania naczynia żaroodpornego.
Jabłka przed pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Wymieszać ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piec ok. 30 min w temp. 200oC

Owocowa sałatka
1 puszka ananasów,
1 puszka brzoskwiń,
100 g rodzynek,
2 winne jabłka,
2 banany,
5 mandarynek,
krem jogurtowy,
50 g migdałów,
3 łyżeczki poppingu.
Owoce starannie umyć, opłukać rodzynki. Pozostałe "owocowe" składniki sałatki wyjąć z puszek i pokroić w mniej więcej równą kostkę, włożyć je do salaterki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać do owoców w salaterce. Obrane ze skórki jabłka, banany i mandarynki pokroić w kostkę i połączyć z resztą owoców. Wszystko starannie, ale delikatnie wymieszać. Jako sosu do sałatki użyć jogurtu Fantazja, posypać poppingiem.

Zupa śniadaniowa
50g płatków z nasion amarantusa,
250ml mleka
Cukier lub sól do smaku
Mleko zagotować, dodać płatki. Gotować jeszcze 5 min. Aż do uzyskania miękkiej konsystencji. Dodać do

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lawenda


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 80
Skąd: Pomorze

Wysłany: Nie Paź 25, 2009 13:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A to mnie zaciekawiłyście. Widziałam nasiona amarantusa, mąki nie. Jak zmielę, to będzie to mąka?
Wypróbuje kilka przepisów. Mam nadzieję,że amarantus nie jest gorzki w smaku.
Aka, czy popping z amarantusa można zrobić samemu, tak, jak się robi popkorn z kukurydzy? No wiecie, rozgrzana patelnia, trochę oleju i hajda ?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Płaszczoobrosła


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 22


Wysłany: Nie Cze 08, 2014 17:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Bogatsza w skwalen jest mąka z amarantusa czy ziarno całe? Bo kupiłam i jedno i drugie. Na opakowaniu mąki jest podane, że 401 mg skwalenu na 100 gram, a na ziarnach nie ma informacji o skwalenie. Mąkę już skończyłam, ziarno po prostu mielę w młynku i daję do pieczywa.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Forum Urody
Powered by phpBB